Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

24 юни 2011 г.

Профирна лятна кремсупа от тиквички с джанки

След неколкократно правене и сравняване на резултатите, реших да направя корекции в първоначалния вариант. Този вариант се оказа най-вкусен и освежаващ.

300 г. джанки
500 г. млади тиквички

2 зелени люти чушки
1 с.л. зехтин
3 ч.л. МАГИ - десет зеленчука
4-5 скилидки чесън
1/2 кофичка кисело мляко
100 г. сирене
щипка бял пипер
малка щипка индийско орехче
1/2 вр. нарязан копър

настърганата жълта част от кората на половин лимон

Слагаме 2,5 л. вода да заври. Измиваме джанките, вързваме ги в бохчичка от марля и ги оставяме да врат във водата 10 мин. Изваждаме ги, и след като изстинат,  ги изстискваме обратно във водата, за да останат люспите и костилките в марлята..
Тиквичките измиваме и почистваме от краищата. Нарязваме ги на произволни дребни парчета, защото супата след това ще се пасира. Осоляваме ги и ги оставяме така за 15 мин. Измиваме ги от отделения сок, и заедно с  нарязаните на ситно люти чушлета, ги добавяме във врящата вода. Добавяме зехтина и всичките подправки, без копъра.
Оставяме супата да поври 30 мин. на среден огън. Пасираме с пасатор тиквичките направо в тенджерата (който има пасатор с метален накрайник!), за да стане кремсупа.
Разбиваме с пасатор киселото мляко с натрошеното в него сирене и настърганата кора от лимона. Застройваме готовата супа със застройката с киселото мляко, разбъркваме и сваляме от огъня. Добавяме ситно нарязания копър. Вместо копъра, можете да употребите много ситно нарязан магданоз (най-добре да го пасирате заедно с киселото мляко и сиренето) и няколко нарязани листенца джоджен.
Смачканите скилидки чесън добавяме като подправка в момента на консумирането и по желание, защото не бива да престояват в цялата супа - придават леко неприятен дъх на престоял чесън.Супата е много вкусна добре охладена.
Сервирайте с препечени филийки ръжен хляб и питие по вашия вкус.
ЗАБЕЛЕЖКА:  Тази чудесна супичка спокойно може да бъде направена не с джанки, а с вишни или недозряло киви, без да променяте нещо. Но, все пак, вишните ще дадат по-непривичен цвят, а от кивито ще се виждат ситните му семчици, така че, преценете и ако ви се иска, пробвайте. Принципно, тази супичка може да се направи и с карфиол, вместо с тиквички. Не се бойте да поекспериментирате...:))

3 коментара:

  1. Анонимен04 юли, 2011

    Реших да пробвам тази рецепта, но възникна въпрос. Моля, дай определение на "джанки".
    Според мен, това са онези дребни диворастящи и силно кисели сливи, които не стават за ядене доти когато узреят. Според моя приятелка, с която коментирах рецептата, са големи ядливи сливи, които са вкусни дори и зелени.
    И още един въпрос - джанките зелени или узрели трябва да са?
    Извинявай за "тъпия" въпрос, но мисля че е важно, защото:
    "Тази синя слива е червна защото е зелена"

    ОтговорИзтриване
  2. Да, точно това е, което описваш, с изключение на това, че когато узреят, стават жълти и червени и сладки. Киселината на тези джанки е толкова уникална, че от тях се прави забележителната подправка Ткемали (прочети за нея в блога...). Както лимонът е уникален като киселина, така и джанките, но в друг спектър. В Северна България им казват основно джанки, но в Южна България са известни само като сливи или афъзки, като афъзките дори и зелени леко сладнят и са доста по-едри. От тях не става Ткемали, но също може да се ползват за подкиселяване - на сарми, зелен фасул или подобни супички.

    ОтговорИзтриване
  3. Със закъснение, но да кажа, че направих тази супа. Стана наистина с интересен вкус. Спазих рецептата "почети". Водата ми се видя много. И я намалих. Може би 2 литра или дори малко по- малко. И гъстотата стана съвсем добре. Другото, което не спазих - броя на лютите чушки. Докато ги рязах на ситни парченца, близнах леко пръста си и устата ми горя 2 часа. Затова сложих само половината накълцано. Но пък след сваряването лютивината явно се изпари някъде и супата въобще не лютеше.
    Описвам толкова подробно, защото супите ми са слабото място - обикновено не ми се получават... Но тази се получи чудесна. Този уикенд, може би ще повторя пак.
    На мен определено ми хареса повече студена.

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens