Тази рецепта е инспирирана от публикация с неизвестен автор в Интернет.
Представям ви я в напълно авторизиран фюжън - вариант.
Представям ви я в напълно авторизиран фюжън - вариант.
1 пиле около 1,2 кг.
корени за супа
2 ч.л. сол
100 г. краве масло
корени за супа
2 ч.л. сол
100 г. краве масло
главичка чесън
30 г. филирани бадеми
връзка пресен джоджен (1 ч.л. сух)
настърганата кора от един лимон
филии черен хляб
черен пипер на вкус
Загряваме до завиране 2 л. вода с добавени в нея корени за супа, 2 ч.л. сол (или кубче зеленчуков бульон, или 1 с.л. подправка MAGGI - Десет зеленчука, вместо солта) и 60 г. масло. Оставяме да поври 10 мин.
Пилето измиваме добре отвън и отвътре и го поставяме във врящия зеленчуков бульон. Ври, докато уври, или поне 30 мин.
Изваждаме пилето и го обливаме със студена вода (да побелее месцето).
Бульонът прецеждаме. Ще ни трябва.
В голяма дълбока йенска тенджера, на дъното, подреждаме 1 пръст дебели филии черен хляб (ръжен или типов, ама истински! Добре е да е престоял). Върху тях разстиламе 2 ч.л. счукан с малко сол чесън. Наливаме от бульона до нивото на филийките.
В останалия бульон сваряваме на слаб огън половин килограм ориз с нарязаните листа от 1 връзка пресен джоджен (или 1 ч.л. сушен), докато оризът поеме всичкия бульон. Обикновено това става за 20 мин. на слаб огън.
След като малко поизстине, разпределяме приблизително половината от сварения ориз с джоджена върху хляба с чесъна, поръсваме с черен пипер и настърганата кора от един лимон, и покриваме с другата половина от ориза.
Накъсваме или нарязваме пилето на подходящи порционни парчета и всяко парче леко поръсваме с по малко сол и черен пипер.
Запържваме бадемите в 40 г. прясно масло за 1-2 минути и ги изваждаме.
Всяко парче от месото запържваме в маслото от бадемите по 2 мин. от всяка страна, на среден огън. Леко запържените парчета месо разпределяме върху ориза.
Обираме останалото масло и го изсипваме върху пилето. Поръсваме със запържените бадеми.
Сервирането е "вертикално" - като мусака, реже се на порции и се гребва порцията до дъното, с парче пилешко, ориз и филийка.
Надявам се това ядене да ви достави истинско удоволствие... :))
Просто звучи невероятно.Евала за чудесната рецепта.
ОтговорИзтриванеОриза го консумирам винаги и заради това ми се смеят , че ориз не съм бил ял само суров
В съд сипвам вода или бульон от варенето на пилешко месце.Съотношението му спрямо ориза е 2,5:1.Оставям да заври и веднага сипвам почистения или попарен бланширан ориз.В съда слагам и обелена глава кромид лук в , която съм сложил зрънца карамфил.Поръсвам с босилек, розмарин на връхчета и нарязан наситно кромид лук.Намалявам котлона на две и оставям ястието под капак 15 минути.След това изключвам котлона и махам съда настрани , но не отварям капака.След 5 мин прибавям парче масло и отново похлупвам катотози път под капака поставям хавлиена кърпа.Така ориза попива течноста , маслото се разтопява и става невероятно вкусно.