Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

28 септември 2010 г.

Ткемали

За наш късмет, освен в Грузия, въпросните жълти сливи Ткемали, растат единствено в България. Има и един друг вид - отвън тъмновиолетови, а отвътре - червеникави, също кисели, с тази специфична киселина, която имат единствено джанките.
Сливите Ткемали, които са в основата на този невероятен грузински сос, при всички случаи могат да бъдат заместени от най-обикновени кисели джанки.
Убеден съм, че около вас има поне няколко такива дръвчета, които никой не ги бере, защото са безумно кисели... Е, точно такива ни трябват.
Под учудените погледи на кварталните клюкарки си набирате един килограм джанки от едно такова дръвченце. И си правите толкова известното и екзотично Ткемали без всякакви проблеми и всички ваши познати кулинари и гурмани люто ви завиждат за което...
Значи, рецептата за Ткемали, най-общо казано, е следната:

1 кг. кисели джанки
1 пресна червена люта чушка (може и повече, ако обичате люто)
1 глава чесън
4 ч.л. сол
половин връзка копър
стръкче мента (в класическото Ткемали задължително се използва подправката Омбало или Блатна мента, но обикновената мента плюс джоджена вършат абсолютно същата работа...)
2-3 листенца пресен джоджен


Ако имате приставка за варене на пара, можете да си спестите много труд и време.
В тенджера наливате чаша вода, слагате приставката и отгоре насипвате всичките сливи.
Оставяте да заври и да поври под капак поне 15 мин. или почти до привършване на водата.
Оставяте да поизстинат и притривате през гевгир или сито, за да отделите семките и люспите от месестата част.
Получавате една гъста, лепкава и пикантно-кисела маса.
Ако нямате такава приставка, просто заливате сливите с толкова вода, че едва да ги покрие и варите петнайсет минути.
Отново притривате, но получавате по-водниста маса, която ще се наложи малко да поизпарите.
Поставяме притритата маса в тенджерка, добавяме солта, нарязаната на ситно люта чушка, ситно нарязаните копър, мента и джоджен и варим при непрекъснато бъркане 5 мин. от завирането.
След като поизстине, добавяме намачканите с малко от солта скилидки чесън и 1 ч.л. хубав силен ябълков оцет.
Прехвърляме сместа в блендер и правим всичко на хомогенно гъсто пюре.
Затваряме в бурканче и съхраняваме в хладилника.
Този невероятен сос можете да използвате за всякакви меса или за добавяне като подкиселяващо-ароматизираща подправка в почти всички супи и ястия, които "носят" киселко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens