Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

20 септември 2010 г.

Фалшив хайвер от грис

Това е едно много приятно ядене, което майка ми правеше в детските ми години.
Приготвя се много лесно, много вкусно е и най-вече - много спорно е, защото ние си го мажехме на филийка типов или ръжен хляб.


ПРОДУКТИ:
Принципно, този фалшив хайвер се прави като към 4, 5 или 6 обемни части вряща вода (без сол),  при непрекъснато бъркане, се добавя на струйка 1 обемна част грис и 1 ч.л. червен пипер,  оставя се да изстине и се стегне, след което се овкусява като се  добавя майонеза или олио, сол на вкус, настърган лук и лимонов сок.
Но, това е принципната рецепта, а във времето тази много популярна рецепта се е клонирала в твърде много варианти, затова аз, освен "класиката в жанра", ще ви дам и още няколко такива "клонинга".

І клонинг
за 1 л. вода
1 чаша грис
4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
1 глава лук
сокът от 1 лимон
Вари се 10 мин., като се бърка, добавя се червеният пипер за цвят. След изстиване се добавя олиото или 1 оп. майонеза, 1 глава настърган лук и сокът от един лимон. Лукът успешно може да се замени със ситнонарязан праз.


ІІ клонинг
4 чаши вода със сол завира и към нея на струйка се добавя 1 чаша грис и 1 ч.л. червен пипер за цвят. Изстива.
Добавят се 1/2 чаша олио и 1 голяма глава настърган лук (или много ситно нарязан праз). Разбива се с дървена лъжица, като се добавят 1/2 чаша хладка вода, сокът от един лимон (или в 1 ч.л. топла вода разтваряме десетина кристалчета лимонтузу) и 2 стандартни опаковки разбит хайвер.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens