Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

7 септември 2013 г.

Хрупкави панирани калмари

ПРОДУКТИ:
калмари –туби
пресносмлян бял пипер
пресноизцеден лимонов сок
сол
царевично брашно или царевичен грис
царевично нишесте
олио или зехтин - за пържене

ПРИГОТВЯНЕ:
  Най-напред почистете калмарите от хордата – тази прозрачна, прилична на пластмасова, пластинка във вътрешността на калмара, след това попарете тубите за 3-4 сек. с вряла вода, за да свалите по-лесно ципата върху тях.
Най-добре бланширайте тубите във вряща подсолена вода за не повече от 2,5 минути.( Внимавайте - повече от това време ще ги направи негодни за ядене - твърди и жилави... ). 
След като ги охладите, ги нарежете с остър нож на прилично широки пръстени (някъде около 1,5 - 2 см.), като имате предвид, че при пърженето леко се свиват.
Поставете пръстените в купа и ги мариновайте със сол, бял пипер и лимонов сок за поне половин час в хладилник, след което ги поставете в гевгир и им оставете време, за да се отцедят максимално добре.
Тук вече имате избор от четири варианта.
І-ви вариант.
Един килограм нарязани на пръстени калмари поръсете с 1,5 пакетче бакпулвер, объркайте и оставете да престоят така 1 час, без да почиствате от бакпулвера, оваляйте в смес от пшеничено и царевично брашно и изпържете до златисто (но не и повече!).
Ако нямате бакпулвер, вижте тук.
ІІ-ри вариант.
Загрейте по-голямо количество мазнина за пържене (поне един пръст), овалвайте всяко пръстенче в  сместа от царевично брашно и царевично нишесте (с добавянето на царевичното нишесте панировката става по-хрупкава), изтупвайте леко, за да няма голям слой панировка и изпържете до златисто. Извадете върху няколко слоя домакинска хартия, за да дръпне излишната мазнина докато са горещи.
За гарнитура изпържете в мазнината картофи или направете набързо чеснова майонеза, от която направете чеснов сос с кисело мляко.
ІІ-ри вариант. 
Потопете в разбити с малко сол и лъжичка горчица яйца пръстенчета, след това в сместа от царевично брашно и царевично нишесте и изпържете.
ІІІ-ти вариант. Потопете пръстенчетата в яйчената смес, после в брашняната смес, отново в яйчената, и накрая - в смес от натрошен  чипс и  едросмлени леко запечени тиквени семки, плюс леко натрошен несладък (диабетичен) корнфлейкс, малко царевично нишесте и малко сол.
  Всеки от тези варианти си има самостоятелна вкусова стойност.


УНИВЕРСАЛЕН ДРЕСИНГ ЗА ВСЯКАКЪВ ВИД МОРСКИ И РИБНИ ПРОДУКТИ  

- 150 мл. зехтин
- сокът от 2 лимона
- 1/2 вр. копър
- 3-4 скилидки чесън
- пресносмлян черен (бял, аз го предпочитам) пипер
- сол на вкус
Разбивате, докато зехтинът побелее.
Ако ви хареса, направете си по-голямо количество, налейте го в подходящо шишенце и дръжте в хладилника. Преди употреба разклащайте добре.


ЧЕСНОВ СОС ОТ ЧЕСНОВА МАЙОНЕЗА:
  Обелете и счукайте с малко сол в дървена гаванка 4-5 скилидки чесън до гладка кашичка. Накапвайте по малко мазнина и разбивайте, докато стане на гъста чеснова майонеза. Добавете ч.л.ситнонарязан пресен копър, сокът и настърганата кора от половин лимон,  и разбъркайте с ½ кофичка кисело мляко. Оставете в купичка на масата, за да може всеки да си топи в соса по вкус. Гъстотата и солеността на соса е изцяло по ваш вкус.