Не са малко страните, които претендират, че точно техният пилаф е "най-автентичният"...
Но, тъй като в тези страни готвенето на ориз е абсолютно ежедневие, както у нас правенето на хляб, едва ли някоя от претендиращите страни наистина е изобретила "най-автентичната" рецепта. 1 чаша ориз,
100 гр. прясно масло,
бял пипер и сол.
Кипвате 1 литър вода и заливате с част от нея изчистения ориз за 15-20 мин. След това разтопявате в тенджерка с по-дебело дъно маслото и добавяте добре изцедения от вода ориз. Пържите на силен огън и постоянно бъркате с дървена лъжица 5 мин. Изсипвате 3 чаши гореща вода, слагате подправките, намалявате котлона на най-ниска степен, разбърквате за последен път и затваряте плътно с капак с кърпа под него. След 20-25 мин. е готов.
Оризът става много бял и пръхкав.
За разнообразие, понякога можете да добавите в готовия пилаф задушени гъби (манатарки).
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens