Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 януари 2013 г.

Салата "СУМО"


Изпържваме 1 кг. картофи на средноедри кубчета. Слагаме ги в голяма купа.
В малко мазнина изпържваме леко 6-8 филийки бекон, филе или по-нормален салам ( изобщо, проявете въображение, имате в хладилника разни "остатъци", нали?).
След изпържването всичко се нарязва на хапки .
В същата мазнина изпържваме 8-9 печени чушки, нарязани на едри парчета. След като се позапържат, добавяме 3 средни глави лук, нарязани на едри кубчета и 1 и 1/2 връзка пресен лук или 4-5 средни глави стар, но воден лук, т.н "каба". Посоляваме и задушаваме не повече от 5-6 мин. под капак. Със стария лук - повече време.
Добавяме един стрък чесън на ситно или скилидка стар чесън, счукан с малко сол, 1 с.л.ябълков оцет, (може всякакъв, но аз ползвам само ябълков (произвеждам си го :) ), 1 ч.л. сос Уорчестър или соев сос, малко черен или бял пипер.
Внимание: Соевият сос е доста солен, а белият пипер е доста по-лют от черния.
Сместа трябва да бъде сочна, а не препържена.
Добавяме 4 яйца,  без да ги разбиваме предварително и ги оставяме, докато белтъкът започне да се стяга и побелява. След това внимателно ги разбъркваме, така че яйцата да станат "на парцали", което е удивително вкусно.
Съвсем накрая добавяме малка щипка пресен или ( според сезона ) сух джоджен, може и магданоз.
Изпържените картофи, още топли, осоляваме леко, поръсваме с малко сладък и малко лют червен пипер и объркваме.
Към тях добавяме нарязаните хапки месо, сместа от чушките и яйцата и една суп.лъж. масло или маргарин, по вкус.
Всичко добре се обърква и сладко-сладко се хапва.
Време за приготвяне - около 30 мин.
Пропорциите и вида на продуктите могат да се променят според сезона и вкуса.
Ако направите и една огромна зелена салата, направо ще се пукнете от вкусно ядене, приготвено за 30-40 мин.

5 коментара:

  1. Анонимен25 януари, 2013

    Звучи апетитно, Любо! Въпреки че със сигурност си я обмислил, преценил и тествал рецептата, аз бих се въздържал от някои от продуктите. Първо, мазнината и калоричността ми се виждат в повечко. За маргарина имам негативно мнение (вярно, дал си опция и с масло). Освен това бих избегнал белия пипер - малко ми е гаден на вкус (пък може и да не съм попадал на качествен).
    На колко градуса и за колко време пържиш картофките? Бланшираш ли ги предварително?
    Бих искал да се пробвам с тази рецепта, е, с моите изменения.
    Не е по темата, но да те питам какво мислиш за използването на свинска мас за пържене. Една позната химичка обясняваше, че се образуват по-малко канцерогенни вещества...
    Поздрави - Вальо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за коментара, Вальо! Трогнат съм, че си оценил факта, че съм "обмислил, преценил и тествал" рецептата...:)) Аз съм изключително известен като кулинар със собствен и изцяло експериментаторски стил, обикновено довеждащ до уникални вкусови резултати... И винаги съветвам почитателите си да експериментират и изменят моите рецепти като ги адаптират към своя или на семейството си вкус. Но! Моята авторска рецепта е с точно определен вкус като краен резултат. И, почитателите ми знаят добре това, доверяват се на таланта ми и приемат на изключително доверие всяка моя нова рецепта. Ако нещо в рецептата не ти харесва, свободен си да я променяш в най-широки граници, но трябва да имаш напълно ясното съзнание, че в краен резултат със сигурност няма да получиш това, за което гарантирам като вкус в моята рецепта...
      Моите авторски рецепти не се коментират, а просто се повтарят точно така, както съм ги описал, в противен случай, ако си позволиш да ги променяш, това вече не е моята рецепта, а вече твоя, с всичките рискове от тази промяна, които си остават за твоя сметка - можеш да направиш много по-добра от моята рецепта, но и много по-лоша... Така, че - спокойно и свободно експериментирай, успех!
      Да ти отговоря на въпроса - свинската мас е изключително вреден за организма продукт, но е с доста висока температура на прегаряне, което я прави много удобна за пържене. Единствената толерантна към човешкия организъм мазнина, доказано е ЗЕХТИНЪТ, ЕКСТРА ВЪРДЖИН, безкомпромисно. Разбира се, тази най-добра за човешкия организъм мазнина, вече не е толкова толерантна и ценна, след като се загрее над 40 градуса, но тя е също с много висока температура на прегаряне, затова също е много добра за пържене. Е, не всички харесват и обичат вкуса и аромата й, но това вече изцяло е въпрос на личен вкус. Когато я ползваме, в повечето случаи, заради полезността й, правим компромис с вкусовете си и с факта, че от деца сме свикнали (за разлика от гърците и испанците)с вкуса на олиото.

      Изтриване
    2. Вальо, и пърженето на картофите, и употребената мазнина, и употребата на бял, вместо черен пипер(а това е един и същи пипер...) и бланширането, и времето за пържене, след като не съм го указал в рецептата изрично, означава, че е изцяло по твой вкус, така, както си свикнал да го правиш. Ако употребената от мен мазнина като вид и количество ти се вижда прекалено калорична, просто изпържи картофите в тефлонов тиган със символично количество мазнина - няколко капки зехтин, пък каквото се получи на вкус...

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25 януари, 2013

    Благодаря за отговорите. Да, знам, че черният пипер и белият са едно растение, но вкусът им е различен... Но, както правилно съветваш - всеки да си го прави по вкус!
    Отново ти благодаря за идеите за по-интересни рецепти!

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens