Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

5 юли 2011 г.

Второ ултрабързо ядене с патладжани в микровълнова

Едно изключително просто и бързо ядене с патладжани в микровълнова.
Измиваме, почистваме и обелваме един среден патладжан.
Нарязваме го надлъжно на ивици, след това напречно, на парчета с размер на локумчета. Поставяме парчетата в дълбока купа или чиния (при печенето мазнината се опитва да пръска...). Ако имате специален пластмасов предпазител против пръскане за микровълнова, използвайте го.
Посоляваме, поливаме със зехтин или олио, объркваме добре и печем в микровълновата на пълна мощност за 5 мин. Изваждаме, объркваме и печем още 4 мин.
Изваждаме окончателно, поръсваме с малко черен пипер (или малко от препоръчваната от мене смес от смлени 1 ч.л. зърна черен или бял пипер и 1-2 зърна бахар. Между другото, аз от доста години предпочитам да използвам бял, вместо черен пипер.) и капваме по една капка тъмен оцет балсамико върху всяко парченце.
Яденето е еднакво вкусно и топло, и студено, може да се ползва за перфектно и  универсално мезе за бира, червено вино или ракия, както и за гарнитура към печени меса, или като самостоятелно ядене.

14 коментара:

  1. Анонимен06 юли, 2011

    Предварително престоява ли в някоя купа посолено за да се махне горчивото сосче?

    ОтговорИзтриване
  2. Не. Ако беше нужно, с абсолютна сигурност щях да го напиша в рецептата.:)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17 юли, 2011

    Дали ще се получи вкусно и с тиквички, вместо с патладжан, който не харесвам много?

    ОтговорИзтриване
  4. Не, няма да се получи. Има много голяма разлика между структурата на патладжана и тиквичката. Друг зеленчук, освен патладжана, няма да стане по този начин.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22 юли, 2013

    Чудесна рецепта, преди малко я пробвах и смятам патладжаните да си ги хапвам вече така, а не пържени. Благодаря за вкусната и бърза рецепта. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно! Благодаря за оценката на рецептата! Да ти е сладко!
      Любо :))

      Изтриване
  6. Сега ще опитам и аз изглежда вкусно!!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда апетитно, ще провам и аз!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18 август, 2015

    Мерси за страхотната идея! А дали все пак не е вредно че не са изкиснати патладжаните в сол?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато патладжаните са достатъчно пресни, в тях не се образува соланин, който горчи и заради него се изкисват. Спокойно можете да ги ползвате без предварително осоляване и изкисване. Единствено, ако патладжаните са много стари, в тях се образува по-голямо количество соланин, но пък, кой ползва стари и сбръчкани, тук-таме загнили патладжани?

      Изтриване
  9. За кой ли пореден път ще напиша , че в нашето семейство никога не сме изкисвали патладжаните . Правим ги на манджа за ядене, консервираме ги също, но никога не изкисваме нищо и никога нищо не горчи. Не знам защо всички хора като чуят патладжан и се почва едно изкисване. Соланин се съдържа и в суровите картофи - тях също да почнете да ги изстисквате.
    Ще пробвам тези патладжани на микровълнова.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диане, благодаря ти за мнението! Моето мнение съвпада напълно с твоето. Повтарял съм го поне стотина пъти... И въпреки това, непрекъснато ми се задава въпросът "ама, не трябва ли, все пак, както пише в книгите, да се изкисват патладжаните в сол?" Е, не трябва! Една глупост, повторена хиляди пъти, може да стане само по-голяма глупост, но не и умност... :)) Любо

      Изтриване
  10. Рецептата е страхотна ! Много вкусно ми се получи ! Лесно и бързо. Благодаря !

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens