Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

26 октомври 2011 г.

Елегантна салата с нахут

Тази много елегантна и представителна салата може да бъде използвана и като напълно постно ядене по време на пости. Но с добавката на пилешко месо става една изключително приятно предястие, лека вечеря или мезе. Може да се ползва и от хранещите се в Зоната, защото е напълно балансирана по отношение на въглехидрати спрямо протеини (с добавянето на пилешкото месо).
Необходими продукти:
5 чери-доматчета за гарнитура
1 авокадо
400 г. предварително сварен нахут
1 глава червен лук
4 твърдосварени яйца
за дресинга:
3 с.л. зехтин
1 с.л. тъмен балсамико
1 ч.л. тъмен соев сос
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. прясносмлян бял пипер
1-2 скилидки чесън
1/2 срязана надълго зелена люта чушка
сокът от 1/2 лимон
1/3 вр. магданоз

Подготовка:
Нарязваме лука на тънки "лунички" или средни кубчета, посоляваме го с 1 ч.л. сол и го оставяме за половин час да си пусне сока и се осоли. Изстискваме го с ръка, без да го промиваме.
Нарязваме магданоза на ситно.
Смесваме съставките на дресинга, избождаме от авокадото топчета със специална лъжичка и ги пускаме в дресинга да се мариноват за 3-4 часа.
Добре свареният нахут мариноваме в 1 л. вода с 1 с.л. сол за половин час, промиваме и отцеждаме в гевгир.
Опционално - 1 малко пилешко филе сваряваме за 4-5 мин. в леко подсолена вода, отцеждаме,охлаждаме и поставяме в хладилника за 2 часа,  нарязваме с много остър нож на кубчета.
Приготовление:
От дресинга изваждаме топчетата авокадо и половинката люта чушка в отделна чинийка, счукваме скилидките чесън, добавяме ги в дресинга и го разбиваме добре с домакинска тел. Нарязваме твърдосварените яйца и доматчетата чери на четвъртинки.
В подходящ за целта съд, например купа, поставяме отцедения нахут, поливаме го с половината от разбития дресинг и разбъркваме. Тук е моментът, ако ще ползваме пилешко месо, да го добавим.
Изсипваме така подправения нахут в голяма чиния, върху него разпределяме осоления лук,  върху него гарнираме с маринованото авокадо, четвъртинките яйца и доматчета чери, и всичко поръсваме обилно с нарязания магданоз. Поливаме с другата половина от дресинга.
Идея - всяка отделна порция може да бъде подредена на пластове в голяма конячна чаша, чаша за капучино или за сладолед. Например, на дъното поставяме  от маринованите топчета авокадо, върху тях от овкусения нахут, осолен лук, поръсваме с магданоз, поставяме още от маринованото авокадо, яйце и чери-доматче, поливаме с дресинг. Украсяваме със стръкче магданоз.
Още указания:  Ако очаквате гости и искате да направите по-голямо количество от тази салата, пригответе си повече нахут. Нахутът е твърде капризно бобово растение, особено в изсушен вид, затова имайте предвид, че поема (като ориза) четири пъти повече вода от обема си и набъбва доста. Затова направете така: поставете определеното от вас количеството сух нахут в голяма купа, залейте го с хладка вода и го оставете да престои една нощ (поне, може и повече, например 24 часа). Ще увеличи обема си доста.
Поставете така набъбналия нахут в тенджера под налягане, залейте го прясна вода до максималния възможен обем на тенджерата, затоврете и варете на най-слабият огън на вашия котлон не по-малко от 2 часа, спокойно можете да удължите времето и до 3 часа.
Охладете, изсипете в гевгир до пълното му отцеждане. Поставете в плътно затварящ се съд в хладилника до използването му.
Забележка: Рецептата спокойно може да се изпълни и с варен боб, но вкусът не е същият...

2 коментара:

  1. Анонимен04 ноември, 2011

    Както винаги, детайлно обяснена и изпипана рецепта. НО имаме проблем (както казваше оня смешник от едно уж кулинарно предаване). Никак не ме кефи нахутът. Свойството му да абсорбира влагата се отразява осезателно на вкусовите ми рецептори. С риск да изменя рецептата, наистина съм по-склонен да дам шанс на добре познатият ни боб. При всички положения, голямо благодарско за винаги добре поднесените и обосновани новите идеи в кулинарията!

    ОтговорИзтриване
  2. Напълно съм съгласен с това мнение, но имам една уговорка - сушеният нахут си е нахут с всичко произтичащо от този факт - вкус, консистенция, начин на поемане на вода и набъбване, и всичко останало и не може да се сравнява нито с лещата, нито със соята, нито с боба...
    Разбира се, ако не ви харесва вкусът на нахута (а той е доста специфичен), спокойно можете да направите рецептата с всякакво бобово растение, даже и с картофи. :))

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens