Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

15 март 2014 г.

Популярно обяснение на Храненето в "Зоната" + Уникално седмично меню


СЕДМИЧНО МЕНЮ ЗА ХРАНЕНЕ В "ЗОНАТА"

   Искам да започна с това, за което винаги, когато пиша за Зоната, обяснявам и предупреждавам.
Храненето в Зоната НЕ Е ДИЕТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ  и е дълбоко погрешно да се приема като такова. Този вид хранене е възможно най-правилното за всеки човек, 100% балансирано и съобразено с организма на всеки. Това е много елегантен начин да се „вкара в режим” по уникално прост и естествен начин хормоналната система на всеки човек, и това да доведе до хармонизирането на целия му организъм, да го накара да започне да функционира правилно. И това в никакъв случай не е не краткотрайна рецепта за сваляне на десетина килограма за абитуриентски бал или от някоя лелка за сватбата на дъщеря й, а уникално средство за отключване на мощен природосъобразен механизъм, с помощта на който да поддържаме организма си в нормите, които Природата е предвидила!
Уважавам дълбоко тези, които се захващат сериозно със Зоната, защото имат здравословни причини, и това ги е накарало да прозрат гениалната алтернатива на „хапчетата”, общо казано. Но не и тези, които от чиста суета се подлагат на непривични и неприсъщи за тях лишения на Зоната, единствено, защото нямат или не им се дават пари за естетичен пластичен хирург. А те обикновено твърде скоро приключват с първоначалния си ентусиазъм, особено, когато им се наложи да започнат да изчисляват всяка хапка храна във въглехидрати, протеини, мазнини и хранителни блокове, и да се хранят по доста сложен за тях начин. Тези, които не се уплашат и издържат първите 1-2 месеца, свикнат с това хранене, адаптират се към него, започнат с поглед да определят хранителните блокове на повечето храни, с удивление ще забележат, че дрехите им са 1 мярка по-широки, а на коланите на мъжете ще трябва да се пробиват по още (поне!) 2 дупки...  И привичната шепа хапчета, които са пили за деня, учудващо е намаляла наполовина! И точно те продължават, за разлика от другите, които се връщат към лакомията и мързела си, защото така е по-лесно и много, много по-приятно...
Защо трябва да бъдем  благодарни на гениалното прозрение и иновативното мислене на д-р Бари Сиърс?
Знаете ли с какво всъщност се храним?
Не с това, което вкарваме в устата си, както си мислите... Храним се единствено с глюкоза. Да, невероятната, фантастична лаборатория на нашия организъм преработва всяка една храна, независимо каква е, като я разлага на трите й основни съставни части – протеини, въглехидрати и мазнини.  Всяка част от хормонално–ензимния „механизъм” на нашата уникална храносмилателна лаборатория преработва тези съставни части на храната именно до глюкоза, и в крайна сметка, в кръвта ни, като храна, влиза именно Нейно Величество - Глюкозата
А кой в нашия организъм отговаря персонално за функцията на Глюкозата като наша основна храна? Това са два хормона, свързани в дейността си един с друг като скачени съдове или като Ин и Ян.
Когато единият хормон, независимо кой, прекали в дейността си, другият го „дърпа за пеша” и го връща на мястото му, за да има винаги пълна хармония в организма ни, те са с противоположно един на друг действие и затова са наречени „антагонистични”. Тези хормони се наричат „инсулин” и „глюкагон”, и са пряко отговорни дейността на основното ни „гориво” –  глюкозата.  Когато преяждаме системно с тлъсти, мазни, сладки тестени храни и меса, всъщност, ние вкарваме в организма си огромен излишък от енергия, при това, ежедневно по няколко пъти.  Тогава инсулинът има доста повече работа от глюкагонът, но това вече е грубо нарушение на хармонията, баланса в нашия организъм. Но нашият Организъм през годините на еволюцията си се е изградил като перфектен скъперник, направо  истински Чичо Скрудж... Когато има такъв излишък от енергия, който организмът ни не успява да метаболизира (преработи) чрез действия, изискващи разход на енергия,  пък няма да я хвърляме, я  -  инсулинът я складирва в „симпатични” мастни депа (тлъстинките по коремчето, дупето, гръбчето и бутчетата ни, които ни карат да изглеждаме като богове... Буда, например...:)) ), за да може глюкагонът, когато изпаднем в нужда, набързо да разгради тлъстинките–резерв до храна – вездесъщата глюкоза.
Елегантното и гениалното в идеята на д-р Бари Сиърс е, че чрез простото хармонизирането  на дейността на тази антагонистичната двойка хормони „инсулин - глюкагон”, отговаряща за натрупването и разграждането на мастните ни депа, се постига доста трудно постижимото – вкарването в норма и правилното функциониране на цялата ни хормонална система, а това естествено довежда и до нормализиране  на теглото на съответния човек. Т.е., ако човек е бил с наднормено тегло, отслабва до нормалното за организма му тегло, но и ако е бил слаб, пък напълнява до същото това, нормално за неговия организъм, тегло.
Въпросът е, как се нормализира дейността на въпросните хормони – антагонисти?
Ами, точно тук е гениалното на д-р Бари Сиърс вкарва в организма ни точно толкова храна, колкото ни е необходима – нито повече, нито по-малко.
Нашият организъм се нуждае, примерно, от чисти 30 г. протеин, 50 г. въглехидрати и 10 г. мазнини, за да покрие ежедневните енергийни нужди на 90–килограмовото ни телце. Ами, даваме му ги, ама ни повече, ни по-малко, точно толкова. Ама той си иска преяждането, бе! Тройно по-голямото количество под формата на вратни пържолки, агнешка дроб-сарма, шкембе-чорбичка, малко кашкавалче и по-мазничко сиренце, неизвестно количество бяло меко хлябче, примерно Масленица, за десерт Тирамису или торта Гараш, яка глътка Кока-Кола, 1-2 крем-карамелчета, 2-3 бананчета, 1-2 кафенца с бая захарчица, че да ни е благо, разбира се, и за аперитив поне 200-300 г. люта ракийка. Да, ама, лошият д-р Бари Сиърс не му ги дава вече, дава му само толкова, колкото да си храни телцето, ни грам повече!  И, тъй като инсулинът вече няма какво да трупа, вече не трупа, а глюкагонът пък, започва да мъкне от запасите ни тлъстинки, и да ни разваля прекрасната фигура... Та така, след 3-4 месеца любимото ни телце, хранено с „ни повече, ни по-малко” , вече е не 90, а някакви си жалки 67 кг., каквото трябва да бъде според ръста, подвижността и разни други фактори за нормалност на телцето ни, описани в книгите и таблиците на д-р Сиърс и преведени и популяризирани от д-р Мария Генкова – Папазова и състав. А, на всичкото отгоре, вече не пием хапчета за високо кръвно, хапчетата за диабета са наполовина, а труднолечимите  ни от години болести, някак си тихичко и потайно са изчезнали...
Е, това е Зоната и храненето в нея.
     Тези, които се опитват да се хранят в Зоната, обикновено изпитват трудности не толкова в определянето на общия брой  хранителни блокове за ежедневното си хранене, колкото в определянето на ежедневното си меню - т.е., проблемът е в разнообразието на храните и конкретните ястия. Постигането на това разнообразие е доста трудно, дори и за хора, които отдавна се хранят в Зоната и това си е един ежедневен проблем – затруднението идва веднъж от асортиментът от храни, който се мени с всеки сезон, а и по начало не е постоянен, но и от липсата на разнообразие в ежедневното меню. А от това разнообразие най-много зависи колко ще продължи интересът към храненето в Зоната и влиза в конфликт с желанието и упоритостта на тези, които твърдо са решили да се хранят по този уникален и максимално правилен за организма ни начин. За сравнение - един "свободно хранещ се" човек, когато огладнее, просто си купува нещо от съседния магазин, павильон или баничарница и се нахранва набързо. Като правило тези източници на храна са безкрайно вредни за всеки, защото обикновено те предлагат или мазни и тлъсти дюнери и пици или още по-мазни банички, т.е., основно тесто и мазнини, т.е., двете съставки, които много бързо засищат - въглехидрати и мазнини. Но точно този тип храни удивително лесно се трупат като мастни депа твърде нелицеприятно по тялото ни и дълготрайно ни развалят настроението, когато се погледнем в огледалото... Хм, особено "нежната” половинка на човечеството, но друг път ще говорим защо „нежната” е в кавички, това е тема за друг разговор...
На хранещите се в Зоната са известни моите таблици, компилирани доста трудно от 5 различни източника на различни по вид храни и съдържанието в тях на протеини, въглехидрати и мазнини. За удобство на хранещите се в Зоната, съм подредил тези основни характеристики на храните в по 1, 2, 3 или 4 основни хранителни блока. Мисля, че това е едно много удобно помагало, съдейки по многото отзиви за тях и несекващото желание да ги изпращам по и-мейл.  Но, въпреки че са компилирани и усреднени интелигентно, такива таблици,  със състава на хранителните продукти, има много в Интернет, вероятно и много по-добри от моите, но това помагало, което ви представям сега, е просто уникално.
Повечето от хората, с които съм кореспондирал, не харесват преведените от английски и публикувани в книгите за хранене в Зоната менюта и рецепти, защото са ограничени в разнообразието си и съдържат продукти, които или не са популярни у нас, или трудно се намират на нашия пазар, или са твърде скъпи за ежедневно хранене.
Това меню е чисто принципно, по-скоро като идея за меню и комбиниране на продукти, и е в по няколко различни варианта, затова няма точни данни в грамажи и съдържание на основните съставки на храните - протеини, въглехидрати и мазнини.
А броят на хранителните блокове е напълно индивидуален и зависи единствено от вашето лично дневно разпределение на хранителните блокове. В менюто, което ви предлагам,  продуктите се намират в абсолютно всеки български магазин, не са скъпи и лесно се комбинират.
Това седмично меню е уникално и с това, че е комбинирано така, че употребените храни да имат различна хранителна тежест за всеки различен ден от седмицата, а това дава възможност за създаване на много варианти на комбиниране, което осигурява  голямо разнообразие както на храненето, така и чисто вкусово, нещо, което преодолява основния недостатък на храненето в Зоната - еднообразието.
Всяко едно от примерните менютата би могло да се използва за което и да е хранене през деня, които, както знаете, са поне 7-8.
Идеята за това седмично меню е уникална и защото разпределя много интелигентно хранителните продукти по групи храни - млечно-яйчни, месни и безмесни.
Идеята на менюто е:

- всеки ПОНЕДЕЛНИК  консумирате само МЛЕЧНО-ЯЙЧНИ храни.


- всеки ВТОРНИК, ЧЕТВЪРТЪК, СЪБОТА И НЕДЕЛЯ  консумирате основно всякакви видове МЕСО .


- а всеки СРЯДА И ПЕТЪК  се храните изцяло с БЕЗМЕСНИ храни.

Така се осигурява един просто перфектен баланс по "тежест" на храните за организма, при това, съвсем отделно от баланса, заложен от д-р Бари Сиърс – балансът между основните хранителни компоненти - протеини, въглехидрати и мазнини.
Ценното на това меню е, че може напълно успешно да се повтаря месеци и години дори, без изобщо да омръзне, а плюсът е, че организмът се настройва към приемането на различни по вид храни и в никакъв случай не се допуска еднообразие в храненето, т.е., това, което най-много досажда и отблъсква от Зоната тези, които сериозно желаят да се хранят в нея.
И накрая да кажа, че това меню е напълно реално и изпитано, и до този момент се ползва ежедневно от мой приятел, който от доста години се храни съвсем успешно в Зоната.
Някои предварителни обяснения по менюто.
Когато някъде пише:
     -      „сирене” или „извара”, това означава обезмаслена извара и обезмаслено и обезсолено сирене”.  Под „кашкавал” да се разбира възможно най-нискомасленият на пазара.
-     „кисело мляко”, това винаги означава „кисело мляко с масленост 0,1%”
-         „фъстъци” , това винаги означава „фъстъци, бадеми или лешници”  (обикновено става дума за 6 бр. за хранене, без значение сурови или печени)
-         „пържено филе”, това означава пилешко бяло месо без кожата, запържено на сух тефлонов тиган с 1-2 капки зехтин. Навсякъде, където става дума изобщо за пилешко месо, става дума за бяло месо, задължително без кожата. При сьомгата правилото е точно обратното – колкото е по-тлъста рибата, толкова е по-полезна.
-         „протеин” , това винаги означава „протеин на прах”
-              /   -(разделителна черта), това винаги означава „или”, например „хляб / плод”, означава, че в това хранене можете да употребите или хляб, или плод.
-         Описанието в скоби винаги пояснява съдържание на нещо, например – „бъркани яйца (3 белтъка и 1 жълтък) или „извара + подправки (червен пипер, лютеница, домат, зехтин)””
-         Например „сирене/кашкавал + салата + диет.хляб (може запечен като сандвич на партигрил)” /  плод”, означава „сирене или кашкавал + салата + диет.хляб, (може и запечен на партигри) или плод, вместо хляба”
-         „Миш-маш (чушки, домати,зехтин,масло,яйца,сирене)” , означава, че в скобите е пояснен видът на продуктите, участващи в приготвянето на съответното ядене, но не и количествата им.
-         Когато става дума за брашно, винаги става дума за препечено на сух тиган брашно
-         Думата „хляб” означава винаги „диетичен хляб, грахам”


ПОНЕДЕЛНИК

МЛЕЧНО-ЯЙЧНИ ХРАНИ

І-во меню

  1. Кисело мляко 0,1% + фъстъци (бадеми, лешници)
  2. Кисело мляко + овесени ядки + протеин + фъстъци
  3. Кисело мляко + пшеничен зародиш + фъстъци
  4. Прясно мляко + пържено филе + протеин
  5. Чай + мляко + пържено филе + протеин
  6. Таратор със зехтин (кис.мляко, краставица, зехтин, сол, чесън, по желание и без      ограничение – вода)
  7. Юфка (макарони, всякакъв вид паста) + сирене + течен маргарин
    
    
ІІ-ро меню
   
  1. Крем–карамел с подсладител – фруктоза
  2. Тофу + твърдо сварено яйце + зехтин
  3. Кисело мляко + яйца на очи (по панагюрски) + диет.хляб (Грахам) / зелена салата с течен маргарин, лук и лимон
  4. Бъркани яйца (3 белтъка и 1 жълтък) + сирене + диет. хляб / плод + салата с течен маргарин, лук и лимон
  5. Извара + подправки (червен пипер, лютеница, домат, зехтин) + диет. хляб (може като запечен сандвич) + салата
  6. Извара + твърдосварено яйце + диет. хляб (може като запечен сандвич) + салата
  7. Сирене / кашкавал + салата + диет. хляб (може като запечен сандвич) / плод

ІІІ-то меню

1. Мишмаш (чушки, домати, зехтин, масло, яйца, сирене) + диет.хляб
2.      Пълнени чушки с извара и сирене, с яйце + диет.хляб
3.      Омлет със сирене или извара (мазнина – зехтин, при нужда) + диет.хляб / плод
4.      Сирене или кашкавал + червено сухо вино
5.      Огретен с картофи / броколи, или  карфиол (сварени картофи, сирене, масло, зехтин, поливка от яйца, брашно , кисело мляко) + диет. хляб
6.      Картофени кюфтета (сварени намачкани картофи, сирене, яйца, магданоз) + протеин + плод
7.  Различен вид супа – картофена, гъбена, броколи, карфиол, тиквички, смесена  мазнина – (зехтин, при необходимост) + сирене + синьо сирене (натрошени в супата) + кисело мляко за застройка + диет. хляб / плод


ВТОРНИК, ЧЕТВЪРТЪК, СЪБОТА И НЕДЕЛЯ

МЕСО

І-во меню

1.        Пилешка супа + хляб / плод
2.        Супа сьомга + хляб / плод
3.        Супа топчета + хляб / плод
4.        Телешко борш + хляб / плод
5.        Телешко варено + хляб / плод
6.        Курбан (варено месо с подправки и бульонът) + хляб / плод
7.        Леко запечен колбас + зелена салата с лимон и зехтин + хляб / плод

ІІ-ро меню

1.        Пилешка пържола + зелена салата с лимон и зехтин + хляб / плод
2.        Свинска пържола пържола + зелена салата с лимон и зехтин + хляб / плод
3.        Печена (на скара или фурна без мазнина, върху фолио за печене или в алуминиево фолио, или плик за печене) риба + лимон + зелена салата + хляб / плод
4.        Пилешко + картофи на фурна  (с малко зехтин и вода)
5.        Пилешко със зеленчуци (мазнина зехтин) + хляб / плод
6.        Мусака с тел.кайма (100%) + хляб / плод
7.        Пиле с ориз със зехтин +  масло

ІІІ-то меню 

1.        Фасул с колбас
2.        Пържени кюфтета + хляб / плод
3.        Печени кюфтета + хляб / плод
4.        Сандвич с маринована / пресносолна риба + лук + лимон
5.        Пилешко със сос от синьо сирене +  хляб / плод
6.        Пилешко фрикасе (пилешко, бульон, препечено брашно, масло, зехтин (ако има нужда), кисело мляко) + хляб / плод
7.        Пилешка яхния + хляб / плод


ІV-то меню

1.        Пиле със зеле (мазнина зехтин)
2.        Пиле – ризото (мазнина зехтин)
3.        Свинско с праз (мазнина зехтин)
4.        Пилешко със спанак (мазнина зехтин)
5.        Мусака (кайма от свинско / телешко / пилешко / кайма смес без мазнина, зехтин, лук, тиквички, патладжани, магданоз, копър, картофи кубчета (може ориз или юфка, вместо картофи). Всички съставки се задушават поотделно с малко вода.  Поливка - кофичка кисело мляко, 2 яйца, 10 г. препечено брашно.)
6.        Пилешко месо на пара + зелена салата с лимон и зехтин + хляб / плод
7.        Телешко месо на пара + зелена салата с лимон и зехтин+ хляб/ плод


СРЯДА И ПЕТЪК

БЕЗМЕСНИ ХРАНИ

І-во меню

1.        Овесени ядки + протеин + маслини (отделно)
2.        Протеинов шейк – протеин на прах, обезмаслено прясно мляко, и/или натурален плодов сок (арония) без захар
3.        Пшеничен зародиш + натурален сок „Арония” без захар
4.        Протеин, вода + плод
5.        Овесени ядки + пшеничен зародиш + протеин + вода
6.   Гъбена каша (задушени в малко зехтин гъби, препечено брашно, вода до каша)
7.        Гъбена супа (гъбена каша до супа) + протеин + плод


ІІ-ро меню

1.        Зеленчуков гювеч + зехтин + протеинов шейк + плод
2.        Зелен фасул + зехтин + кисело мляко + протеинов шейк
3.        Фасул + лук + зехтин + протеин (отделно)
4.        Леща + лук + зехтин + протеин (отделно)
5.        Картофи на фурна (или в MW) + зехтин + протеинов шейк
6.        Тофу + лютеница + плод
7.        Тофу фрикасе с чесън


ІІІ-то меню

1.        Соеви шницели пържени + зехтин + зелена салата с лимон
2.  Мешана салата (краставици, домати, лук / марули, лук, краставици / айсберг, маруля, лук, китайско зеле / китайско зеле, ряпа дайкон, краставици / ) + зехтин + лимон + маслини + хляб + протеин
3.        Лютеница + хляб + протеин
4.        Спанак с ориз + лук + зехтин + протеин
5.        Домати с ориз + лук + зехтин + протеин
6.        Зеленчуци с ориз + зехтин + масло + протеин
7.   Кьопоолу – печен патладжан + печена чушка + печен лук + зехтин









15 коментара:

  1. Анонимен22 март, 2014

    "Всяко едно от примерните менютата би могло да се използва за което и да е хранене през деня, които, както знаете, са поне 7-8." - Е, как така 7-8, нали са 5?!

    Похвално е, че си направил менютата, но да беше посочил кое ястие колко блока е, защото да речем "Лютеница + хляб + протеин" е мноооого относително нещо без посочени грамажи и съответните блокове!

    Хайде, когато не те мързи, допълни липсващото инфо и тогава вече всичко, което си изписал, може да стане настолно четиво.
    Дерзай! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  2. Благодаря за редовното "потупване по рамото"... :))
    Първо - изчислените за деня хранителни блокове могат (и е желателно!) да се разпределят на повече яденета. Колкото повече - толкова по-добре. В крайна сметка, колкото по-начесто се внася храна в организма, толкова по-малко се затруднява с храносмилане.
    Благодаря за "похвалата", но съм предупредил и (за по-интелигентните) съм обяснил защо. По-тъпичките и без това няма успеят със Зоната, ще свалят 2 кг. и ще почнат пак да се тъпчат с вратни пържоли... :))
    Второ дал съм ви идеите за приготвяне на храната като асортимент, т.е., разнообразие, обяснил съм ви като на дебили, сега остава и да ви я сготвя, че и съобразена персонално на всеки с хранителните блокове!!!
    А вие какво ще правите? Ще "папкате" и ще "слушкате"?
    Това ястие, което си сготвиш сама (сам, но по нахалния тон пишещият може да бъде само жена...), ще ще бъде точно толкова общи персонални хранителни блока, колкото си си изчислила за деня.
    Никога не ме е "мързяло" да пиша за Зоната, защото зная, разбирам и мога да си свърша работата сам и качествено! Затова и вие се напънете поне малко, излезте от Зоната на мързела и поне малко проумейте защо менютата са уникални, невероятна помощ за всички хранещи се в Зоната и защо са без грамажи и хранителни блокове!
    Апропо, всичко, необходимо ви като отговор и безумно подробно обяснение, го има в статията - рецепта!
    Просто няма "липсващо инфо", които ме познават, знаят, че при мен "излишни" неща може да има, но "липсващи" - абсурд...
    И трето - единственото "ядене", създадено от Природата балансирано, е киселото мляко, при това не всяко кисело мляко! Всичко останало има таблици с Б,В и М, в които се търси конкретно съдържание на продукта, а в моите таблици,(единствено!), има продукти с готово съдържание в ХБ.
    Затова - "кое ядене колко блока е" за теб завинаги ще остане "мнооого относително нещо без посочени грамажи и съответните блокове", докато не проумееш кое е гениалното на Зоната, за какво за хранителните блокове, къде са именно таблиците със съдържанието на различните видове храни, разбито за 100 г. продукт първо по Белтъчини, Въглехидрати и Мазнини, а после и по калории и други важни показатели, а в моите таблици - и по ХБ - хранителни блокове, при това, за удобство - от 1 до 4 Хранителни Блока. А когато осъзнаеш всичко това, най-вероятно ще ти дойде на акъла, че няма "липсващо инфо", за допълване "поради моя мързел", а докато ти проумееш за какво изобщо е Зоната, на по-интелигентните вече това ще бъде "настолно четиво" !
    Дерзай и ти! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16 май, 2014

    Не бих нарекла твоите предложения "рецепти", а идеи, но мисля, че всеки може да си приготви всичко, каквото пожелае, като го съобрази с необходимите количиства.
    Но, все пак, добре е, че си се постарал да ограмотиш умствено и физически "мързеливите" :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Разбира се, аз изрично съм предупредил, че това е идея за седмично меню, даже в по няколко варианта, но не с рецепти, а точно с идеи за рецепти... Дори и погледнато от гледната точка, че е невъзможно да се направят стотици и хиляди индивидуални рецепти... Колкото до мързеливите и тъпите - на тях и персонални рецепти да им направиш, пак ще са недоволни и ще искат да ги храниш с лъжичка в устата. :)) Този, който истински се интересува от Зоната като средство за "ремонт" на здравето си, ще намери начин и средство да се храни правилно, а останалите са просто любопитни и неграмотни, които мислят само как да свалят 5-10 кг., за да изглеждат добре, за тях не мисля, диети за отслабване - с лопата да ги ринеш...

      Изтриване
  4. Магдалена29 септември, 2014

    Игнорирам по-горните писания :) и желая да изкажа благодарността си за добрите идеи. Аз съм от хората, които не ядат месо и ми е доста трудно да се храня в Зоната и в същото време менюто ми да е разнообразно. Начинаеща съм и все още правя грешки, а предложените менюта ,определено, ще ми помогната да направя крачка напред! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Пишещите "по-горните писания" сами се игнорират...:))
      Магдалена, благодаря ти за добрите думи и прекрасните ти намерения! Не се страхувай от грешки, далеч по-добре е бавно, "накуцвайки" и спирайки за малко да вървиш по избрания от тебе път, отколкото да тръгнеш бързо и правилно наглед, а след месец всичко да ти омръзне и да се върнеш в изходното си състояние. Просто върви по този път и той ще ти се отблагодари рано или късно... Зоната е спасила от болести и смърт милиони хора, а собствената ни лакомия и Его са вкарали в гроба и по болниците, стократно повече хора... Любо :))

      Изтриване
  5. Анонимен02 ноември, 2014

    Здравейте,много бих желала да Ви попитам нещо.Понеже много искам да започна да се храня по Зоната,но се притеснявам понеже наскоро родих и кърмя.Но проблема е,че имам проблем с щитовидната жлеза и пия хапчета,незная дали като започна да ги спра веднага или да изчакам известно време.Притеснявам се да не ми спре кърмата или да стане нехранителна.Разбирам,че вие сте много добре запознат затова ако можете да ми помогнете ще ви бъда много благодарна.
    Всичко написано от вас е много подробно и разбираемо за което отново Ви благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Искам само да попитам - заради напълняването около и след раждането ли се заинтересува от Зоната или заради щитовидната жлеза? Ако е чисто козметично, а не здравословно, то по-добре не започвай. Защото щитовидната жлеза и лечението й е нещо доста сложно и отговорно, а храненето в Зоната, като фина настройка на цялата хормонална система на човека, може да се намеси и в дейността на щитовидната жлеза и не е ясно в каква посока. След няколко месеца правилно хранене, със сигурност ще се стабилизира и дейността на щитовидната жлеза, но в началото не е ясно как ще се повлияе. Наистина е възможно да се наруши лактацията, макар че едва ли може да стане "нехранителна", дори е по-вероятно да стане по-хранителна... А хапчетата за щитовидната жлеза ще трябва да продължиш да ги вземаш, дори и да започнеш храненето в Зоната. След месец или два ще трябва да направиш изследвания (знам, че са скъпи и доста бавно стават...) и според резултатите, единствено лекуващият те лекар може да намали или даже спре хапчетата. Това е абсолютно възможно и това е част от ефекта на храненето в Зоната. Нормалният ефект от храненето в Зоната изобщо не е отслабването, а точно вкарването на целия организъм "в правилен режим на работа" (ако използвам технически жаргон) и оттам - правилната работа на всеки орган от тялото ти, включително и щитовидната жлеза, като много важна част от хормоналната ти система... Затова, доказаният и сигурен ефект от правилното (изобщо, а в частност - храненето в Зоната) хранене е постепенното изчистване на последствията от неправилното хранене и влизане в перфектната за даден човек форма на функциониране на организма му. Така, че, Храненето в Зоната е вид лекарство, вид лечебна система, функционираща чрез правилното хранене, а не вид диета за отслабване. Надявам се, че сега ще ти е малко по-ясно, но ако не съм успял да ти обясня това, което те интересува, пиши ми пак. Лично аз не те съветвам да ограничаваш храненето си по вид или качество докато кърмиш. След като отбиеш детенцето си, тогава можеш да правиш всякакви експерименти с храненето си, но не и докато кърмиш. Поздрави, Любо. :))

      Изтриване
  6. Анонимен04 ноември, 2014

    Много Ви благодаря за изчерпателният отговор.Искам да се храня по този начин,за да пробвам да си разреша проблема с щитовидната жлеза,много искам да спра с тези хапчета затова се заинтерисувах по темата,за да разбера вашето мнение дали има шанс.
    Получих отговора си много Ви благодаря.
    Ще Ви послушам и ще изчакам докато спра да кърмя.И ще имам още време да изуча Зоната.
    Отново много Ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28 юли, 2016

    Огромно благодаря!!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Любо,много те харесвам :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Любо,много те харесвам

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens