Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

18 юли 2011 г.

Какво е паприкаш и как се готви

Паприкашът е ястие от унгарската кухня. Името му идва от "паприка" - "червена чушка Капия" на унгарски. Т.е., "Паприкаш" би трябвало да означава на български "Манджа с червени чушки".
Основно съдържа чушки, домати, лук, люта чушка и магданоз. Чушките са или само червена месеста  капия, или смесено - червени и зелени чушки. В пропорции - чушките са приблизително 2/3, а доматите 1/3. Разбира се, тази пропорция може да се мени според вашия вкус. Задължителна подправка - магданоз накрая на готвенето.
Как се готви принципно постен паприкаш?
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в мазнината (олио или зехтин). Добавят се нарязаните на средни парчета чушки и се позапържват с лука, докато омекнат. Добавят се нарязаните на ситно домати (може и настъргани, но не е същото...). Ако предварително бланширате и обелите поне доматите, яденето ще стане значително по-вкусно. Когато доматите се поизпарят, посолявате ястието, добавяте нарязания магданоз и веднага сваляте от огъня. Повечето от домакините, обаче, предпочитат да добавят картофи в ястието. Това можете да направите още в началото, след полуомекването на чушките и преди да сложите доматите. Ястието къкри поне 40 мин. на тих огън, за да омекнат добре картофите. Тогава ястието вече не е само "Паприкаш", а "Паприкаш с картофи" или "Картофи паприкаш".
А паприкашът с месо се готви като цяло по гореописания начин, но най-напред запържваме в мазнината месото докато хване хубава кафява коричка (свинско или телешко, на пилешкото трябва само да порозовее добре кожичката), изваждаме го, и в мазнината запържваме лука. Когато лукът е позапържен, сваляме тенджерата от огъня, оставяме да почине 20 сек,, добавяме пълна ч.л. червен пипер и бързо разбъркваме. Връщаме на котлона и по същата схема добавяме чушките и ги позапържваме под капак, докато омекнат. Връщаме обратно изпърженото (запечатаното) месо и задушаваме 15 мин. на слаб огън, добавяме доматите и продължаваме задушаването още 30 мин. Отваряме капака и изпаряваме на слаб огън ястието още 20 мин., като периодически внимателно разбъркваме, за да не загори. Посоляваме, добавяме магданоза и сваляме от огъня.
Съвсем умишлено ви дадох рецептата по този начин, защото, ако усвоите тези два начина на готвене - постен и с месо, просто няма какво повече да искате от себе си - вече ще можете по тези схеми да сготвите каквото си искате постна ядене със зеленчуци или със зеленчуци и месо. Като спазвате тези две основни схеми, просто заменяйте свободно видът и комбинацията от зеленчуци за постно ядене, прибавяйте и месо по гореописания начин и ще се прочуете като добри готвачи...:))
Престрашете се, вложете чувство и много любов в готвенето и ще видите, че ще започне да ви доставя удоволствието, което от години доставя и на мене... :))
Успех!

6 коментара:

  1. Анонимен20 юли, 2011

    Страхотно ястия, много му се радвам. Обичам го с телешко - дава чуден аромат и вкус. Единствено на ме радва самото месо-явно не съм му хванал цаката или просто не мога да си купя свястно такова. Все става жилаво или на "конци'...

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласен съм, относно т.н. "телешко" месо в България. Имал съм удивителния случай, когато готвя гулаш от съвършено качествено и скъпо месо, половината кубчета месо да стават крехки, но другата половина - жилави...
    В случая, самото месо не е виновно, виновна е търговията в България. Не можеш да продаваш месо от млекодайни породи като месо от месодайни и да не е такъв резултатът...
    На Запад няма "телешко", а "говеждо", но е поне десет пъти по-крехко от нашето "телешко" именно, защото е от месодайна порода. Имай предвид, че прекаленото термично обработване на някои меса категорично води до точно обратния резултат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На Запад, разбира се има телешко и се нарича "veal", докато говеждото се нарича “beef". Телешкото е по-скъпо, но достъпно за всеки. Повечето хора предпочитат говеждо, но това се отнася само до личен вкус.
      Паприкаша е ОК, според мен му липсва само малко чесън и риган...

      Изтриване
  3. Анонимен21 август, 2011

    Както се казва : бързо, лесно и вкусно. Браво за чудесните рецепти! Лесно изпълними и достъпни за всички са.Сега има чушки в изобилие, така че може да се пробва рецептата.

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно! Успех!
    И благодаря за добрите думи!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23 април, 2013

    А целинка?

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens