Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

21 септември 2010 г.

Диета с малко мазнини и калории, подходяща при хора с диабет, придружен от висок холестерол и триглицериди

Въпрос:  "Как да се храня, като по медицински съображения - диабет, сърдечна операция , висок холестерол и високи триглицериди, се налага да се храня, като не използвам мазнини, никакви. За животински и да не говорим. Компромисно мога да използвам минимално количество зехтин, ама наистина минимално..."

По медицински и хигиенни съображения, аз отдавна се храня по начин, който напълно би подхождал и за тебе.
Готвя предимно с бяло пилешко месо, без кожата. И с много зеленчуци.
Тъй като имам и начален диабет, не мога да ползвам в големи количества брашно, тестени изделия, всякакъв вид паста ( макарони, фиде, спагети и т.н.), картофи, ориз, царевица, а това много стеснява възможностите за готвене.
Готвенето през зимата, при липсата на летните и есенни пресни и евтини зеленчуци, също е голям проблем.
Ползвам голямо количество лук при готвене (и без това много го обичам), по-малко моркови (с много въглехидрати са...), зеле - също в големи количества.
Много добре засища салата от прясно зеле, нарязана на много ситно ( имам ренде Бьорнер ), с добавка от настъргани на ситно ренде моркови, с варианти - ряпа, червено цвекло - варено или сурово, ябълка - зелена и кисела, целина - главата настъргана, зелената част ситно нарязана, 10-15 капки (!)  зехтин, но лимонов сок в неограничено количество. 
Към тази салата може да се добавят домати от буркан или пресни.
И най-важното - тази салата е с много малко калории.
Лятно време ме спасяват огромните количества краставици, особено корнишони.
Избягвам сирене, прясно и кисело мляко, кашкавали, топено и пушено сирене, да не говорим за деликатесните швейцарски сирена, сини сирена, от типа на рокфор и т.н.
Много балансирана храна е пилешка пържола от бяло месо, по-рядко от бут.
Имам собствена рецепта :
1-2 кг. пържоли от бяло месо или бут се мариноват в следната смес:
Обелват се скилидките на 2-3 глави чесън и се счукват много добре в голяма дървена гаванка с 3 ч.л. сол. Разрежда се със сока на 3 лимона, 2 с.л тъмен соев сос. Добавят се 3 пълни ч.л. червен пипер, на върха на лъжичката чимен, 2 ч.л. захар, смлян черен или бял пипер на вкус, лют червен пипер на вкус, 1/2 ч.л. моносодиев глутамат. 

Всичко това добре се смесва и, ако е гъсто, се разрежда до гъстота на боза с лимонов сок или ябълков оцет.
Аз ползвам една много ниска тенджера с плътно прилепнал капак, нещо като дълбок тиган, но без дългата дръжка. Пържолките се намазват от двете страни ( не много обилно ) със сместа и се нареждат плътно в тенджерата. Ако остане от сместа се прибира в бурканче за следващ път.
Рецептата за сместа е универсална - става и за свински или телешки пържолки.
Така приготвените пържолки престояват поне един ден (в хладилника са престоявали 1 месец), пекат се на скара, като сместа предварително се остъргва или измива преди печенето.
Ям много риба, във всички й видове и разновидности. Имай предвид, че при рибата важи друго правило - колкото е по-тлъста, толкова по-добре, но да не е осолена.
Готвя и с телешко месо, без грам тлъстина, шол.
Става чудесно като винен кебап, телешко варено, гулаш с много зеленчуци.
Старая се винаги да го готвя в тенджера под налягане - става доста по-бързо и по-добре се сварява, не е толкова жилаво.
Всичко, което ти описвам, се готви с много малко зехтин. И, представи си, става.:))
Готвя и с кайма - три вида: от чист телешки шол, 80:20 телешки шол и свински шол и смляно свинско контрафиле.
От чистата телешка кайма правя руло Стефани, кюфтета за печене на фурна, мусака с патладжани и картофи, супа топчета - всичко от чиста телешка кайма.
Ползвам максимум до 1 цяло яйце на седмица, като това не важи за белтъци - белтъци можеш да ползваш без ограничение, аз ги ползвам за всички рецепти, в които има яйца.
Ползвам големи количества гъби - те са без калории.
Много интересна манджа е следната :
В тефлонова тенджера много леко се запържва 1/2 кг. бяло пилешко месо на кубчета в 2 ч.л. зехтин, заедно с 200 г. моркови на кубчета, добавя се 2 кг.лук на произволни парчета, не е необходимо да е на много ситно.
Като се позадуши и поизпари, се добавят 1/2 кг. гъби печурки и 1 кг. добре измити с четка, необелени и нарязани на едри парчета, картофи, сол, черен пипер, лъжичка червен пипер. Задушава се на слаб огън (на 2 на котлона) до омекване на картофите и морковите под капак. 
Не се добавя нито грам вода! Лукът и гъбите пускат предостатъчно. 
Накрая, докато ври, добавям 5-6 белтъка и след 1-2 мин. много внимателно разбърквам, като внимавам да не натроша картофите.
Става вълшебно ядене, много вкусно, почти без калории и почти без мазнина.

Вместо с лук, става и с праз.
Накрая много обилно се поръсва с пресен магданоз, колкото повече, толкова по-добре.


Ползвам два вида тигани, тефлонови, единият обикновен, другият е грил-тиган.
В тях всичко става или без мазнина, или с няколко капки само.
В никакъв случай не ползвам маргарин, масло, мас, олио ползвам пак по няколко капки или в смес със зехтин.
Стига да умееш да готвиш, такава диета никак не е безвкусна, даже може да бъде деликатесна.
Затова смятам, че китайската кухня е върхът в това отношение, може да се готви с нищожно количество мазнина, без това да пречи на вкуса.
Успех в готвенето и диетата!
Каквито и въпроси да имаш, за мене ще е удоволствие да ти отговоря, стига да ми е по знанията и силите.
Надявам се да съм ти помогнал със съветите си.

1 коментар:

  1. Анонимен15 август, 2012

    Здравей, Любо! Съветите които даваш са безценни и са напълно приложими.Аз от 2002 година ноември месец съм с доказан диабет -тип 2 и също така съм принуден да се лишавам от разни неща в името на здравето най вече.Риба мога да ям по всяко време тъй като я обичам и то много.При възможност си я приготвям задушена на фурна, на пара. Ястието което си описал е наистина много хубаво тъй като вече имах възможноста да го изпробвам.Пак ще си го приготвим.Освен диабета през 1996 година ме "удари" инфаркт на миокарда.Благодарение на Господ успях да се възстановя макар, че инфаркта ми не бе от най леките.Всяка сутрин ставайки от леглото си повтарям 3 пъти "Господ ми е задна и предна стража и ме пази от всякакво зло.Амин!"И ето че и до ден днешен съм що годе добре.Радвам се , че има какво да споделяме помежду си.Успех в борбата с диабета.Дерзай смело в кулинарията .

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens