Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

14 септември 2010 г.

Пиле "Тапака"

Една невероятна (много се спори дали е грузинска или арменска...) рецепта с цяло пиле. Названието е неправилно "русифицирано", а оттам и минало в български като "таБака", но правилното е "таПака".
Думата "тапака" идва от особения вид грузински тиган, в който традиционно се готви това ястие, който се нарича "тапа". Представлява тежък чугунен тиган с релефно, като на сегашните грил-тигани дъно и тежък чугунен капак, достигащ до 5 кг. на тегло. В по-старо изпълнение, тези тигани са били и каменни.
За нуждите на това много интересно ястие обикновено се взема младо пиле, до 600-700 г., така че, след изпичането му, това да бъде една предостатъчна порция за един човек.
Както винаги, и вариантите на овкусяването, и технологията на печенето (на практика - пърженето) са твърде разнообразни и многообразни.
Аз се опитах да направя мой собствен вариант на това традиционно грузинско ястие и, както винаги, твърдя, че моят вариант се отличава от всички останали по това, че е най-вкусният...

ПРОДУКТИ:
едно младо пиле около 600-700 г. (рецептата успешно може да се направи и с половин по-голямо пиле, срязано надлъжно)
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. пресносмлян черен пипер
2 ч.л. сладък червен пипер
2 с.л. олио
30 г. истинско краве масло
60 г. орехи
5 скилидки чесън

След като измием и подсушим добре пилето, с ножица или остър нож го срязваме откъм гърдите. Изрязваме излишната тлъстина и кожа по него и го разтваряме така, че да стане плоско като при този процес счупваме костите около гръбнака.
Поставяме така подготвеното пиле в дебел полиетиленов плик и внимателно, но абсолютно безкомпромисно го начукваме с плосък чук за месо, като се стараем да счупим всички ставни връзки и пилето да стане максимално плоско.
Разбира се, през това време внимаваме да не нарушим обшия вид и форма на пилето и да не деформираме месото.
Изваждаме го от полиетиленовия затвор и започваме да го овкусяваме.
В най-идеалния случай (ако можем да си го позволим), мариноваме пилето за една нощ като го натриваме със сол и черен пипер, намазваме отвсякъде със смес от олио, след това с червен пипер и няколко скилидки счукан на кашичка чесън.
Ако това не е възможно, извършваме този процес преди печенето.
Но има един детайл - счукваме повечко скилидки чесън с 1 ч.л. сол, заедно с чесъна счукваме и стриваме и орехите, докато се получи гладка орехово-чеснова паста, в която изсипваме 1 с.л. олио и добавяме предвидения червен пипер.
Разбъркваме добре цялата тази смес, правим с ножа джобчета под "мишниците" на пилето и обмазваме през тях възможно повече от пилето под кожата. С останалата част от пастата намазваме много леко цялото пиле от двете му страни, като по-голямата част от пастата трябва да се употреби за обмазване под кожата.
Правим леки срезове под кожата, през които скриваме долната част на бутчетата, за да стане общо пилето по-компактно.
Отрязваме острите части на пилешките крилца, те и без това ще прегорят и няма да имат нито вид, нито вкус...
В дебелостенен тиган (най-добре ще бъде, ако имате кръгъл чугунен грил-тиган, но става и всякакъв...) сипваме и загряваме половин с.л. олио и след 5 мин. добавяме 15 г. краве масло, изчакваме да се разтопи добре и да започне да се запържва и поставяме така овкусеното пиле с кожата надолу.
Върху пилето като тежест поставяме подходяща тенджера, естествено, по-малка по диаметър от тигана и пълна с гореща вода.
Печем на среден огън 20 мин., след което обръщаме пилето, като не забравяме да добавим още 1/2 с.л. олио и другото парче масло. Печем още 20 мин.
Поради факта, че цялото овкусяване е под кожата на пилето, по време на печенето цялото пиле идеално се овкусява, без подправките да прегорят и да придадат неприятен вкус. Употребата на орехи в съчетание с чесън и червен пипер в овкусяващата смес придава невероятен нюанс на цялото пиле по време на изпичането.
За тежест при печенето можете да импровизирате, като върху пилето поставите една обикновена порцеланова чиния, а върху нея всичко, което може да ви дойде на акъла като тежест. "Колкото повече, толкова повече", както е казал мъдрецът Мечо Пух...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens