Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

19 септември 2010 г.

Прясно зеле с топки от кайма - уникално ядене в постна и месна версии

Абсолютно уникално и нестандартно ядене!
Откакто прочетох рецептата, та и досега люто завиждам, че аз не съм се сетил за тази рецепта...:))Рецептата не е авторска, а силно авторизирана, като съм ползвал единствено идеята от  този източник. 


Рецептата съм разработил в два варианта - постен и с месо.
Така рецептата става еднакво подходяща и за вегетарианци, и за месоядци...:))

ПРОДУКТИ:
За постния вариант:
1 зелка, около 1 кг.
1 морков
1 гл. лук
1 с.л. доматено пюре
2 домата

1 с.л. булгур
1 с.л. ориз

3+1 яйца
1 с.л сусамово олио

2 1/2 с.л. олио (зехтин)
2 1/2 ч.л. сол (за неконформистите и нехипохондриците - 3 ч.л. подправка МАГИ "Вълшебен вкус" -10 зеленчука...)
1 с.л. ситно смлени орехи
1 с.л. нарязан магданоз
1/2 ч.л. смлян черен пипер

1 с.л. нарязани листа пресен керевиз (може 1 ч.л. сушени листа)
1 бахарче, леко спукано

1 чаша (200 мл.) вода (или зеленчуков бульон, ако НЕ ползвате подправка МАГИ)
1-2 с.л. галета за сгъстяване

За месния вариант:
Всичко, посочено по-горе, плюс 400 г. телешка кайма.


ПРИГОТВЯНЕ:
1. Морковът настъргваме на едро ренде или на най-ситното на Бьорнер (приставката с 48 ножчета).
2. Лукът нарязваме на много ситни кубчета (но абсолютно в никакъв случай настърган - горчи!).
3. Зелето нарязваме на много тънки ивички на ръка или на Бьорнер с 24 ножчета и го притриваме с 1/2 ч.л. сол или 1 ч.л. подправка.
4. Оризът и булгурът накисваме за една нощ в хладка вода.
Желателно е булгурът да бъде предварително натрошен на по-ситно.
5. Доматеното пюре разреждаме с 1 каф.чашка вода.
5а. Ако вместо доматено пюре използваме пресни домати, просто ги настъргваме на най-ситното на рендето.
6. В олиото или зехтина задушаваме най-напред морковите, след 10 мин. добавяме лука и продължаваме. Когато сместа е достатъчно изпарена, добавяме доматеното пюре или настърганите домати, разбъркваме и отново поизпаряваме сместа 7-8 мин.

7. Приготвяме си постната "кайма" -
Отцеждаме много добре накиснатите ориз и булгур и към тях добавяме
- 1 жълтък,
- магданоза,
- малко сол,
- черния пипер или подправка,
- орехите

- омесваме каймата, като за сгъстяване използваме галета (ако сметнем, че е нужно), като добавяме по малко, докато сместа стане достатъчно гъста.
Оформяме кръгли кюфтета - топчета с диаметър около 4 см..

7а. За месната кайма просто добавяме телешката кайма, като редуцираме леко галетата, която добавяме по малко, колкото до необходимото сгъстяване.
Отново оформяме кръгли кюфтета с диаметър около 4 см.


8. В трилитрова тенджера редим както следва:
- половината от притритото зеле, заедно с бахарчето и половината керевиз
- половината от задушената морковено-лучена смес
- всичките кюфтета
- другата половина от зелето, с останалия керевиз
- поръсваме със сусамовото олио
- останалата част от морковено-лучената смес.
Наливаме водата или бульона и варим на силен огън до завиране, след това - на много слаб огън - едва да къкри, още час и половина под капак.
Добре е течността да не извира напълно, затова е желателно да проверяваме често, особено към края.
9. Съвсем накрая поливаме яденето с разбитите с малко сол три яйца и останалия белтък и поръсваме с магданоза.
Оставяме яденето на горещия котлон без капак, докато яйцата се сгъстят от остатъчната топлина.

Да ви е сладко и се надявам, че и вегетарианците, и месоядните  ще бъдат очаровани от това ядене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens