Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

16 септември 2010 г.

Аерогрил (мултифункционална халогенна конвекторна минифурна) - съвети и рецепти

 Аерогрил е "генеричното" название на всички уреди от рода на "Флейвър Уейв Турбо Оувън", което пък е едно от многото търговски названия на аерогрила или мултифункционалната конвекторна минифурна с халогенен нагревател и вентилатор за горещ въздух.
Всъщност, това е минималистично копие на модерна печка с вентилатор за горещ въздух плюс нагряване с халогенен нагревател.
Най-доброто и здравословното, измислено досега от световната техническа мисъл.
Ключът е в това, че се готви с горещ въздух, който обгръща от всички страни продукта в съда на въпросния аерогрил. Така че се пести много енергия и едновременно се готви без мазнина, като продуктът се изпича едновременно от всички страни еднакво.
На първо време ще ви дам съвет как да си спестите миенето на огромния и тежък стъклен съд.
Или, по-точно, как това да става най-много веднъж месечно.
На дъното на въпросния съд поставяте кръгла тавичка за еднократна употреба от алуминиево фолио.
По една случайност, аз разполагам с десетина такива, но във всеки по-голям супер или МОЛ можете да намерите най-различни по размер и форма такива тавички за еднократна употреба.
Значи, по този начин предпазвате дъното и си спестявате миенето, защото само изваждате леката тавичка, в която е капало това, което е имало да капе и съвсем елементарно я измивате на мивката с гъбичка и Веро.
Когато решите да печете нещо, върху тази тавичка поставяте някоя от двете решетки - по-високата или по-ниската и действате...
Разбира се, такава тавичка си е екстра и е добре да имате поне няколко такива, но ако не можете да намерите, същата работа върши и голяма плоска дуралексова чиния, малка обикновена емайлирана или неръждаема тавичка, от едноремешните алуминиеви чинии или чиния от алпака.
Същата работа, обаче, върши и изрязан кръг от хартия за печене или обикновено алуминиево фолио, изрязано на кръг.
Ето ви и една моя рецепта за ТИКВИЧКИ.
4 средни тиквички обелвате, нарязвате надлъжно, после на три части всяка половинка.
Осолявате, точно както патладжаните, оставяте да престоят така половин час, отцеждате и измивате.
Поставяте ги в порцеланова или стъклена чиния и ги мушкате в микровълновата за 5-7 мин. на пълна мощност.
Изваждате, обърквате в купа с няколко капки зехтин или всяко парче обмазвате от всички страни.
Поръсвате с малко черен пипер.
Подреждате в плоска порцеланова чиния върху високата решетка и върху всяко парченце поставяте дълга ивичка сирене.
Печете на 200° между 10 и 20 мин.. Точното време определяте експериментално, според вкуса, който искате да получите.

Подобна на тази рецепта, но в любимия ми стил "Фюжън" -
Печене за 15 мин. на 225° в чиния на високата решетка.
Един пръст дебели филийки от хубав ръжен или пълнозърнест хляб.
Намазани с разбити в блендер осолени, измити, настъргани и отцедени тиквички, копър, сирене, кашкавал, зехтин**, много малко настъргано индийско орехче, 3-4 орехови ядки, след което всичко това смесено с отделно много ситно нарязан лук (не стържете или режете в блендер лука, защото ще горчи!).
*Вариант на рецептата- цялата тази смес за мазане разбита или с белтъци, или с жълтъци, или с цяло яйце - целта е пластифициране и стягане на сместа при печене, като изхождам от презумпцията, че и лукът, и тиквичките ще пуснат по малко сок. Нека да има нещо, което да стегне цялата смес, и това да не бъде галета, за да не се увеличава общото количество хляб.
*Втори вариант на тази рецепта - при блендирането добавяме един домат без семките или малко добро доматено пюре (от това, двоен концентрат, в малките кутийки).
** СЪВЕТ: Зехтинът може да бъде заместен с тиквено, бадемово или сусамово масло.
Разбира се, цялото количество не превишава 5-10 капки.

ВАЖНО:  Когато печете в аерогрила, винаги се съобразявайте със струята горещ въздух. Ако поливате със струя вода, изронвате пръстта, а ако поливате с лейка, това става най-щадящо.
Е, тук конструкторите не са решили този въпрос. Струята горещ въздух "бие" продукта със сила. Ако има по повърхността на ястието течна мазнина или локвичка бульон, тя може да бъде издухана от струята въздух.
Освен това, винаги се съобразявайте и с това, че една струя горещ въздух просто няма начин да не изсуши повърхността на продукта и затова вземайте съответните мерки да предпазите продукта от това, примерно, с обмазване с плътна, но сочна паста върху продукта, слой от разбито сирене, кашкавал, някаква лека мазнина, доматено пюре или други продукти, които да служат като "щит" и срещу прегаряне и обдухване и което, при препичане не губи качествата си, а печели....
Нещо като слънцезащитния крем, който ползваме като сме на море...

1 коментар:

  1. Искам още рецепти! тази за песетенето на миене ми е любимата!:)))))

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens