Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

22 юни 2011 г.

Невероятно сочните шишчета от бяло месо на Sapiens

Както казват братята китайци: "Няма лош или безвкусен продукт, няма лошо ядене, има само лоши готвачи".
Тази рецепта е моят подарък за всички, които обикновено казват: "Какво??? Пилешко филе? Никога! Става твърдо, сухо и безвкусно! "...
Естествено, винаги съм твърдял, че в това няма нищо вярно, но с тази рецепта искам да разбия и последните погрешни мнения в тази област.
Важна забележка: Рецептата изглежда (и е!) много проста, но моля, направете я абсолютно точно както съм я описал, за да се насладите на
НЕВЕРОЯТНО СОЧНИТЕ ШИШЧЕТА ОТ ПИЛЕШКО ФИЛЕ НА Sapiens
Малко предварителна информация -
1. 4 двойни пилешки филета са между 850 г. и 1 кг.
2. Пилешкото филе се реже най-добре единствено, когато е полузамразено, респективно - полуразмразено.
3. Едно готово неизпечено шишче трябва да тежи около 150 г., а изпечено - около 130 г.
Продукти:
около 1 кг. пилешко филе (или 4 двойни пилешки филета)
8 скилидки чесън
2 ч.л. сладък червен пипер
1/4 ч.л. лют червен пипер
щипка смлян бял пипер (да не бъдем формалисти, става и с черен...)
3 ч.л. сол
Най-напред разрежете двойното филе на две половинки. Всяка половинка разрязрежете надлъжно на три ивици, по възможност равни по ширина. Всяка ивица нарежете на колкото е възможно по-еднакви кубчета.
Обикновено това са кубчета със страна около 2,5 см.
Естествено, във филето има и по-тесни части, които впоследствие се нанизват на шишчето до обема на едно кубче.
Мариноването на хапките е тип "сухо", т.е., просто объркайте добре кубчетата филе със сухите подправки, като единствено чесънът счукайте и стрийте с малко от солта на кашичка или го изстискайте с пресичка.
Естествено, много по-добре е да се счука, ако не ви мързи много...
След като объркате много добре кубчетата филе с подправките и чесъна, оставете ги за 12 - 24 ч. в хладилник, добре покрити.
Между другото, така мариновани, кубчетата филе издържат спокойно над седмица в хладилника.
На тънки бамбукови шишчета нанижете по 6 кубчета, като тънкостта на цялата рецепта е в това, че не само не трябва да оставяте разстояние между кубчетата, но дори долепяте плътно хапките една до друга.
Преди изпичането, топвате в олио или обилно намазвате всяко шишче  и печете на колкото се може по-силно загрята скара, общо 14 мин., разпределени така:
4 мин. от едната страна, 4 мин.- срещуположната страна и по 3 мин. - останалите две страни. Разбира се, това е твърде относително, защото всяка скара си има специфика и би трябвало да се съобразявате със своята скара... 
Най-добре става на барбекю с дървени въглища и на висока температура. Моите времена за печене са за обикновена електрическа скара.
След запичането на всяка от страните, преди да обърнете шишчето, задължително го намажете или полейте с малко олио, за да не залепва по скарата.
Така изпечените шишчета са невероятно сочни и божествено вкусни, просто няма да повярвате, че шишчетата са от пилешко бяло месо.
Ако и след тези шишчета упорствате и продължавате да твърдите, че "месото на пилешкото филе е сухо и безвкусно", значи просто не сте изпълнили рецептата според моите указания...:))

3 коментара:

  1. Това ще го пробвам само че на газов котлон в тефлонов прегрят тиган. Как мислиш дали все пак да капна две капки мезнина? (Друже, жив да си сложи мааалко по-едър шрифт в началните си думи, пощади кьоравите като мен...)

    ОтговорИзтриване
  2. Коригирах малко шрифта, дано сега е по- читабелен.
    Направи шишчетата както искаш, но прочети отново рецептата, особено важната забележка в началото, както и последното изречение от рецептата...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен06 август, 2012

    Не няма да има никакво упорство след косумацията на подобни превъзходни шишчета.Напълно съм сигурен.При възможност ще я приготвя тази рецепта и ще дам отново коментар , за това което се е получило.Благодаря , за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens