Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

18 май 2012 г.

Картофи за гарнитура "полусоте"

Тези картофи стават много лесно, "почти сами", невероятно вкусни са и винаги са стилна гарнитура към изключително много видове яденета, включително и скара.
Обелваме средни по големина картофи и ги нарязваме на едри парчета, примерно на три пластинки или на четири резена (все пак, и формата има своето значение...). Ако са по-дребни от средни, може и цели.
Заливаме ги с вода колкото леко да ги покрие, посоляваме или добавяме комбинирана подправка в съответствие с количеството картофи. Примерно на 3-литрова тенджера с 1,5 кг. картофи в нея е достатъчно 2,5 ч.л. сол или 4 ч.л. подправка МАГГИ - десет зеленчука. Отгоре нарязваме на едри късове 100 г. качествено краве масло и поставяме да ври на среден огън. Когато заври добре, намаляваме на минимален огън и варим така (може вече и под леко открехнат капак), докато изври почти съвсем напълно водата и останат на мазнина. Този момент трябва да се следи, макар, че, ако леко загорят, стават точно това, което ни е необходимо. Но се следи, за да не загорят прекалено много...

2 коментара:

  1. Анонимен06 август, 2012

    Аз приготвям картофи на фурна последната рецепта:
    -вземам 0,5-1 кг картофи които сварявам докато се разпукнат.Докато са топли обелвам и настъргвам на ренде като за картофено пюре..Смесвам с 250-300 мл прясно мляко , парета краве масло, настърган кашкавал. Осолявам на вкус и поръсвам с черен пипер .Печа ги на фурна 10-15 мин при температура от около 170 градуса.Изваждам тавичката и поръсвам с магданоз.С помоща на лъжица правя две срещуположни дупки по хоризонтала , като в тях чуквам по едно яйце.В яйцата поставям и по едно зрънце черен пипер.Допичам докато яйцата се забулят.Сервирам веднага с мек хляб и питие според вкуса на консуматора

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен07 август, 2012

    Аз пък я правя като Любо, но към края добавям малко лют червен пипер, малко къри и чесън на прах. Общо взето - пикантни картофки.
    Вальо.

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens