Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

2 февруари 2015 г.

Ганеанака - едно приказно зимно ядене

Най-новата ми рецепта за 2015 г..
Според тези, които са го опитвали - едно уникално вкусно зимно ядене.

ПРОДУКТИ
1 стрък праз
200 г. пилешко филе
150 г. дребни печурки
100 г. лионска наденица
50 г. топено сирене
4 яйца
50 мл. прясно мляко 
5 с.л. предварително препечено на сух тиган брашно (за по-лесно погледнете ТУК)
3 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
3 бр. много зелено твърдо киви

Приготвяне:
1. Най-напред оставяме топеното сирене  във фризер за около час.
2. Празът нарязваме на ситно и задушаваме докато се изпари водата и започне да се запържва. Изваждаме го, като много добре го отцеждаме.
3. Нарязваме филето на едри кубчета (примерно половин кибритена кутия) и при непрекъснато бъркане го запържваме за 7 мин. в останалата от пърженето на праза мазнина. Изваждаме и него в съдче, като се стараем добре да го отцедим и да запазим повечето от мазнината.
4. Оставяме мазнината да се загрее добре и в нея полуизпържваме измитите и отцедени  дребни гъбки и пънчетата им, които предварително сме отделили.  Изваждаме и тях.
5. Наденицата обелваме и нарязваме на кръгчета с дебелина 3-4 мм., топеното сирене нарязваме на късчета, които да влязат в отвора на гъбките. И наденицата, и парченцата топено сирене, трябва да бъдат  на брой колкото гъбките.
6. Разбиваме четирите яйца добре, добавяме млякото, малко сол и още по-малко черен пипер към тях, и отново разбиваме. В друга купа изсипваме препеченото и изстинало (вижте ТУК) брашно (ако много ви мързи, става и с обикновено бяло брашно...:)) ), сипваме върху него по малко от яйцата и бързо разбиваме с телена бъркалка до хомогенна смес. Гъстотата трябва да бъде като на боза. Ако е нужно, добавете малко мляко. Посолете малко и доразбийте.
Сглобяване и печене:
На дъното на тавичката разстиламе праза, върху него разпределяме равномерно парчетата пилешко.  Върху цялата площ на тавичката плътно разпределяме гъбките с отвора нагоре, в който поставяме по малко парченце топено сирене. Запичаме всичко на 200 градуса до разтопяване на топеното сирене. Върху всяка гъбка поставяме по парченце наденица и поливаме всичко внимателно и равномерно с приготвената поливка. Запичаме на 150 градуса всичко до лекото порозовяване на поливката. След изваждане на тавичката от фурната покриваме цялата повърхност със среднодебели пластинки от обелено киви (варианти: кисела зелена ябълка, от сорта на Грени Смит или резенчета домати Чери, леко посолени). Това допълнение дава оригиналността и вкуса на цялата рецепта, съветвам ви да не го пропускате.
Да ви е сладко! :))

5 коментара:

  1. Звучи много вкусно, но поне да имаше и една снимка, ей така за идея! А името авторско ли е също?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Жани! Идеята,името и рецептата са изцяло авторски, т.е., мои. Блогът е създаден за да дава на хората нестандартни и изключително качествени кулинарни решения и технологии, да обяснява на начинаещи и такива, които не могат, но искат да готвят интелигентно. Засега, толкова години, си изпълнява перфектно функциите и хората много го харесват и уважават. Да няма снимки е принципна позиция на автора, с презумпцията, че всеки идиот с фотоапарат може да направи перфектна снимка на НЕЩО, а какво ще разбереш и усетиш от една снимка - НИЩО, освен една наслада за окото. Рецептата може да бъде абсолютно некадърна, но мога да направя превъзходна снимка. А после?... Затова реших в блога ми да няма снимки, а ВКУС, максимално извлечен от всеки употребен продукт, в максимално подходяща комбинация, при това - във възможно най-щадящ организма вариант. Засега явно успявам, по отзивите на хората, които четат блога. Винаги мога да създам "лъскав" (както стотици такива...) блог, но това няма да бъде за истински гурмани и кулинари. Поздрави и успехи! Любо :))

      Изтриване
  2. Здравей, Любо. Рецептата звучи много примамлива. Да попитам обаче - кивито с какво може да се замести (защото някои сме алергични към него)? Също така с други гъби доколко е удачно да се пробва - печурките не са ми сред любимите?
    Поздрави!
    Найден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, найдене! Съжалявам за кивито, вкусът и ароматът му са уникални и напълно пасват на идеята на рецептата. Ако трябваше да го заместя с нещо, обаче, щях да пробвам с резенчета домати Чери или много кисела ябълка от сорта Грени Смит. Относно гъбите, разбира се, трябва да бъдат като печурките, малки и с отвор, в който може да влезе нещо...Така, че, ако откриеш такъв вариант, смело пробвай. Лично аз страхотно обичам манатарките, за мен това са най-вкусните и ароматни български гъби, но за тази рецепта ще дойдат най-определено доста тежки. Тук гъбите не трябва да са забележими, т.е., със силен аромат, и мисля, че печурките са най-подходящи. Успех! Любо. :))

      Изтриване
    2. Между другото, колкото са по-дребни гъбките, толкова повече се събират върху площта на тавичката, това не е маловажно.

      Изтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens