Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

12 септември 2010 г.

УКРАИНСКИ БОРШ ala Sapiens :))

1/2 кг. телешки гърди с кост и хрущялчета, наричан от касапите "сладък кокал" :),
100 гр. шунка,
2 кренвирша (или  5-6 "бейби"-кренвиршчета),
300 гр. прясно зеле,
2 моркова,
300 гр. червено цвекло,
200 мл. соева сметана,
50 гр. масло
магданоз,
3 с.л. доматено пюре,
1 даф. лист,
2 зърна бахар,
1/4 ч.л. захар,
2 телешки бульончета,
1/2 ч.л. лимонов сок.

Месото се вари в тенджера под налягане заедно с двете бульончета за 35 мин. след повишаването на налягането.
Докато тази прелест се мъчи на среден огън, нарязваме червеното цвекло и морковите на жулиен, поръсваме ги с лимоновия сок и ги задушаваме заедно с маслото.
Когато месото се свари, обираме по-едрите кокалчета и го нарязваме на порции (може и с ножица).
Поставяме месото, бульона, останал след варенето, зелето, задушените моркови и червено цвекло в тенджера, и доливаме още вода, така че количеството на бульона да е около 2,5 л.
Оставяме да заври на силен огън и варим 10 мин., след което намаляваме огъня до среден.
Прибавяме нарязаната шунка, кренвиршите на парченца по 3 см., дафиновия лист и леко спуканите бахарчета, добавяме и размитото с малко вода доматено пюре и захарта, и варим още 7-8 мин.
Сваляме борша от огъня, отстраняваме дафиновия лист, застройваме със сметаната и обилно поръсваме с нарязания наситно магданоз.
При сервиране се подправя с малко настърган хрян.
По желание, може да се подправи както шкембе-чорбата - с оцет и чесън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens