Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

13 септември 2010 г.

Изискано мезе за качествени напитки

ПРОДУКТИ:

3 големи несладки твърди круши
1 авокадо
120 г. сирене "Рокфор" или "Стилтън"
6 пъдпъдъчи яйца
30 г. краве масло
30 мл. бял ром
сокът от един лимон
черен (бял) пипер на вкус
6 големи, по възможност равни, резена чипс

Обелваме крушите и от най-широката им средна част отрязваме по 2 резена с дебелина по 2 см. Можем да ги избодем с метален ринг. Много внимателно избождаме семенната част, като се стараем да оставим кръгъл отвор, в който да влезе пъдпъдъче яйце.
Резените намазваме с масло и подреждаме в тефлонова тавичка или върху хартия за печене. Запичаме за 10 мин. в загрята до 120 градуса фурна. Оставяме ги много добре да изстинат, намазваме ги от двете страни с ром и ги оставяме в съд под капак в хладилника за 1 час.
През това време разрязваме надлъжно авокадото, отстраняваме костилката, поръсваме с малко лимонов сок и избождаме вътрешността.
Избодената вътрешност прехвърляме в съдчето на блендера, поливаме с останалия лимонов сок и пюрираме. Добавяме сиренето и пак пюрираме, но не много.
Пъдпъдъчите яйца сваряваме 3 мин. от завиране на водата (пъдпъдъчите яйца са 4-5 пъти по-малки по обем от кокошите), охлаждаме под течаща вода, обелваме и поръсваме с черен пипер, може и малко по-едро смлян.
Оформяме ордьовъра с помощта на метален ринг, леко намаслен с масло. На дъното на ринга поставяме резена круша, в отвора - пъдпъдъче яйце, а догоре напълваме със сместа от авокадо и сирене.
Внимателно отстраняваме ринга и украсяваме с парче чипс, забодено косо в сместа.

*СЪВЕТ:
Ако не притежавате метален ринг (професионалните са непоносимо скъпи), спокойно можете да си направите сами. Вариантите са много.
Примерно от пластмасови тръби с различен диаметър и консервени кутии, от които можете да си направите пръстени с различна височина.
Добра идея е да използвате кен от бира или различни по диаметър пластмасови бутилки.
Биреният кен е от алуминиева и много тънка ламарина, лакирана отвътре и много лесно се реже с ножица.

*ВТОРИ СЪВЕТ:
Ако вместо за ордьовър или мезе решите да ползвате тази рецепта като гарнитура към печено месо или риба, в сместа от авокадо и синьо сирене можете да добавите скилидка чесън при пюрирането и малко повече лимонов сок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens