Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

17 ноември 2012 г.

Пилешко-гювеч със спанак, ориз и сирене

3 цели пилешки бутчета
1 чаша ориз
300 г. измит, изчистен и нарязан на ситно спанак
100 мл. олио
4 чаши пилешки бульон
1 голяма или 2 средни глави лук
4 ч.л. подправка МАГИ-Десет зеленчука
1 ч.л. сол
½ ч.л. смлян черен пипер
½ връзка магданоз
Нарязваме на средно едро лука (аз ползвам ренде Бьорнер) в отделна купичка и го осоляваме с 1 ч.л. сол. Объркваме го добре и го оставяме да се осоли и да пусне малко сок.
Ако използваме замразен спанак, в тенджерка изсипваме 1 с.л олио, поставяме замразения спанак и оставяме на котлона, докато напълно се размрази и заври. Внимавайте и го наблюдавайте, защото когато се размрази, започва да пръска. Сваляме от огъня.
В тенджерка наливаме 4,5 чаши вода и оставяме да заври. Поставяме бутчетата, които могат да бъдат охладени или дълбоко замразени. Изчакваме водата отново да заври, добавяме 4 ч.л. подправка МАГИ или сол и варим 5 мин. Сваляме от огъня и изваждаме бутчетата в отделен съд. Като поизстинат, обезкостяваме бутчетата, като нарязваме месото на едри парчета.
В тефлонова тенджерка (по възможност) изсипваме около 100 мл. олио, оставяме го добре да се загрее и добавяме пилешкото месо. Разбъркваме бързо, за да не се залепи и бъркаме през минута, докато започне леко да се запържва и престане да се лепи по дъното. Пържим месото докато започне леко да порозовява. Добавяме осоления лук и продължаваме да пържим, като периодически разбъркваме. Пържим докато и лукът омекне и започне леко да порозовява.
Изсипваме месото с лука в подходяща тава. Върху него изсипваме спанака, една чаша ориз (аз ползвам Басмати или Ризон) и наливаме 4 чаши от бульона, в който са врели бутчетата.
Поръсваме с черния пипер и леко разклащаме, за да се разпредели оризът равномерно.
Най-отгоре нарязваме на едри пластинки около 300 г. от най-евтиното сирене.
Поставяме тавата в загрята до 200° фурна и печем 35 мин. горе и долу на 4, по средата на фурната и още 25 мин. горе на 3, долу на 2. Когато се поеме течността и оризът се засуши, а сиренето и месото леко се запечат, изваждаме тавичката и обилно наръсваме с нарязан магданоз.

2 коментара:

  1. zvu4i vkusno puk i sam fen na spanaka(presen!)
    samo kadeto ne sam se zaigraval taka sas sirence ... nqkoi put shte go probvam i vqrvam 4e shte mi haresa :) puk (li4no za mene si) kam tova shte si dobavq ostrani i malko prqsno narqzano domat4e i .. shte ka4im malko kilogrami :D

    ОтговорИзтриване
  2. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens