Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

19 септември 2010 г.

Задушено телешко с бамя

ПРОДУКТИ:
600-700 гр. телешко месо
600 гр. бамя
6-7 картофа
1/2 връзка магданоз
1/2 чаша разтопено масло ( или олио )
2-3 скилидки чесън
2 глави лук
3-4 домата
1/2 чаша бяло вино
1 ч.л. червен пипер
сол


Месото нарязваме на малки хапки и го запържваме леко в 1/3 от мазнината.
Прибавяме и последователно запържваме лукът и чесънът, нарязани на ситно, както и доматите, обелени и настъргани на едро ренде.
Поръсваме с червения пипер, наливаме бялото вино.
Доливаме топла вода, така че да покрие продуктите и варим на умерен огън.
Е, точно тук все някой ще попита "Ами бамята???".
Спокойно, ще стигнем и до бамята...
Изрязваме дръжките на бамята и я накисваме за десетина минути във вода с оцет.
На литър вода - две супени лъжици винен оцет.
Изплакваме я и я подсушаваме с кърпа.
Посоляваме я и я задушаваме в половината от останалата мазнина.
Задушената бамя, заедно с мазнината прехвърляме в тенджерата със задушеното вече месо.
Продължаваме да задушаваме под капак на умерен огън.
След десетина минути добавяме и картофите, обелени, нарязани на кубчета и задушени с остатъка от мазнината  ( най-вкусно става с пресни картофи ).
Задушаваме още 5-6 мин.
Сваляме от огъня и поръсваме с нарязания на ситно магданоз.

5 коментара:

  1. Пак ще кажа-чудесна рецепта! За мен може и без домат, въпреки, че вкусът ще е различен, знам ;). Продължавай!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря!:))
    При доматите въпросът не е единствено във вкуса .
    Във всички манджи с бамя доматите се използват и като продукт с естествена и приятна киселина, която стяга бамята и се съчетава особено приятно с вкуса й.

    ОтговорИзтриване
  3. Бамята просто си проси домати.

    ОтговорИзтриване
  4. Ей Дончев,страхотно стана това задушено,само че му сложих червено вино /поради липса на бяло/. Имам ниско кръвно,та си пийвам червено и си го слагам и в гозбите:)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22 май, 2012

    Много вкусно стана! Благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens