Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

9 октомври 2010 г.

Леща яхния

Скоро един приятел ми призна, че от години не е готвил и ял леща, защото му се виждало много трудно готвенето...
Всъщност, аз по-лесно и бързо готвене на ядене от лещата не познавам.
Затова, сигурен съм, че всички вие можете и сигурно готвите леща, но реших да ви провокирам с една моя рецепта...

ПРОДУКТИ:
1 чаша леща (внимавайте, става дума за съвсем обикновена българска леща, оранжевата леща става за двойно по-кратко време и има опасност да я разварите на каша, ако я готвите по тази рецепта!)
1 стрък праз
2 дребни червени чушки (може и сухи, според сезона)
1 среден морков
малко парче целина
5 с.л. олио
1/2 ч.л. стрита чубрица
(всеизвестно е, че не обичам чубрица и това е единственото ядене, в което употребявам чубрица)
1 пълна ч.л. червен пипер
1 червена суха люта чушка
(за тези, които обичат люто)
10 необелени скилидки чесън
1/2 с.л. винен оцет
2 ч.л. сол

ПРИГОТВЯНЕ:
Съветвам ви да подготвите предварително всички необходими продукти, така готвенето ви ще стане много по-лесно и бързо.
Нарязваме праза на ситно, моркова на кръгчета или 3 см. жулиени, целината на ситни кубчета, а червени чушки нарязваме на средни парченца . В тенджерата за готвене добавяме мазнината и изсипваме най-напред праза и морковите и ги задушаваме на среден огън (на 3 ст.) за 15 мин.като ръсваме съвсем малко сол.Като поомекне леко празът, добавяме червения пипер и разбъркваме. Изсипваме и останалите зеленчуци и задушаваме още 15 мин.
Заливаме 600 мл. студена вода и добавяме добре промитата леща.
Варим на умерен огън (на 2 ст.) 20 - 30 мин. (до готовност, според вида леща). Добавяме чубрицата, необелените скилидки чесън и цялото количество сол, и варим още 20 мин на тих огън (на 1 ст.). Добавяме 1-2 с.л. препечено на сух тиган брашно (най-добре погледни тук), за да сгъстим яхнията по свой вкус и сваляме от огъня.След свалянето от огъня добавяме 1/2 с.л. оцет.
Лещата е най-вкусна престояла едно денонощие, а скилидките чесън стават като чеснов крем и при консумация просто се притискат с езика към небцето и се изсмукват от люспата.
Просто разкошно ядене...

2 коментара:

  1. Здравейте и поздрваи за прекрасния сайт. Искам да попитам това количество леща - 1 чаша не е ли прекалено малко за тенджера леща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Здравейте и благодаря за хубавите думи! В случая става дума за тенджера с обем 2 л., която е най-удобна и популярна за малко семейство. Определящото е водата, а тя е 600 мл., което всъщност е 2,5 водни чаши, т.е., доста малко. Ако трябваше да готвим супа, просто водата щеше да бъде двойно повече. При 600 мл. вода, чаша леща (също водна!)никак не е малко. Още едно важно обяснение: в последните десетина години у нас има внос на много сортове ориз, боб и леща, от тази гледна точка, различните видове леща си имат и различно време за готвене, както и различно количество вода, точно както при оризите. Затова, моят съвет е, гледайте и четете опаковките! Коректните търговци винаги пишат времето и водата, необходими за готвене до готовност. Освен това, за да сте сигурни, доста често проверявайте свареността на лещата, защото тя е едно от бобовите растения, което много бързо се сварява. И - никога не забравяйте - 1 с.л. оцет веднага след сваляне от огъня! Успех и да ви е вкусно! Любо :))

      Изтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens