Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

16 февруари 2012 г.

Печени цели необелени картофи в микровълнова

Това е любимото ми ядене с картофи. Всъщност, не е ядене, а просто печени картофи, но с невероятен и особено специфичен вкус. Уникални са като вкус, уверявам ви.
Тези картофи ги правя вече от 10-12 години. Навсякъде ги рекламирам като нещо изключително приятно и нямащо еквивалент. Никакъв друг вид приготвяне на картофи не може да се сравни с този по вкус. Стават подобни на печени кестени. И, правилно - нито варени, нито печени като технология.
Най-близко са до печени в пепел, но в микровълновата са по-вкусни.
Пробвал съм най-различни варианти :
- в затворена йена-глас купа,
- с добавка на малко вода,
- леко посолени,
- с добавка на олио (обмазани),
- по-малко или повече време,
- на парчета,
- обелени или необелени...
Единственото, което трябва да направите, е да ги измиете много добре и съвестно с четка, да ги посолите от всички страни докато са влажни, да ги надупчите с вилица или с островърх нож, и абсолютно нищо друго, никакви вестници, бели хартии, увиване постфактум с алуминиево фолио, увлажняване след изпичането и други подобни. Можете спокойно да ги поставите в микровълновата в обикновена порцеланова чиния и то, за да не цапате оригиналната стъклена на микровълновата, защото може и да ги оставите само върху нея без никакви проблеми.
Това, което трябва да уточните за вашата микровълнова, е времето за изпичане до готовност на, примерно, 1 кг. картофи със средна големина. Затова ви съветвам да направите няколко експеримента, защото всяка микровълнова е специфична като уред. По-дребните картофи искат по-малко време, а доста едрите, значително повече. Освен това, поне ведъж за цялото време е необходимо да спрете микровълновата и да ги обърнете, за да се изпекат равномерно.
Микровълновите печки вече са с доста различна мощност, а от това най-вече зависи времето за приготвяне.
За моята, която е 850 вата, времето за приготвяне на 1 кг. средни по големина картофи е между 10 и 12 мин. на пълна мощност.
Искам да ви предупредя, че и различните сортове картофи изискват различно време.
Друго много важно - примерно на 8-та минута отворете MW и пробвайте с лек натиск картофите, ако съвсем леко поддават, значи вече са готови, но ако са си все още твърди, със сигурност искат още поне 3-4 мин. И нека това пробване да ви стане правило, именно защото не винаги ще ползвате един и същи сорт картофи и никога няма да имате напълно константно време за приготвяне, винаги времето ще бъде "около". Затова свикнете да пробвате някъде около 7-та, 8-та или 9-тата минута, за да получавате винаги идеален резултат.
Ако са леко недопечени, това е поправимо, ще ги допечете още 2-4 минути, като обърнете долната страна нагоре, защото тя винаги е по-недопечена. Но, ако ги "изпуснете" и ги препечете, направо ще трябва да ги хвърлите - стават неприятно твърди и жилави.
И накрая, най-важното - когато изключите MW, топлинните процесите вътре в картофите продължават по инерция още поне 5-6 мин., т.е., трябва да ги извадите (или оставите в микровълновата при затворена вратичка), когато са започнали да омекват, но са все още съвсем леко твърдички, за да станат впоследствие идеални.
За технически некомпетентните напомням, че за разлика от другите видове термична обработка, микровълните загряват всяка клетка на продукта, в която има и частичка вода, тоест, продуктът се загрява равномерно навсякъде, в целия си обем и практически отвътре-навън, а не както в обикновена фурна или при пържене, печене, на скара и т.н., където загряването е отвън-навътре, със съответните рискове отгоре да се препече или препържи, а отвътре, ако продуктът е по-дебел, да остане алангле или откровено недопечен.
Освен всичко останало - уникален вкус и консистенция, това е едно невероятно бързо ядене - за броени минути получавате една разкошна лека вечеря, гарнитура или мезе. И единственият ви реален труд е съвестното измиване с четка!

Как да направите едно фантастично мезе
Картофите, докато са още горещи, ги размачквате с вилица (ей, да не си и помисляте да ги белите! Това ядене не е за хипохондрици и конформисти, а за нормални гастрономи...:)), поливате ги обилно със зехтин (или олио, въпрос на вкус, да не говорим, че с масълце става определено най-вкусно, ама пусти холестерол...), поръсвате ги достатъчно със сол, черен или бял пипер и доста много червен пипер. Отново ги размачквате и разбърквате, за да се смесят подправките и подхождате към святото дело - кротко и благо напиване в приятелска среда...
Единственото неприятно е, че твърде скоро ще ви се наложи да направите още една, че и още една порции, но пък нали затова този начин е толкова приятно бърз. :))
Наздраве и да изпиете една чашка и за мое здраве!

17 коментара:

  1. Май само така не съм правила картофи :) Аз съм от най-най-големите им почитатели и ще се пробвам да ги направя и така. Нашата микровълнова е малко като с пулт за управление на космически кораб и затова да питам ако я пусна само на функцията подгряване на храна ще стане ли или трябва да е на "грил/печене" :) Извинявам се предварително ако въпросът ми е твърде неадекватен!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Габи! С удоволствие ще ти обясня. Явно твоята микровълнова е от по-новите модели, с дигитален дисплей плюс грил. В случая грил няма да ти трябва, а трябва да е а програма само с микровълни. Ако можеш да регулираш мощността, трябва да бъде на максималната си мощност. А времето, както вече казахме, експериментално, като вземеш за база за около 1 кг. средноголеми картофи - 10 мин. Но на 8-мата минута отваряш, пипваш картофче и проверяваш дали са започнали леко да поомекват. Ако са, значи им е напълно достатъчно, най-много да ги обърнеш и да допечеш още не повече от 2 мин. Но ако са си напълно твърди, затваряш и допичаш още поне 4 мин. При всички случаи трябва да използваш програма без грил.

    ОтговорИзтриване
  3. Функцията "подгряване на храна" използва много малко от мощността на печката, някъде около 10%. За да станат картофите по този начин, ти трябва максималната мощност. Ако има програма "Печене на месо или пиле", това ще бъде точно това, което ще ти свърши работа. Разбира се, минутите експериментално.

    ОтговорИзтриване
  4. Моята микровълнова е с мощност 1000w. Колко минути е желателно да работи?

    ОтговорИзтриване
  5. Всичко зависи от количеството и обема на картофите, обема на самата микровълнова и мощността.
    Ако вашата микровълнова е 1000 вата, но е с по-голям обем, това е равносилно на 750 вт. при по-малък обем на фурната. Микровълновите твърде отдавна не са с еднакъв обем - има малки, средни и големи, А мощността зависи от този обем. Затова съветвам всеки да експериментира с неговата микровълнова, като вземете за база моите данни само ориентировъчно, просто за да не сбъркате първия път. Независимо колко вата е микровълновата и какъв обем, започнете с около един килограм картофи, желателно да са средни по размер. Печете на пълна мощност 8 мин., отворете, пипнете отгоре всеки картоф и проверете дали са омекнали поне малко. Ако са омекнали, значи са на 80% готови и трябва да се допекат още 3-4 мин., като използвате отварянето, за да ги обърнете. Ако са напълно твърди, пак ги обърнете, но печете още 5-6 мин. Когато улучите правилното време за вашите печки, запомнете го, и следващият път, ако печете пак 1 кг. картофи, използвайте точно тези минути. Но ако печете по-малко картофи, съответно намалете времето. При всички случаи, винаги проверявайте поне два пъти за цялото печене дали картофите са готови, така няма да сбъркате. И не забравяйте, че времето изцяло зависи 1. от големината на картофите, 2. от броя на картофите (респективно - теглото на всичките картофи и обема им в микровълновата)и от мощността, която е желателно да бъде максималната за вашата печка. И не забравяйте, че ако сложите само един среден картоф, ще трябва да печете само 3-4-5 мин., за разлика от голям картоф, който ще трябва да печете поне 6-7 мин., а ако сложите 10 средни картофа, ще трябва да печете приблизително 12 мин.
    Ако сложите 10 големи картофа, ще се наложи да печете 15 и повече минути.
    Затова, както виждате, универсална рецета и точни минути няма и просто не може да има. Това, което е вярно за моята микровълнова може да бъде прекалено или недостатъчно за вашите. Просто експериментирайте 1-2 пъти и ще разберете точно как да работите с вашите микровълнови. Успех на всички ентусиасти!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно се получиха, особено както не исках да умирисвам кухнята на пържени картофи... работа за 6 минути за два картофа, но май малко ги попрепекох на фурната, че станаха леко сухи... НО важното е, че технологията за хубавото мезе вече я знаем! :) супер, мерси!! и... наздраве!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен09 август, 2012

    Невероятни рецепти.Ще ги изпробвам и ще дам гласност за това което се е получило.Мезенце от картофки си приготвям като по същия начин старателно измивам картофките с четка и ги подсушавам.Разрязвам на половинки и поставям с разрязаната част надолу върху домакинска хартия за пече в стара "научена"тавичка.Заливам картофките със смес от:
    -пасирани скилидки чесън /който безкрайно много обичам/, олио/зехтин, щипка босилек, щипка розмарин, щипка риган,малко лютив червен пипер,щипка черен пипер смлян.Всичко това обърквам равномерно до получаванета на еднородна смес с която намазвам "надупените" картофки и печа до готовност във фурната.Много са жадни тези картофки.Каквото им сипеш и колкото и да им сипеш всичко пият-то ракия пият, то бяло винце пият, бира в литри, а на другия ден сутринта и вода в литри пият

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятна рецепта! Хиляди благодарности!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесни станаха ка,тофите !

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27 юни, 2013

    Страхотни рецепти и коментари. Толкова ведрост и добро настроени ми дадоха, и макар, че не пия, на всички Ви казвам: Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  11. Йотовски.
    Рецептата пробвах с няколко картофа (4).Фурната е с 650в.----10 мин.Приятно и "вкусно" изненадан. За пореден път се потвърждава вашата компетентност и прецизност.С пожелания заприятни и вкусни изживявания.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми допадна ведрия тон на коментарите!
      Сега ще пробвам картофките!

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
  12. тинка17 юли, 2016

    Аз чак сега намерих тези вкусни картофки....но ще ги правя винаги уникални са....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, както казват, по-добре късно... :) Е, да ти (ви) е сладко!

      Изтриване
    2. О, както казват, по-добре късно... :) Е, да ти (ви) е сладко!

      Изтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens