Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

12 юли 2015 г.

Домашен ябълков оцет

За да си направите около 5 л. биологично чист ябълков оцет, са ви необходими следните неща

- 4 кг. капали ябълки
- 5 л. изворна или преварена вода
- 500 г. захар (желателно нерафинирана)
- за ускоряване на ферментацията - 20 г. прясна мая за хляб или 10 г. инстантна
- 11-литрова туба от минерална вода

Ябълките се почистват единствено от силно загнили места, без да се белят и да се изрязва семенната част. Нарязват се на възможно най-ситно или се смилат на месомелачка с едра решетка и много остри ножове, чопър или блендер. Но ябълките не трябва да бъдат на каша, а на ситни парченца.
Водата е желателно да бъде изворна или преварена. Докато е още топла, в нея се изсипва захарта и разтворената в малко хладка вода мая.
Наситнените ябълки изсипваме в тубата и заливаме с подсладената вода. На отвора на тубата поставяме два пласта марля и закрепваме с ластиче. 
Сместа в тубата се разбърква с дървена бъркалка 2-3 пъти на ден, докато трае бурната ферментация. Когато започне бурната ферментация, плодовете изплуват отгоре и се образува голямо количество пяна. Това привлича голямо количество мушици-дрозофили (оцетници) и това е напълно нормално. 
Ферментацията е завършила, когато спре да се образува пяна и плодовете паднат на дъното. Това става в период от 10 до 30 дни и зависи от околната температура. 
След приключване на бурната ферментация, сместа се прецежда, плодовете се изстискват и отделеният сок се връща при основния. 
Следва тиха ферментация около месец, при което оцетът се избистря и на дъното пада утайка. Тази утайка е т.н. оцетна гъба и служи като незаменима мая за следващ оцет. Използването й многократно ускорява процеса и прави оцета по-силен и биологично активен. 
Тихата ферментация е добре да протича на тъмно, затова е добре да увиете тубата с вестници. След приключване на тихата ферментация, което може да продължи от 1 до 2 месеца, имате два основни варианта. Да прецедите оцета през ленена кърпа и да го бутилирате, като запазите утайката в бурканче в хладилника, или да "отдекантирате" бистрия оцет от утайката. Това става, като към тънко маркуче привържете пръчка, която да го държи стабилно вертикално, да запушите долния отвор (за да не смуче от утайката) и да пробиете отвор отстрани на маркучето. С този самоделен агрегат можете да източите бистрия оцет плътно до утайката. Отново бутилирате оцета, а утайката запазвате в подходящ херметичен съд в хладилника. И в двата случая, след бутилирането, отново ще се получи утайка, която е много ценна от биологична гледна точка, затова не я филтрирайте, а преди ползване разклащайте бутилката, за да се размъти оцетът. При по-продължителен престой, тази утайка се превръща в плътна оцетна гъба, която е много ценна, но се храни с оцета и намалява количеството му, затова оцетът вече може да се прецеди в чиста бутилка, а оцетната гъба да се прехвърли в съда с утайката. 
Една допълнителна информация - оцетът има способността да се дели на пластове с различна плтност, а това означава, че при по-продължителен престой, най-горният слой ще бъде от най-слаб оцет, а най-долният, плътно до утайката - най-силен. Затова винаги разклащайте домашния оцет.