Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

5 октомври 2010 г.

Всичко, относно Техни Величества, Царските туршии...

ЦАРСКА ТУРШИЯ
Продукти:
червени камби 5 кг,
цветно зеле 5 кг,
моркови 1,5 кг
целина 2 глави с листата,
сол 250 г,
захар 500 г,

оцет 1 л.
Почистеният, измит и нарязан зеленчук се поръсва със захарта и солта за 24 часа. Отделеният сок се смесва с оцета и се вари 2-3 минути от завирането.
Зеленчукът се нарежда в буркани, залива се с изстиналата заливка и се притиска с вишневи клонки и добре измит речен камък.

ДРУГА, СТЕРИЛИЗИРАНА 5 МИН.
Продукти:
5 кг камби
1 кг моркови
2 кг карфиол
2 кг зеле
керевиз с листата
чесън
300 мл олио
1,5 л  оцет
1 чаша сол
2 чаши захар
дафинов лист, черен пипер
 
Приготвяне:
Всичко се нарязва и се обърква с 1 чаена чаша сол и 2 чаени чаши захар. Престояват една нощ, след това се изцежда сокът и се прибавят 1,5 литра оцет, 1 чаша олио, дафинов лист и черен пипер. Всичко това, тази смес, се сварява и след като изстине се заливат чушките и зелето, които се нареждат с натъпкване предварително в буркана, запечатват се бурканите и се стерилизират 5 мин. от завирането.

ТРЕТА
ЦАРСКА ТУРШИЯ
Необходими продукти за трилитров буркан:
2-2,5 кг зеленчуци (моркови, зеле, керевиз, камби)
1 връзка целина
250 мл оцет
250 г захар
75 г сол (3,5-4 супени лъжици)
1 л вода
4 аспирина
10-15 зърна черен пипер
 
Приготвяне:
Оцетът, захарта, солта и водата се слагат на котлона да кипнат. Сваля се от огъня и се прибавят черният пипер и счуканият аспирин.
С така приготвената гореща марината се заливат на тънка струя нарязаните и наредени плътно в буркана зеленчуци и целината.
Бурканът се запечатва още горещ и се обръща надолу с капачката, докато изстине.
В продължение на 2-3 дни бурканът се обръща няколко пъти.
След 10-15 дни туршията е готова за консумация.


ЧЕТВЪРТА
ЦАРСКА ТУРШИЯ
    * 6 кг камби
    * 2 кг моркови
    * 3 кг карфиол
    * 500 г захар
    * 250 г сол
    * 1 глава целина
    * 5 глави чесън
    * 1 л оцет
    * 200 мл олио
    * черен пипер
    * дафинов лист
    * карамфил


Камбите, морковите и карфиолът се почистват и нарязват, посипват се с половината от захарта и солта и престояват една нощ. Сварява се саламура от оцета, останалата сол, захар, олиото и подправките. Зеленчуците се разпределят в буркани и се заливат със саламурата. Стерилизират се 5-10 минути.

ПЕТА , но не и последна... :))
ИЗПИТАНА, КАЧЕСТВЕНА, ХРУПКАВА, С ПРЕТЕНЦИИТЕ ДА Е
"НАЙ-ЦАРСКАТА ИЗМЕЖДУ ВСИЧКИ ЦАРСКИ", МНОГО ТРАЙНА И СЕ ПРАВИ ПО СТУДЕН НАЧИН

Царската туршия на Нели М. 
(лично аз правя единствено тази от много години насам)
8 кг червени месести камби
2 глави карфиол
1 кг моркови
3-4 гл. целина с листата
4-5 гл. чесън
оцет
черен пипер на зърна
дафинов лист
2 ч. чаши сол
3 ч. чаши захар
10 аспирина


Камбите се нарязват на парченца, като за една хапка, поръсват се и се объркват със сместа от солта и захарта.
Престояват не повече от 3 часа. Отцеждат се.
Карфиолът се накъсва на розички. Морковите се нарязват на кръгчета. Главите целина се нарязват на кубчета, листата се накъсват, като стръковете се оставят отделно, за да се използват като венец върху цялата туршия.
Целта е парченцата от туршията да са с големината на нормална хапка, за да не се налага туршията да се реже допълнително.
Туршията се реди с притискване (натъпкване), като най-отгоре поставяме венецът от стръковете целина, от лозови пръчки или вишневи клонки.
Туршията се залива със студена саламура от 7 части от отделения сок, 7 части оцет и десетте аспирина, по възможност счукани.
Ако сокът не е достатъчен, се прави смес от равни части вода и оцет и се долива.

Не се стерилизира и е изключително трайна.
Преди сервиране се полива с олио.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens