Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

13 септември 2010 г.

Кремсупа от карфиол, броколи, брюкселско зеле и твърдо сирене



ПРОДУКТИ:

1 малка глава карфиол (около 300 г.)
около 300 г. броколи
150 г. кашкавал или твърдо сирене
8 бр. брюкселско зеле
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. масло
1/2 ч.л. сол
щипка смлян бял пипер
1 - 2 с.л. настърган пармезан за поръсване

Карфиолът и броколито начупваме или нарязваме на ситни парчета (защото и без това ще ги пасираме), заливаме ги с 1,5 л. гореща вода, оставяме да заври и да се вари поне 30 мин. на слаб огън с 1 с.л. зехтин и 1 ч.л. сол.
Докато карфиолът се вари, си приготвяме 10 зелчици брюкселско зеле.
150 г.твърдо сирене тип "Чедър","Кефалотири", "Пекорино" или твърдо и добре узряло козе сирене, нарязваме на пластинки, дебели по около 5-6 мм. и запичаме на грил-тиган, открита скара или, в краен случай, на тефлонов тиган. За да сме сигурни, че няма да се разтопи и залепне по време на печенето, го оставяме предварително за 1,5 ч. във фризера, а преди запичането парчетата ги напудряме леко с брашно.
Запечените плочки сирене оставяме да изстинат напълно и ги нарязваме на ивички или кубчета.
Отцеждаме сварения карфиол (като запазваме бульона) и го пасираме с пасатор до гладка каша. Връщаме обратно отцедения бульон и разбъркваме.
Гъстотата на супата определяте само вие, по вкус. Ако ви се види по-гъста от това, което искате, просто добавете гореща вода, а ако е по-рядка - няма спасение, затова внимавайте още от началото...
Оставяме да заври, като често разбъркваме.
Добавяме брюкселското зеле и варим още 8 мин.
Сваляме от огъня, добавяме 1/2 ч.л. качествено краве масло за аромат, разбъркваме и оставяме 15 мин. да поизстине.
В подходящ за пасатора дълбок съд сипваме 5 с.л. от супата и 2 с.л.зехтин, поръсваме с малко смлян бял пипер и пасираме добре. Връщаме обратно в супата и разбъркваме.
Сервираме супата гореща.
При сервиране, на дъното на чинията поставяме от парченцата запечено сирене, наливаме от супата, подправяме с 1-2 капки лимонов сок и поръсваме с малко настърган пармезан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens