Но, всъщност, това е една напълно деликатесна рецепта. Силно ви съветвам да я направите. И да потиснете лошите спомени.
Няма лошо ядене. Има некадърни готвачи.
900 г. бланширани и обелени дребни домати
1 чаша ориз
250 г. почистен лук
2 с.л.. зехтин
1 ч.л. червен пипер
малка щипка лют пипер
захар за поръсване
2,5 чаши топла вода
около 2 ч.л. сол
1 вр. магданоз
Нарязаният на ситно лук заливаме с малко вода, добавяме половината сол и задушаваме. Като поомекне, добавяме 1 с.л. зехтин, червения пипер и още съвсем малко задушаваме.
Отделно задушаваме добре промития ориз с останалата част от зехтина, докато "стане леко стъклен". Сглобяваме в голяма купа, като добавяме останалата сол, лютия червен пипер и половината нарязан магданоз.
Подреждаме доматите, срязани на половинки и обърнати надолу, в подходяща тавичка, поливаме ги отгоре с тънка струйка зехтин, поръсваме ги с по мъничко захар и сол и ги печем на 150° за 1 час.
След изваждането им от фурната, върху тях изсипваме и внимателно разпределяме лучено-оризовата смес.
Печем на слаба фурна - около 140°, докато оризът набъбне и всичката вода се поеме. След изваждането от фурната, поръсваме обилно с останалата част нарязан магданоз.
Нищо не се пържи, само се задушава.
Нищо не се пържи, само се задушава.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens