Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

13 септември 2010 г.

От фризера - в микровълновата

БЪРЗО, ВКУСНО И ЗДРАВОСЛОВНО

ПРОДУКТИ:

2 кг. пилешко филе
600 г. червен лук (или друг вид каба-лук)
100 мл. зехтин
2 връзки магданоз
2 скилидки чесън
2 ч.л. едросмлян лют червен пипер
4 ч.л. сол
4 препълнени ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. смлян бял пипер
сокът и настърганата кора от 1 лимон

КАК СЕ ПРИГОТВЯ:
В достатъчно голям съд (голяма купа, малко легенче) най-напред нарязваме на ситни кубчета лука (аз го правя много бързо и лесно с ренде Бьорнер) и го посоляваме с предвидената в рецептата сол.
Нарязваме и магданоза на ситно и го прибавяме към осоления лук.
Объркваме добре и оставяме да престои докато обработваме месото.
През това време лукът и магданозът ще се осолят и ще пуснат сокове, които ще се смесят и после ще ароматизират цялата смес.
Започваме да разфасоваме пилешкото филе.

СЪВЕТ:  Подобно нежно месо, за да го нарежем на правилни малки парчета, най-добре е леко да го замразим във фризера, примерно за час, час и половина.
Най-напред отделяме двете бонфилета - тях ще ги използваме за други цели.
След това разделяме двете половинки на "пеперудата".
Всяко филе режем най-напред на тънки, дълги ивички, а след това - на малки кубчета.
Всяка нарязана порция прибавяме към лука и магданоза.
Прибавяме най-напред лимоновия сок и настърганата лимонова кора, а после и всичките описани подправки, като последно добавяме зехтина.
Цялата смес омесваме много добре, като кайма.
С тази невероятно ухаеща смес пълним малки кутийки от маргарин (побират спокойно 200 г. смес), затваряме с капачето и прибираме във фризера. Доколкото разбирате, от тази смес рандеманът е 10 малки кутийки от маргарин, като се има предвид, че сме отделили бонфилетата.

За бонфилетата правим смес от:
- нарязан магданоз,
- ситно нарязан лук,
- сол,
- 1 смачкана скилидка чесън,
- лют червен пипер,
- 2 с.л. соев сос и
- сокът и кората от половин лимон.

С тази смес мариноваме от двете страни бонфилетата и ги подреждаме в подходяща кутия с капак.
Оставяме ги поне за 2 дни в хладилника.
Така маринованите бонфилета можем да печем за много кратко време (10-15 сек. на страна!) на скара, да ги печем на грил-тиган, дори да ги ядем сурови...

Как да ползваме замразените пилешки кюфтета (защото на практика
това са едни големи кюфтета...)

При необходимост (неочаквани гости, липса на време за друго ядене) изваждаме от фризера една или повече кутийки, всяка кутийка подлагаме на струя вода от чешмата, за да се размрази повърхностно, след което отваряме бързо капачето и обръщаме съдържанието на кутийката върху средно голяма чинийка.
Около голямото "кюфте" нарязваме и подреждаме ветрилообразно 3-4 средни картофа - само измити добре с четка, необелени, но нарязани на едри парчета, примерно надлъжно на четири.
Картофите само посоляваме.
Така заредената чинийка слагаме в микровълновата и печем на максимум за 10-12 мин. (всеки определя точното време експериментално за своята микровълнова).
В резултат, за 12 мин. получаваме разкошна, много вкусна и здравословна вечеря или обяд.
Тази рецепта е особено подходяща не само за заети домакини, като "буфер" при неочаквани гости, но и за студенти, които разполагат с фризер и микровълнова, както и за самотно живеещи възрастни хора.
Разбира се, и за всички, на които в определен момент им писва от готвене или от суха храна, или просто в един определен момент изведнъж им се прияжда нещо много вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens