Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

5 октомври 2010 г.

Говеждо контрафиле - яхния и на фурна

Тази яхния е добре балансирана и универсална по технология
и състав на подправките, затова става и с други меса, дори и с пилешко.

ПРОДУКТИ:

1 кг говеждо месо - бут, плешка или контрафиле, нарязан на големи кубчета
2 глави лук, нарязан на филийки
4 картофа, обелени и нарязани на големи парчета
4 моркова, обелени и нарязани на едро
1 среден патладжан
3 с.л. зехтин (олио)
1-2 скилидки чесън
1/2 ч.л. черен пипер
1-2 леко спукани зърна бахар
1-2 дафинови листа
1/2 ч.л. червен пипер
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 кг арпаджик (по-добре балучка)
1 малка кутия грах


ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
1. В дебела чугунена тенджера (глупости и капризи Sapiens-ови, това е пожелателно, става всякаква...:))) запържете месото в мазнината, обръщайки го често-често, така че да леко да побелее, да се запечата и накрая да придобие леко златист цвят.
2. Изваждате месото и в загрятата мазнина запържвате за 5-6 мин морковите, лукът,  картофите и патладжанът на едри кубчета и скилидките чесън. 
3. Добавете месото, 3 (или повече) чаши вода и останалите съставки.
Захлупете и варете на слаб огън 1 1/2 часа, като от време на време разбърквате, за да не загори.
4. Добавете зеленчуците (освен граха) и варете още 30 мин, докато се сварят зеленчуците. Грахът добавете около 5 мин, преди да свалите от огъня.
5. Малко преди сервиране размийте 3 с.л. брашно с 1 чаша студена вода и разбъркайте с яхнията.

Забележка: Най-добре е да се използва контрафиле или бут.
Грахът може спокойно да се пропусне. Арпаджикът - също.
Въпросната яхния става и като гювеч, на фурна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens