Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

7 октомври 2010 г.

Патладжанът - царят на ястията от Ориента

Автор    Duhche (puhche)
Зеленчукът гони отровите от организма.
За вкусовите качества на патладжана се споменава още в съчиненията на арабските писатели от ранното Средновековие, но неговата масова употреба започва значително по-късно, заедно с доматите и чушките. Тумбестият зеленчук произхожда от Индия, където все още се срещат диви форми на растението. Те са бели или жълтеникави на цвят и не по-големи от кокоше яйце. Днес миниатюрните светли патладжани, които на вкус не се различават от големия си събрат, се отглеждат значително по-рядко и са голям деликатес в скъпите ресторанти.
От Индия патладжанът се разпространява в Китай и други страни от Югоизточна Азия. В Европа, по-точно в Испания, той попада през XIII век благодарение на арабите. Персите пък го пренасят в Африка.
Патладжанът има богат минерален състав. На първо място са солите на фосфора, калция, сярата, калия, желязото и др. Съдържа витамин С и витамини от групата В.
Печен, в гювеч или консерва лилавият зеленчук не само разнообразява трапезата ни, но и помага изчистването на организма от лошия холестерол. Намалява нивото му в кръвта и съдовете, а съдържащите се в него пектинови вещества улесняват изхвърлянето на токсините.
Заради трудно смилаемата целулоза, зеленчукът не се препоръчва за болни със стомашно-чревни заболявания. Страдащите от подагра и камъни в бъбреците не бива да го консумират заради намиращите се в него киселини.
Най-вкусни са патладжаните с продълговата форма и тъмновиолетова окраска.
Преди употреба е добре да се нарязват и посоляват, а след това да се изплакват със студена вода. По този начин се извлича значителна част от соланина, на който се дължи горчивият вкус. При обработката им не бива да се употребяват метални съдове и уреди.

Патладжани по азиатски

Продукти за 4 порции:  
1/2 връзка ситно нарязан магданоз, 5 с.л. пилешки бульон, 2 стръка ситно нарязан зелен лук, 2 ситно нарязани големи скилидки чесън, 1 малка люта чушка (по желание), 1 с.л. джинджифил, 4 с.л. фъстъчено олио, 2 с.л. соев сос, 1 кг патладжани, разрязани по дължина на 2-сантиметрови резени и след това по ширина на 2-сантиметрови ленти. Начин на приготвяне: Смесете магданоза, 1 с.л. бульон, зеления лук, чесъна, лютата чушка и джинджифила и ги пасирайте с миксер. Изпържете нарязаните патладжани в силно загрято олио. Извадете и отцедете върху салфетка. Пюрето, заедно със соевия сос, запържете за около 2 мин, върнете патладжана в тигана и добавете 4 с.л. бульон и задушете за около 3 мин. Подправете със сол и черен пипер.

Панирани патладжани с плънка

Продукти за 4 порции:  
1 кг патладжани, 250 г сирене, 3 яйца, 2 с.л. брашно, 2 с.л. галета, връзка магданоз, копър, няколко скилидки чесън, сол, черен пипер на вкус, растителна мазнина за пърженето.  
Начин на приготвяне: Патладжаните се нарязват на кръгли филийки, посоляват се и след половин час се изцеждат от отделилия се сок. След това се изпържват до леко златист цвят. Сиренето се пасира с две яйца, ситно нарязан магданоз, копър, чесън, черен пипер и сол на вкус. Със сместа се слепват по две филийки от патладжана. Овалват се в брашно, яйце и галета и се пържат.
Поднасят се с кисело мляко, подлучено със скълцан чесън, и се поръсват с магданоз.

Зимнина
Стерилизирани патладжани с доматен сос

Продукти за 10 буркана:  
8 кг патладжани, 4,5 кг домати, 2 кг лук, 100 г магданоз, 1 л олио, 150 г захар, 200 мл оцет, 60 г сол, 15 г черен пипер, 5 г дафинов лист.  
Начин на приготвяне: Патладжаните се измиват и обелват. Нарязват се на резени с дебелина 1,5 см, посоляват се и се оставят да престоят 1 час, за да се отдели горчивият сок. След това се измиват, отцеждат се и се изпържват до златистожълтo, след което се охлаждат.
Лукът се изчиства и се нарязва на кръгчета с дебелина 3-4 мм. Изпържва се в олио до златисто и се охлажда. Доматите се обелват и се настъргват. Варят се, докато намалят обема си с 1/4. След това се добавят изпърженият лук, захарта, солта, оцетът, черният пипер и дафиновият лист. Сосът се вари още 5 минути. Добре измитите буркани се пълнят с патладжаните, ситно нарязания магданоз и доматения сос. Стерилизират cе 50 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens