Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

30 септември 2011 г.

Консервиране на риба

Обединих двете си рецепти в една, за да се ползват по-лесно. Между двете рецепти, колкото и да си приличат външно, има много голяма и принципна разлика.
И двете рецепти можете да считате за универсални, защото могат да бъдат изпълнени (особено втората) с всякакъв вид морска или речна риба. При речната риба просто трябва много повече да внимавате, защото омеква твърде бързо при термичната обработка.
Ако искате да получите прекрасния вкус, който получих аз, много ви моля да не променяте абсолютно нищо в рецептите. Имам предвид наличието на чимен в рецептата, не го спестявайте в никакъв случай, защото той е в основата на изящния вкус на цялата консерва.
Всъщност, правете каквото искате, за да адаптирате рецептите към своя вкус, но всяко отклонение от оригиналните рецепти ще бъде изцяло на ваша отговорност.

СКУМРИЯ
Рибата
Почистваме от вътрешностите 6 големи скумрии и сваляме кожата. Нарязваме на парчета с дебелина 3-4 см. Посоляваме и оставяме да престоят на хладно за 1-2 часа.
След това попарваме с вряла вода и веднага отцеждаме. 
Сосът
1/2 кг. камби
2-3 кисели ябълки
2-3 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. сол
1 ч.л. кафява захар
1/4 ч.л. чимен на прах
1 с.л. ябълков пектин на прах
1 ч.ч. сварен и отцеден боб
1 ч.ч. ситно нарязани кисели краставички
4 големи домата
1/3 чаша олио
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. много ситно смлян бял пипер

Почистените и нарязани на дребни парчета камби (може и месеста есенна червена капия) и ябълки поръсваме и объркваме със солта и захарта. Оставяме така да престоят 1 час, след което поръсваме с лимоновия сок и отново объркваме.
Поръсваме с пектина и белия пипер, и объркваме добре. Настъргваме доматите и ги добавяме към сместа, заедно с нарязаните краставички и боба. Объркваме внимателно заради боба.
В леко загрятото олио добавяме лютия червен пипер, разбъркваме и изсипваме в сместа. Отново объркваме внимателно (за да не разтрошим боба) соса.
Редим в буркани - на дъното от соса, риба, и така до 2 пръста под ръба на буркана.
Стерилизираме час и половина.
Тази консерва е изключително трайна. Става и с друга по-едра и стегната морска риба.

КОПЪРКА
1,5 кг. копърка (шпроти, дребен сафрид, друга дребна риба, може и речна)
10 големи домата
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
сокът от 1 лимон
настърганата кора от лимона
50 мл. винен оцет 6°
1/3 чаша олио
черен пипер на зърна
1 с.л. ябълков пектин на прах
1/4 ч.л. чимен на прах
1 чаша сварен и отцеден боб
1 чаша ситно нарязани кисели краставички

Почистваме от вътрешности рибата и я измиваме добре (копърката може да не я почистваме).
Настъргваме доматите и посоляваме със солта и захарта. Добавяме олиото, лимоновия сок и настърганата кора, оцета, черния пипер и 150 мл. вода.
В емайлирана тенджера редим на редове от рибата и соса и варим на слаб огън (едва да къкри), докато се посгъсти. Добавяме разтворения в малко вода до рядка каша пектин и изключително внимателно объркваме, за да не разтрошим рибата.
Редим в бурканите от сварения боб, смесен с киселите краставички, рибената смес, после пак боб и така до 2 пръста под ръба на буркана.
Стерилизираме 1,5 часа.
Тази рецепта може да бъде изпълнена с абсолютно всякаква морска или речна риба.
ВАЖЕН СЪВЕТ: При всяка от рецептите с голям успех като пълнеж би могло  да се използва салатата-зимнина "Ропотамо".

6 коментара:

  1. Много хубави рецепти! Стана ми интересно каква роля играе ябълковият пектин?

    ОтговорИзтриване
  2. Пектинът има едно важно кулинарно качество - силно желиращо свойство и спокойно може да замести желатинът в подобни рецепти. Освен това, най-популярният пектин - ябълковият има и мноко фин ябълков аромат. В рецептите използвам основно желиращият ефект, без да пренебрегвам и ароматизиращият и чисто здравословният - рибата е трудносмилаема храна, а пектинът спомага за почистването на стомаха и червата от трудносмилаема храна. И друг път съм обяснявал, че в моите рецепти всичко е изключително добре обмислено, преценено, изпробвано и е отчетена корелацията между всичките съставки, за да се получи като краен резултат безупречен от гледна точка на вкуса продукт, като при това е и максимално толерантен към организма. Това е вид кулинарен дизайн на висшо интелектуално ниво.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10 март, 2012

    Звучи много професионално и компетентно. Браво! Беше приятна изненада, че в родния ми град има такива интересно мислащи хора. Ще ме накарате да експериментирам някои предложения. Заинтригувахте ме. Благодаря Kate
    P.S.Не исках да се скривам и да съм анонимна, но нямам блог, сайт и т. н.и не мога за задам данни в полето URL.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Не съм суетен изобщо, но винаги се радвам, когато някой хареса рецептите ми...
      Не е необходимо да имате блог и т.н., достатъчно е просто да пишете или никнейм или Вашето име, това на практика няма никакво значение за никого, но пък е много грозничко, като видиш да пише "анонимен"... Не знам защо, сигурно съм увреден от живота в т.н. "социализъм", но винаги го свързвам с "анонимен донос" и ми става тъжничко и гадничко...

      Изтриване
  4. Анонимен19 януари, 2014

    a чимена, не разбрах къде и кога се слага, утре мисля да правя рибка по този начин, само ми кажете за чимена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чименът, като всяка прахообразна подправка (черен пипер, червен пипер и други подобни...) се слага по всяко време, но най-добре е предварително да се разтвори с някоя от течните съставки. Примерно, може да се поставят в купичка пектинът и чименът, да се разредят с малко вода заради пектинът, след това да се разредят още със сместа от оцет и лимон по рецептата. Трябва да стане рядка кашичка и така може да се добави в общата смес по всяко време. Успех!

      Изтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens