Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

12 септември 2010 г.

Прочутите Лиежки гофрети

Тема    Гофрети        
Автор    Eдин (такъв)  
Публикувано    12.09.04 13:22  



Ето една рецепта за известните Лиежки гофрети:

1 кг брашно
600 г перлена захар
500 г краве масло или маргарин
350 мл мляко
100 г прясна мая (или 50 г суха)
20 г сол
4 яйца
1 ванилия (или половин пакетче ванилова захар на др. Йоткер)

Перлената захар е белгийски продукт. Може да се замени с обикновена, но тя се разтапя напълно и после не хруска. Мисля, че и в България вече се продава захар на бучки с големината на грахово зърно и различен цвят. Перлената захар е чисто бяла. Може да се използва и един класически сладкарски продукт -- жълта захар, начукана на парченца със съответната големина.

Брашното, млякото, маята, солта и ванилията се разбъркват на тесто. Оставяме го да почине 30 мин. Месейки тестото, добавяме размекнатото масло, а след това и захарта. Разделя се тестото на порции по 100 г и се оставят отново да починат 15 мин преди да започне печенето. Затопляме предварително гофретника. Не трябва да се маже предварително с мазнина. Печем по около 3 мин. на гофрета.
Чудесни са със сметана, шоколад, сладко... Може би става и с подправка "Оля -- Сапиенс-с-с"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens