Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

11 декември 2010 г.

Праз с ориз и маслини - нова рецепта

Предишната подобна рецепта предизвика твърде голям интерес, особено по време на тазгодишните коледни пости, но едновременно с това имаше и обаждания, че много хора не обичат и не консумират гъби, а някои считат, че "ароматът и вкусът на гъбите не е много съчетаем с ароматите на маслините и праза".
Затова преработих рецептата, като изключих гъбите и промених част от технологията на приготвянето.
Мисля, че от това рецептата само спечели, но окончателната присъда, както винаги, е ваша...

ПРОДУКТИ:
1кг. почистен праз
1 ч.л. сол (при задушаването)
6 с.л. зехтин extra virgin (или 3 с.л. олио + 3 с.л. зехтин)
4 ч.л. подправка МАГИ - Вълшебен вкус "Десет зеленчука" (или 3 ч.л. сол)
1 ч.л. черен пипер
2 пълни ч.л. червен пипер
3/4 чаша ориз "Жасминов" (10 с.л. или 140 г.)
2 чаши гореща вода
200 г. черни турски маслини (всъщност, въпрос на вкус...)

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Нарязваме наситно праза, поръсваме с 1 ч.л. сол, задушаваме го в подходяща тенджера до пълното му омекване.
Поръсваме с червения пипер и разбъркваме добре.
Добавяме добре промития в топла вода ориз, наливаме 2 чаши гореща вода, добавяме подправката (или още сол), черния пипер и отново разбъркваме. Оставяме да се задуши под капак за 5 мин.
През това време включваме фурната на максимум, за да се загрява.
На дъното на тавата  (използвах тава с размери 34 на 22 см.) изсипваме маслините, върху тях изсипваме праза с ориза. Не разбъркваме, за да останат маслините на дъното.
Печем в загрятата на 200° фурна около десетина минути, изваждаме тавата и внимателно разбъркваме, натъпкваме отново надолу маслините и продължаваме да печем още 40 мин при 180°.
Оставяме яденето добре да изстине.
Всъщност, най-определено е по-вкусно чак на следващия ден.

3 коментара:

  1. Анонимен06 август, 2012

    аз доста често си приготвям яхния с маслини и ориз понеже обичам и двата продукта.Добавям и доматено пюре и по възможност, чесън или жълт кромид лук.Оставям ястието на мазнина

    ОтговорИзтриване
  2. здравей,каня се да си приготвя праз с ориз и маслини(бих сложил и гъби,но в момента нямам) и понеже съм лаик в кухнята преглеждам и по някоя рецепта.Озадачаваме,че маслините се редят от долу на тавата,а и момента с междинното разбъркване и повторно натъпкване на маслините-каква е логиката?

    ОтговорИзтриване
  3. Маслините определено не стават вкусни, когато се препекат, стават неприятно твърди и пресолени. Затова ги поставям на дъното, за да са сочни. Понеже това ядене не бива да бъде силно препечено, затова още в началото, докато оризът не е омекнал много, се разбърква, за да се смеси празът с ориза по-добре. Но това става само веднъж за цялото готвене. А логиката е съвсем просто и напълно очевидна - маслините да са на дъното, за да останат сочни. Когато яденето се пече, добре е празът да се попрепече, но не и оризът, а особено маслините, затова съм описал максимално точно всичко в рецептата. И още нещо, понеже рецептите ми са авторски, особено държа да се спазват абсолютно точно, така, както съм ги описал. Всяка промяна и внасяне на самоинициатива, особено от хора, които не разбират от готвене, води до непредсказуемо влошаване на крайния резултат. Поздрави и успехи! Любо

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens