Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

21 септември 2010 г.

Пилешко филе на жулиен по китайски и Сладко-кисел сос

Едно голямо (двойно) пилешко филе се нарязва на жулиен.
Посолява се, поръсва се с черен пипер, добавя се малко соев сос и се оставя в хладилника за 1 час да отлежи и поеме ароматите на подправките.
През това време си приготвяте зеленчуците, с които искате да приготвите пилешкото.
Това вече е въпрос на много личен вкус.
Можете да използвате всякакви зеленчуци, които обичате.
Подходящи зеленчуци са:  зеле (обикновено, наше или китайско), спанак, праз, зелен лук, моркови, дори маруля.
Зеленчуците също се нарязват много на тънко, пак на жулиен.
Морковите и празът се нарязват напречно на парчета, дълги 6-10 см., след което се нарязват на много тънки сламки.
Всички останали зеленчуци, които искате да сложите, просто нарязвате на много тънки ивички.
Загрявате добре в тиган 1/2 до 1 с.л. олио или зехтин. Мазнината не трябва да бъде прекалено много.
Изсипвате пилешкото месо и го бъркате непрекъснато.
Бялото месо става твърде бързо, затова го бъркате енергично и след не повече от 2 минути добавяте зеленчуците, които също бъркате непрекъснато. Добавяте и 1/2 ч.л. захар.
Всичко се извършва на доста силен огън и, понеже месото и зеленчуците са нарязани на много тънко, повърхността им е много голяма и има опасност бързо да прегорят, затова се бърка енергично и непрекъснато, за да могат едновременно да бъдат в досег с нагрятата повърхност и едновременно да се сменят различни части от тяхната повърхност.
По този начин и месото, и зеленчуците стават добре изпържени, а зеленчуците остават отвътре леко хрупкави.
Това е най-хигиеничният начин за приготвяне на храна, според мене.
И според хилядолетните традиции на китайците, разбира се...
Накрая, малко преди да дръпнете от огъня, поръсвате със соев сос,  и ако обичате люто, можете да добавите малко сос "Табаско" или лют червен пипер.
Относно подправките: Месото е предварително овкусено със соев сос, който заменя солта и черен пипер. Зеленчуците накрая също се овкусяват със соев сос, но може да се ръсне и съвсем малко сол, както и черен или бял пипер. Лютите съставки са по желание.
Това е моят вариант на "Пиле Жулиен" или по-точно "Пиле на жулиен по китайски".
Остава само да добавите и пикантния сладко-кисел сос, който добре се комбинира с меса, но аз не бих ви посъветвал, защото приятната комбинация от вкуса на месото и зеленчуците е достатъчна.
Все пак ще ви дам и рецептата за сладко-кисел сос.

    Най-простият сладко-кисел сос 
    чаша сок от праскови или ананас,
    3 с.л. кетчуп,
    2 с.л. ябълков оцет,
    1 с.л. кафява захар,
    1 ч.л. светъл соев сос,
    1 ч.л. настърган пресен джинджифил или 1/2 ч.л. изсушен, на прах.
    1 препълнена ч.л. оризово или царевично нишесте.

Всичко се смесва и се загрява до сгъстяване, почти до кипване, като се бърка непрекъснато.

1 коментар:

  1. Анонимен15 август, 2014

    Рецептата е много сполучлива. Пробвах я и пак ще я направя :)

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens