Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

20 септември 2010 г.

За пости - ядене с праз, маслини и гъби

Истинско ядене за коледните пости - много скромно, но изключително вкусно и питателно.
Любимото ядене на баба ми по време на пости.
А пък аз я дразнех, че това ядене всъщност е гавра с постите,
защото си е чист сладострастен вегетариански деликатес и 
противоречи на духа на постите... ;))
Хм, отговорът винаги беше: "Абе, много ти разбира на тебе тиквата от пости и религия..." 

5-6  едри стръка праз (около и над 1 кг.)
30  маслини
опционално -200 г. печурки
1/2 ч.л. черен пипер
4 с.л. зехтин
5 с.л. ориз
1 ч.л. сол
ВАЖНО: От началото до края на готвенето не се добавя никаква вода.
Нарязваме праза на ситно, посоляваме и задушаваме под капак със зехтина.
Като поомекне, добавяме маслините, начупените гъби и черния пипер (в такива яденета предпочитам бял). Задушаваме още 5 мин. и добавяме ориза.
Разбъркваме и изсипваме в подходяща тавичка.
Запичаме в загрята до 200° фурна, по средата на фурната, до запичане на праза.
Забележка за суперортодоксалните християни:  Ако се налага яденето да бъде наистина съвършено постно, спокойно можете да пропуснете и зехтина, яденето е достатъчно вкусно и без него.

Фалшив хайвер от грис

Това е едно много приятно ядене, което майка ми правеше в детските ми години.
Приготвя се много лесно, много вкусно е и най-вече - много спорно е, защото ние си го мажехме на филийка типов или ръжен хляб.


ПРОДУКТИ:
Принципно, този фалшив хайвер се прави като към 4, 5 или 6 обемни части вряща вода (без сол),  при непрекъснато бъркане, се добавя на струйка 1 обемна част грис и 1 ч.л. червен пипер,  оставя се да изстине и се стегне, след което се овкусява като се  добавя майонеза или олио, сол на вкус, настърган лук и лимонов сок.
Но, това е принципната рецепта, а във времето тази много популярна рецепта се е клонирала в твърде много варианти, затова аз, освен "класиката в жанра", ще ви дам и още няколко такива "клонинга".

І клонинг
за 1 л. вода
1 чаша грис
4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
1 глава лук
сокът от 1 лимон
Вари се 10 мин., като се бърка, добавя се червеният пипер за цвят. След изстиване се добавя олиото или 1 оп. майонеза, 1 глава настърган лук и сокът от един лимон. Лукът успешно може да се замени със ситнонарязан праз.


ІІ клонинг
4 чаши вода със сол завира и към нея на струйка се добавя 1 чаша грис и 1 ч.л. червен пипер за цвят. Изстива.
Добавят се 1/2 чаша олио и 1 голяма глава настърган лук (или много ситно нарязан праз). Разбива се с дървена лъжица, като се добавят 1/2 чаша хладка вода, сокът от един лимон (или в 1 ч.л. топла вода разтваряме десетина кристалчета лимонтузу) и 2 стандартни опаковки разбит хайвер.





Видове каши

Има два начина за правене на каша.
Класически и лесен начин.
Ще ти обясня и двата, че да си ги пробваш и да решиш кой повече ти харесва.
Класическият също е в два варианта:
1. В някаква мазнина - олио, масло, зехтин, загрята на среден огън се сипва брашно и се бърка докато получи приятен розово-бежов цвят. Сваля се от огъня и се добавя ч.л. червен пипер и добре се разбърква. Обаче червеният пипер се слага само по желание, при това не към всяка каша. Например, на гъбена и пилешка не отива, но на каша от друго месо отива.
Налива се течността, с която ще готвим - може да бъде бульон, мляко, вода -  при непрекъснато бъркане. Бъркаме докато стане напълно гладка каша, по-рядка отколкото ти се иска, защото впоследствие доста се самосгъстява при изстиване. Като си доволна вече от гъстотата, добавяш месото или гъбите, или каквото там ще слагаш. Въпросните съществени добавки предварително са напълно обработени - пържени, печени, варени.
Пилешкото и пуешкото месо е добре да се накъса на конци. Може предварително леко да се позапържи за по-добър вкус.
По принцип каша можеш да направиш от каквото ти дойде на акъла.
Въпросът е да я правиш на среден до слаб огън, при непрекъснато бъркане, така винаги ще имаш гладка каша.
Като подправка можеш да сложиш счукан чесън, или на филийки, черен пипер, червен пипер, лют червен пипер.

2. Вторият вариант се различава от първия по това, че най-напред се запича брашното в сух тиган, като непрекъснато се бърка, до приятно златист цвят.
После се добавя масло и се бърка, докато се поеме от брашното.
След това се разрежда с течност (вода, прясно мляко, бульон), като се налива на струйка и се бърка.
И последно се добавя същественото нещо (пилешко месо, някакво друго месо, гъби, подправки) и се оставя малко на огъня да се посгъсти (за бъркането е ясно).
Всички процедури, разбира се, на слаб огън. Така кашите стават винаги гладки.

Лесният начин е относително лесен, разбира се.
Запържваш в малко мазнина това, с което ще готвиш, примерно гъби.
Като решиш, че им стига, наливаш вода. Доста, например 2 л.
Оставяш да заври и да поври 10-15 мин. на силен огън.
След това разтваряш брашното със студена вода като добавяш водата по малко и бъркаш, за да не се образуват топченца. Може да разбъркаш брашното в хладко прясно мляко.
Изсипваш тази смес във врящата течност и бъркаш, докато заври отново. Слагаш подправките и сваляш от огъня.
По този начин обикновено се прави каша от спанак, коприва, зеле, лапад, киселец, листа от цвекло, радика, листа от хрян.
Обикновено по този начин кашите се правят малко по-редки от тези, с пърженето.

ТИКВИЧКИ - рецепти

КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ С МАЯ

Изчистват се 4 тиквички, настъргват се на едро ренде, посоляват се и се оставят така за 10-15 минути.
Изтискват се леко, към тях се прибавят 15-20гр . натрошена мая, по 1/2 връзка ситно нарязани магданоз и копър, 2 к.ч. брашно и черен пипер.
По желание може да се прибави 1/2 чаша настърган кашкавал или сирене.
Сместа се омесва на тесто и се оставя на топло да втаса.
След това се оформят кюфтета.
Пържат се в силно сгорещена мазнина от двете страни до получаване на златист цвят.


ДЕЛИКАТЕСНИ ТИКВИЧКИ С КАША

1 кг. тиквички се белят или остъргват и се слагат да врат в солена вода, докато леко поомекнат, но не и повече.
Изваждат се, разрязват се по дължина и се изважда вътрешността им с лъжица.
Така издълбаните тиквички се слагат в тавичка с малко масло и се запичат във фурната.
Издълбаната част от тиквичките се изпържва заедно с една китка ситнонарязан магданоз и щипка сол. След като се поизпържи, се слага малко настърган кашкавал и черен пипер.
С така изпържената смес се пълнят тиквичките и се запичат във фурна.

За кашата:
В 1/2 кг. студено прясно мляко се разбиват 4 с.л. брашно и малко сол.
Вари се, докато стане на гъста каша и накрая към нея се добавя шепа настърган кашкавал.
Запечените тиквички се заливат с кашата и наново се пекат, докато се зачерви кашата.
Сервират се поръсени със ситнонарязан копър.


ЗАСУКАНА РЕЦЕПТА ЗА ТИКВИЧКИ

Издълбават се двете надлъжни половинки на голяма тиквичка (ама наистина голяма...).
Безсеменната част се накълцва на ситно, добавя се 1 голяма глава лук, също на ситно, 2 настъргани домата, 4 с.л. зехтин или олио, сол, черен пипер, 2-3 скилидки чесън на ситно. Сместа се запържва 5-10 мин., добавя се 1/2 ч.чаша ориз, половин ч.чаша вода и се оставя да покъкри 10 мин.
Изпържва се един патладжан на кръгчета.
На дъното на издълбаната и леко осолена тиквичка се сипва малко от изпарената смес, върху нея патладжаните, пак смес и отгоре много тънки кръгчета домати.
Полива се с малко вода, на дъното на тавичката - също.
Пече се в добре загрята фурна до готовност. Изважда се, настъргва се малко кашкавал, връща се обратно и се запича до разливане на кашкавала.


ЛЯТНА КРЕМСУПА ОТ ТИКВИЧКИ

1 тиквичка
2 моркова
1 домат
1 глава лук
2 картофа
1/2 чаша прясно мляко
1/2 с.л. брашно
2 с.л. зехтин (олио)
черен пипер,девисил, магданоз,копър

В мазнината се задушава нарязаният на ситно лук и настърганите на едро ренде моркови с малко сол.
Като поомекне лукът се добавя брашното и се позапържва.
Налива се 2 литра вода, оставя се да заври.
Добавят се настърганите на едро ренде тиквичка, картофи и домат.
Завира отново и ври на среден огън до омекване на зеленчуците.
Разбива се с тел за разбиване на яйца или с пасатор.
Опитва се на сол и ,ако трябва, се добавя.
Добавя се прясното мляко или се прави застройка с яйци плюс кисело мляко.
Преди сваляне от огъня се подправя със ситно нарязана скилидка чесън, черния пипер и нарязаните на ситно зелени подправки.


( инспирирано от А.)
ТИКВИЧКИ НА ФУРНА

Само измити, без да се белят, 3-4 тиквички ( количеството зависи от тавичката! ) се нарязват на кръгчета с дебелина около сантиметър.
Всяко кръгче се овалва в предварително подготвена смес от брашно, сол и червен пипер.
Редим в леко намаслена тавичка със застъпване, за да се поберат повече.
Отделно приготвяме смес от 4-5 глави лук, нарязан на филийки, посолен и намачкан и 5-6 домата, нарязани на едри парчета.
Добавяме 4-5 скилидки чесън и връзка ситно нарязан копър в сместа.
Изсипваме сместа върху тиквичките, поливаме с 3-4 супени лъжици зехтин ( олио ) и кафяна чашка вода.
Поставяме в студена фурна, загрявайки до 180°. Печем на средното ниво на фурната, докато останат на мазнина.
Сервират се студени, с разбито подсолено кисело мляко, в което е добавен счукан чесън и ситнонарязан копър.
При добро желание може да се направи много лека поливка от брашно, яйце и прясно или кисело мляко и да се запече с поливката.
Или да се настърже обилно кашкавал и да се запече в силна фурна на горното ниво до разливането му.



БЪРЗ ГЮВЕЧ ОТ ТИКВИЧКИ

ПРОДУКТИ:
2 по-големи тиквички ( 3-4 по-малки), 
2 глави лук, 
1-2 глави чесън, 
1 1/2 каф.чашка ориз,
1 каф.чашка олио, 
1 ч.л. сол и 1 ч.л. червен пипер, 
1 връзка копър, 
1 с.л. краве масло, 
2-3 домата, 
малко черен пипер.

ПРИГОТВЯНЕ:  Всички зеленчуци се почистват и измиват. Тиквичките се нарязват на кубчета (1 см.) и се слага в тавичка, заедно с нарязания лук и скилидките чесън.
Прибавят се ситно нарязаните домати, изчистеният и измит ориз, нарязаният копър, солта, червеният и черният пипер, олиото, както и 4 1/2 каф.чашки топла вода.
Разбърква се добре. Слага се в загрята фурна. Пече се 15-20 мин. на силна фурна и 10 мин. на слаба фурна.
Накрая се прибавя кравето масло и внимателно се разбърква.
Сервира се с кисело мляко.



СУПА ОТ ТИКВИЧКИ

ПРОДУКТИ:
2 средноголеми тиквички, 
2-3 стръка пресен лук, 
2-3 моркова, 
1 домат, 
2 с.л. грис, 
20-30 гр. масло, 
1/2 чаша кисело мляко, 
1 яйце, 
копър,
сол.

Лукът и морковите, нарязани на дребно, се задушават леко в част от маслото. Заливат се с  800 мл. гореща вода и се посоляват. Прибавят се нарязаните на кубчета тиквички. Когато супата заври, постепенно се изсипва грисът при непрекъснато бъркане. След няколко минути се поставя нарязаният на дребно домат. Оставя се да поври малко. Застройва се с яйцето и киселото мляко.
Преди поднасянето се поставя останалото масло и нарязаният копър.


БЪРЗА САЛАТА ОТ ТИКВИЧКИ


Необелени дребни пресни тиквички се нарязват на едри кубчета (като за една хапка) и се бланшират във вряща, доста подсолена вода за 5 мин.
Разбърква се равни количества майонеза и кисело мляко и към тази смес се добавя нарязана на ситно връзка  копър, орехи, сол и чесън по вкус.