Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

11 март 2011 г.

Лесно и много вкусно ядене с агнешко

Отдавна вече сме изгубили тренинг да готвим агнешко. По понятни причини...
И, когато домакинята, било за Великден, било за Гергьовден, било защото просто е Пролет, реши да сготви агнешко, основната й мисъл е: "Ох, трябва ми проста, лесна и вкусна рецепта, не искам да съсипвам агнешкото...".
Е, ето ви "проста, лесна и вкусна" рецепта с агнешко.

ПРОДУКТИ:
1 кг. спанак - пресен, почистен и измит или замразен
4-5 листа пресен лапад
1 кг. агнешко месо, независимо от коя част. (Аз предпочитам котлети или врат.)
2 вр. пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 с.л. масло
1/2 с.л. зехтин
1 с.л. доматено пюре 20%
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
2 ч.л. сол
2 с.л. брашно
1 вр. магданоз
1/2 вр. пресен джоджен или 1 с.л. сушен


Нарязваме месото на по-големи порции. Месото наистина няма значение от коя част е, но понеже вече казах, че предпочитам котлети, предвиждам по един котлет в порция (те и без това не са големи, пък и имат кокалче за глозгане...).
В тенджерата, в която ще готвим яденето, разтопяваме маслото и, като се позагрее, добавяме зехтина. Запържваме месото до зачервяване и добавяме нарязания пресен лук и чесъна.
Задушаваме под капак, докато лукът омекне. Поръсваме с червения пипер, черния пипер и солта.
Разреждаме постепенно с чаша топла вода доматеното пюре и го изсипваме в тенджерата.
Наливаме около 1 л. гореща вода и внимателно разбъркваме.
Оставяме яденето да къкри на тих огън около час, докато месото омекне.
През това време измиваме, почистваме и нарязваме спанака и лапада, а ако ще ползваме замразен спанак (няма особена разлика, но пести страшно много време...), го слагаме директно, както е замразен. Това е т.н. "шоково размразяване", което отдавна практикувам.
Оставяме да ври 10 мин. През това време разтваряме брашното с хладка вода и в края на десетте минути го изсипваме в яденето. Разбъркваме, поръсваме с джоджена, оставяме "да клокне", поръсваме с нарязания магданоз и сваляме от огъня.
По желание, яденето може да се изсипе в тавичка и да се запече в предварително загрята до 220° фурна, за 15 мин.
Оставяме 10 мин. да поизстине и сервираме с кисело мляко с нарязан много на ситно пресен чесън в него.
Да ви е сладко!
Апропо, това ядене спокойно може да се направи и с пилешки долни или горни бутчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens