Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

13 септември 2010 г.

Карфиол

КАРФИОЛ СЪС СОС "ФОНДЮ"

В подсолена и подкиселена (1 ч.л. оцет ) вода се сварява 1/2 средна глава карфиол.
Приготвя се сос Бешамел от 5 с.л. брашно, запържено в 5 с.л. олио (масло).
Разрежда се със 750 мл. прясно мляко и част от бульона от карфиола до рядка каша. Подправя се със сирене Пармезан (или някакво сухо настъргано сирене) и натрошено обикновено сирене.
Прибавя се свареният карфиол и пушено филе ( изпържено свинско или пилешко месо), нарязано на кубчета.
Вари се при непрекъснато бъркане около 20 мин.
Накрая се подправя с бял пипер.
Евентуално, сосът може да се дообогати с още видове сирена, защо не и с Рокфор към края или с кашкавал още в началото.
Колкото по- богат вкус на такива продукти има този сос, толкова по-плътно ще се доближава до идеята, че вареният карфиол почти няма собствен специфичен аромат, но вкусът му е превъзходен, та много се "обича" с ароматите от гамата на сирената и кашкавалите.
Може да се добави и малко хрян в подходящ вид или малко горчица.



 КАРФИОЛ ПО РИМСКИ  

 1 голяма глава карфиол
2-3 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
3 с.л. олио ( зехтин )
4 с.л. доматено пюре
100-150 гр. настърган кашкавал
сол
черен пипер

Разделете карфиолът на розички и го измийте.
Изпържете за 10 сек. в мазнината нарязания на ситно чесън.
Прибавете карфиола, поръсете със солта и черния пипер.
След като карфиолът попие мазнината, добавете разреденото доматено пюре и задушавайте, докато омекне.
Поднесете поръсено със ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал.

Забележка: Винаги съм бил противник на този вандалски италиански начин на готвене, с пърженето на чесъна, затова ако искате, спокойно може да не пържите чесъна, а да го добавите счукан накрая или заедно с доматеното пюре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens