Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

3 януари 2013 г.

САРМА-ПЪРЖОЛА В ЗЕЛЕВ ЛИСТ НА ФУРНА

НОВОГОДИШНА ЗАПЕЧЕНА МАРИНОВАНА САРМА-ПЪРЖОЛА
Реших да се изненадам този път сам за Новата година...:))
И експериментът стана толкова удачен, че с най-голяма гордост ви го представям за одобрение. Наистина, за пръв път ям свинско месо толкова невероятно крехко...

ПРОДУКТИ:
6 вратни пържоли с кокал (обичам да глозгам кокалче...)
6 големи листа кисело зеле
1 кг. нарязано кисело зеле
2 с.л. червен пипер
малка щипка лют червен пипер
3 ч.л. ситно смлян черен пипер
1/2 ч.ч. олио (зехтин)
2 скилидки чесън

От  голяма кисела зелка отделяме  6 от най-големите горни листа. От по-вътрешната част нарязваме около 1 кг. от киселото зеле.
Вратните пържоли ги мариноваме за 24 часа (е, ако сте на зор, може и много по-малко...:)) ) по следния начин: 
Правим си смес-паста от следните съставки:  1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. ситносмлян черен пипер,  смлян с 2 зърна бахар, много ситно счукани скилидките чесън и 2 с.л. олио. С тази паста намазваме равномерно всяка пържола от двете страни и ги подреждаме плътно една върху друга и една до друга на две купчинки по три в кутия с капак. Оставяме ги на ниска температура в хладилника (или на балкона :)) ).
Зелевите листа подготвяме, като поизрязваме дебелата жила, за да не ни пречи при завиването.
ЗАБЕЛЕЖКА: по всички канони, би трябвало леко да "запечатам" вратните пържоли преди да ги готвя, но ако ги бях запечатал както бяха мариновани с чесъна, от него щеше да се появи тежък аромат на запържен чесън, който не понасям... Затова предпочетох да не ги запечатвам, за да запазя невероятно финия нюанс от чесъна. И определено не сбърках... Което съветвам и вас. Но, ако принципно не понасяте чесън, тогава можете да запечатате за по 1 мин. на страна всяка пържола. Това само ще се отрази положително на вкуса на ястието.
След мариноването остъргваме мариноващата паста, тя вече си е свършила работата и не ни е нужна.
Върху голяма дъска или направо върху кухненския плот или масата (е, така или иначе ще изпоцапате всичко и ще миете после...) разгъваме големия зелев лист, намазваме го добре с олио и поръсваме с малко черен пипер и повечко червен, подреждаме резенчета кисела краставичка, и върху всичко това поставяме маринованата пържола. Върху нея отново подреждаме резенчета кисела краставичка и завиваме листа като сарма.
На дъното на тавата поръсваме малко олио и го размазваме върху цялото дъно.
Поставяме всяка завита пържола надлъжно на тавата, така, че ги подреждаме на две групички по три плътно прилепени сарми-пържоли.
Нарязаното зеле овкусяваме като го поръсваме с 1 с.л. червен пипер, чаша зелев сок и 1/2 чаша , и объркваме добре.
Върху така подредените пържоли  разпределяме  нарязаното и овкусено зеле.
Печем 2 часа  по средата на фурната, на 180 градуса, като нагревателят отгоре е на 2-ра степен (от 4), а долният нагревател е на 3-та степен.
След около час печене поглеждаме, разбъркваме нарязаното зеле, за да се позапече равномерно, и ако има нужда, доливаме още малко зелев сок.
След изтичането на двата часа, изваждаме тавата и отстраняваме запеченото нарязано зеле, като оголваме сармите, за да се запечат и те добре.
Превключваме на 3 отгоре и на 2 отдолу и печем по още 20 мин. от  горната и долната страна, след което изваждаме тавата и  отново ги покриваме с нарязаното зеле.
Моят съвет е да сервирате сармите върху канапе от картофено пюре гарнирани, разбира се, със запеченото нарязано кисело зеле.
Да ви е вкусно!
Разбира се, хубавото червено вино е  по подразбиране...

А аз ви обещавам невероятно кулинарно удоволствие.:))

2 коментара:

  1. Анонимен06 януари, 2013

    Звучи много апетитно, а и свинското със зеле все пак е класика. Прав си за запечатването, с чесъна лесно може да се прецака работата. Той, както и с повечето люто или кисело (любими мои вкусове) си е най-тънкия момент - или правиш невероятно ястие, или го проваляш.
    Имам въпрос: грешка ли ще е ако към маринатата добавя вино или горчица? Демек ще има ли неприятно съчетание на вкусове?
    Поздрави и за много години, Любо! Да ни радваш все така с хубави рецепти!
    Вальо!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Вальо, благодаря ти за поздравите и също такива от сърце! Да е спорна, весела и много щастлива, но преди всичко - здраве през Новата 2013-та!
    Месото се маринова успешно (т.е. "окрехкотява")основно по два начина, като се маринова в кисело мляко (айран) или нещо, което съдържа киселина, за предпочитане - млечна. Пилешкото, обаче, изисква мазнина, например олио или зехтин. Можеш да добавиш и вино, и горчица, или поотделно всяко, но има риск виното да придаде твърде алкохолен аромат, което няма да е приятно, но пък горчицата в умерени количества, може успешно да се съчетае с подобния зелев аромат. Но, по мое мнение, самото кисело зеле има неотразим аромат при печенето и едва ли има нужда да се подсилва с някакъв друг...

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens