Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

2 септември 2016 г.

Изключително вкусно ядене с телешки пържолки, картофи, ориз и гъби

ПРОДУКТИ:
400 - 600 г телешки или свински по-тънки пържолки
1 едра глава кромид лук
3 вр.пресен лук
1 вр. сибирски лук (див лук, с аромат между чесън и лук)
2 зелени капии
1 среден морков
50 г резен целина
1 буркан горски гъби (манатарки, рижики) или 300 г култивирани печурки (кладница)
2 ч.л. (с връх) червен пипер
1 равна ч.л. смлян черен (бял) пипер
2 ч.л. подправка MAGGI - 10 зеленчука
1 равна ч.л. гранулиран чесън или 5-6 скилидки чесън
2 ч.л. сол
1/2 кг картофи
3 с.л. ориз
за бульона:
2 1/2 л вряла вода
ситнонарязаните дръжки на връзка магданоз

заб. Продуктите и подправките в списъка са подредени по реда на влагането им в яденето и е добре този ред да се спазва при готвенето.

1. Най-напред мариноваме пържолките, поръсени със сол, черен пипер и 2-3 с.л. олио. Оставяме в хладилника за поне половин час, или докато подготвим другите продукти.
Нарязваме главата лук и чушките на средни парчета и морковът на кръгчета. Отделно нарязваме на средно сибирския лук в отделно съдче. Нарязваме и целината на кубчета, но в отделно съдче. Нарязваме картофите на средни кубчета, също в отделно съдче. Приготвяме си и 3-те с.л. ориз.
Маринованите пържолки нарязваме на хапки и добавяме към кромида, морковите и чушките.
2. Приготвяме си бульона, като оставяме да заври водата и в нея изсипваме ситнонарязаните дръжки от магданоза да се попарят.
3. В тенджерата, в която ще готвим (около 4 л) изсипваме 4-5 с.л. олио и го загряваме на четвърта степен на котлона. Когато е добре загрято, изсипваме нарязаните кромид, морков, чушки и пържолките на хапки. Задушаваме под капак при често разбъркване, докато лукът и морковите поомекнат и се позапържат. Месото ще се запържи синхронно с тях. Добавяме и сибирския лук и задушаваме още 7-8 мин като разбъркваме. Добавяме и кубчетата целина. Задушаваме още 2-3 мин, докато си пуснат аромата.
4. Изсипваме гъбите от буркана или измитите и начупени на едро печурки, или друг вид гъби. Ако ползваме кладница, добре е предварително да я бланшираме с вряла вода за 5 мин и охлаждане за 10 мин на течаща вода.
5. Овкусяваме с подправките като спазваме следния ред:
- 2 пълни ч.л. червен пипер
- 2 ч.л. подправка MAGGI-10 зеленчука или тип Пикантина по ваш вкус. Вместо това, можете да използвате 2 пилешки или зеленчукови бульончета на MAGGI.
- 1 ч.л. смлян черен (бял) пипер
- 1 ч.л. гранулиран чесън или 4-5 скилидки
- 2 ч.л. сол
Разбъркваме и задушаваме още 5 мин.
6. Изсипваме приготвения бульон, разбъркваме, изчакваме отново да заври и намаляваме на втора степен на котлона.
7. Изсипваме картофите и ориза и варим при периодично разбъркване (оризът има отвратителният навик да пада на дъното и да се залепва!) до сваряването на картофите.
Яденето трябва да стане гъсто и това се осигурява от количеството ориз или добавянето на още вода със сол. Затова, бъркайте достатъчно често, защото при сгъстяване, яденето има опасност да загори.
Да ви е сладко!