Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

20 март 2011 г.

Свински гърди с ребрена кост върху карамелизиран лук и селъри

Малко въведение. Т.н "свински  гърди" са много видове, но аз в рецептата използвам един особен вид - прошарени, с 90% месо, прошарено с лека сланинка и част с ребърца и хрущялчета.
Облагодателстван съм от факта, че близо до нас има частен месарски магазин с прекрасно свежо месо, на напълно поносими цени за невероятното качество и възможността да си избереш каквото и откъдето искаш...

 ПРОДУКТИ:
1,5 кг. свински гърди с ребрена кост
1 бр. селъри
6 едри глави лук
1 с.л. сусамово олио
1/2 с.л. захар
1/2 ч.л. бял пипер


И "секретната" ми  
Смес №3 за обмазване на месо за печене на скара или фурна:
1 с.л. сол
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер (чили)
2 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. смлян кимион
3 бахарчета, смлени
20 зърна бял синап, смлени
1 ч.л. майорана
1/2 ч.л. сушен лук на гранули
1/2 ч.л. чесън на гранули (не на прах!)
1/4 ч.л. чимен

Тази смес аз държа в голяма солница за подправки с широки дупки, за да може свободно да се ръси.
Когато реша да пека на скара или фурна по-тлъсто месо, част от тази смес разбърквам с малко лимонов сок, акациев пчелен мед и тъмен соев сос и с нея обмазвам месото по време на печенето на скара или еднократно преди печене на фурна.


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Намазваме от всички страни парчето месо със сусамовото олио и поръсваме обилно с указаната смес, като потупваме сместа, за да се залепи за намазаната част.
Съвсем леко намазваме с олио дъното на подходяща тавичка.
Обелваме главите лук и започваме да режем кръгчета с дебелина около 4 мм. и с тях плътно покриваме намазаното дъно.
Кръгчетата поръсваме със сол, бял пипер и малко захар, в рамките на указаната 1/2 с.л.
Върху кръгчетата лук поставяме лист алуминиево фолио или хартия за печене.
От селърито отрязваме долната част на разстояние 5 см. като получаваме нещо подобно на почистен артишок. Остават няколко сочни стъбла и нежна вътрешна част.
По средата на голям лист алуминиево фолио подреждаме 4 от сочните стъбла, върху тях поставяме обмазаното месо, върху него подреждаме още 4 стъбла, върху стъблата подреждаме много тънки кръгчета от обелен лимон. Така подготвеното месо завиваме с алуминиевото фолио, като внимаваме да не разместим "скулптурното" си кулинарно творчество.
Поставяме в тавичката, около него поставяме отрязаната част от селърито и фината вътрешна част, които поливаме с малко олио, поръсваме със сол и покриваме също с много тънки резенчета лимон. Наливаме 150 мл. вода и слагаме тавичката в загрята до 160° фурна, на дъното, на която е поставена стандартната решетка на фурната, за да дистанцира малко дъното на тавичката от дъното на печката.
Печем 90 мин. горе на 3, долу на 2, или на обща температура около 160°.
Използваме всички части на селърито и запечения лук за гарнитура при сервирането.
Ако ви харесат вкусът и ароматът, следващият път можете да използвате вече 2 бр. селъри.

И една забележка: Това ядене може да бъде направено вместо със свински гърди, и с пилешко филе - двойно филе ("пеперуда"), единствено трябва малко да се завиши мазнината, с която предварително трябва да се намаже месото, да се постави тавичката направо на дъното и да се намали времето за печене на 40 мин.
Още една забележка:  Понеже карамелизираният лук става убийствено вкусен, нищо не пречи да си го правите на фурна само него, и въпреки, че рандеманът му е твърде нисък, както при тиквичките на фурна, трудът напълно си заслужава...:))

1 коментар:

  1. Анонимен15 август, 2012

    Любо направо съм възхитен от тази вкусотия , за което ти свалям шапка.Евала за положения труд.Всичко е написано много точно и ясно и дори човек който няма никакви познания по кулинарията пак ще успее да разбере за какво иде реч

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens