Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

18 октомври 2010 г.

сос БЕШАМЕЛ

Понеже установих, че има прекалено много хора, които не са наясно как се прави този много популярен и употребяван сос, позволявам си да изведа  в отделна тема двете, според мене най-добри рецепти за Сос Бешамел, които някога съм виждал, за да могат повече хора да ги ползват и да си ги запишат, както и да се търсят много по-лесно в Архива по ключова дума "Бешамел".

СОС "БЕШАМЕЛ"
В малка тенджерка слагате 1/3 пакетче (40 г.) масло или 5 с.л. олио. Сгорещявате го леко, но внимавате да не загори. Прибавяте 2-3 с.л. брашно (предварително препечено или обикновено) и бъркате непрекъснато с дървена лъжица, докато порозовее. Добавяте на тънка струйка прясно мляко (вода или бульон), като не спирате да бъркате, за да ви е гладък сосът . Бъркайки непрекъснато, го оставяте на слаб огън да покъкри 10-15 минути (за да не остане вкус на сурово брашно). Количеството разредител (мляко, вода или бульон) зависи от гъстотата, която желаете да постигнете. В процеса на варенето обикновено разреждате толкова, колкото ви е необходимо. Ако въпреки бъркането, все пак ви се получат бучки в соса - сваляте тенджерата от котлона, изглаждате соса с пасатора и продължавате  нататък по горния ред... Накрая добавяте сол и черен пипер - на вкус.
Този сос е универсален. Като му хванете веднъж цаката, можете да си увеличавате и намалявате пропорциите и гъстотата. Използва се за куп ястия (особено за лазаня) и е много вкусен...


Рецептата по-долу наистина е изключително добра и може да служи за еталон.
Понеже явно много хора не знаят как се прави сос бешамел или не знаят, че всяка рецепта може да се променя и модифицира, си направих труда да изровя от рецептата за автентична гръцка мусака в моя блог и перфектната и автентична рецепта за още по-добър сос Бешамел, наречен от авторката 
Крем Бешамел.
Ето и тази рецепта:
   



(Авторката е Maria от authentic-greek-recipes.com) 
КРЕМСОС  "БЕШАМЕЛ" 
Това е една много стара рецепта, предавана от майка на дъщеря. Не се поддавайте на изкушението да я променяте, защото извънредното удоволствие, което ще изпитате, когато го опитате с мусаката ще остави вкус в устата ви, който ще се мотае там поне няколко дни.

2 добре разбити яйца
200 г масло
10 с.л. с връх брашно
5 с.л. захар
1/2 ч.л. канела на прах
3 - 4 равни с.л. много пикантно настъргано твърдо сирене тип "Пармиджано"
8 чаши студено мляко
6 бучки масло

Разтопете маслото в тенджера на слаб огън и добавете брашното при постоянно разбъркване с дървена лъжица докато брашното и маслото се смесят добре и заприличат на тесто. Бързо добавете 4 чаши мляко и продължавайте да разбърквате докато се получи гъст крем и когато започне да се сгъстява много, добавете останалото мляко и разбитите яйца (след млякото!). Продължавайте да разбърквате, докато се получи хомогенен сос - може да ви бъдат необходими доста усилия. Ако имате бучки, използвайте миксер или пасатор.
Добавете захарта, разбъркайте я, после сол, пипер, канела и сиренето, и отново разбъркайте до получаване на гладък крем. Оставете да къкри на слаб огън още 2 мин. при постоянно разбъркване. Ако стане много гъст, добавете малко мляко или вода и разбъркайте добре, докато получите необходимата гъстота. Ако пък е много рядък, оставете го няколко минути и той ще се сгъсти, докато изстива.
Разпределете бешамела в равен пласт върху мусаката и добавете бучките масло по повърхността му на различни места. Изпечете мусаката в предварително загрята на 180° фурна за около 30 мин. или докато кремът стане тук-там кафяв. Оставете мусаката да се поохлади, нарежете на порции и сервирайте.
 
ЕДИН СЪВЕТ ОТ МЕНЕ: Запишете си тези перфектни рецепти за сос Бешамел - със сигурност ще ви потрябват при приготвянето на много ястия, най-малкото ще ви бъде изключително полезна, ако решите да правите лазаня. 

4 коментара:

  1. Анонимен15 април, 2016

    Здравей Любо, приятелю!Търсих по мрежата нещо по-особено за "бешамел" и естествено надникнах и при теб. Да си правил "сладък бешамел" ?И смяташ ли, че може да се върже със сурова тиква - като се запече? Италианците правят нещо като тарта с класически бешамел, в който нареждат сурови тиквички и моркови, но това си е солен вариант. А за сладък с тиква-цигулка мислиш ли, че ще се получи? Идеята ми е оттук:
    http://ricette.giallozafferano.it/Torta-salata-di-verdure.html
    Благодаря ти предварително и много ценя мнението ти! Привет: cveteto3101=1 jena

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Цвете! Радвам се да те чуя! Въпросът ти е доста интересен... Сладките и солените рецепти са доста взаимозаменяеми. Бях си наумил на всяка цена да направя солено Парфе. С повече изобретателност - стана!:))
    Втората рецепта е много изпипана и подходяща за твоята цел. Копирам ти я, с моите корекции по отношение на сладостта и мисля, че ще стане чудесно за твоята рецепта.

    КРЕМСОС "БЕШАМЕЛ"

    2 добре разбити яйца
    200 г масло
    10 с.л. с връх брашно
    15 с.л. захар
    1/2 ч.л. канела на прах
    8 чаши студено мляко
    6 бучки масло
    Разтопете маслото в тенджера на слаб огън и добавете брашното при постоянно разбъркване с дървена лъжица докато брашното и маслото се смесят добре и заприличат на тесто. Бързо добавете 4 чаши мляко и продължавайте да разбърквате докато се получи гъст крем и когато започне да се сгъстява много, добавете останалото мляко и разбитите яйца (след млякото). Продължавайте да разбърквате, докато се получи хомогенен сос - може да ви бъдат необходими доста усилия. Ако имате бучки, използвайте миксер или пасатор.
    Добавете захарта, разбъркайте я, после на върха на ножа сол и отново разбъркайте до получаване на гладък крем. Оставете да къкри на слаб огън още 2 мин. при постоянно разбъркване. Ако стане много гъст, добавете малко мляко или вода и разбъркайте добре, докато получите необходимата гъстота. Ако пък е много рядък, оставете го няколко минути и той ще се сгъсти, докато изстива.
    Разпределете бешамела в равен пласт върху ястието и добавете бучките масло по повърхността му на различни места. Просто увеличаваш количеството захар и елиминираш всички солени съставки. Принципната технология на сосът Бешамел е: масло , брашно, запържено много внимателно до порозовяване (аз бих ти препоръчал да използваш предварително препечено брашно - в Блога има рецепта как лесно се прави препечено брашно на микровълнова фурна, потърси я и я ползвай!), студено прясно мляко на тънка струйка при непрекъснато бъркане, и много малко да покъкри на слаб огън, за да се посгъсти. Тайната е, че вместо студено прясно мляко, в твоя случай използваш добре подсладено, добре изстинало прясно мляко, вместо обикновеното в рецептата. Понеже ти си опитен готвач, би могла да поекспериментираш най-напред да карамелизираш леко захарта с малко вода, да добавиш прясното мляко на ниска температура и, когато се разтвори карамелът, да охладиш добре млякото и едва тогава да го вложиш в рецептата. Мисля, че ти е ясна идеята и няма да имаш проблем да се справиш. Рецептата наистина е елементарна и благодатна, можеш да варираш с гъстотата и пропорциите в доста широки граници. А щипката сл се поставя единствено, за да подчертае сладостта, затова е съвсем мъничко. Успех, сигурен съм, че ще се справиш без проблеми! Поздрави! Любо :))

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19 април, 2016

    Любо, приятелю! Върха си! Както винаги точен, с подробни указания (показване и на "подводните камъчета"), идеи и добронамереност! Ще опитам тези днии ще се възползвам от опита и съветите ти. Много, много ти благодаря!:) Бъди здрав! Привет: Цветето
    (Публикувам още веднъж коментара си, защото понякога през профила ми в Гугъла нещо не се получава)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвете, бих те посъветвал да не започваш веднага с идеята за повече захар... Пробвай най-напред с 10 с.л., дори само с идеята, че захарта не винаги е еднакво сладка...:)) Както се казва "да не го предобриш" прекалено в желанието си да го направиш идеално... Поздрави и много,много късмет! Любо:))

      Изтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens