Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

19 май 2011 г.

Ориз пилаф - автентична арменска рецепта

1 ч.чаша ориз, 
2 1/4 чаши вода,
150 гр.масло
сол на вкус, 

Водата с маслото и солта завира. Намаляваме котлона с една степен (на ІІІ) и добавяме изчистеният и добре промит (промива се, за да се премахне нишестето, което се отделя при транспортирането на ориза) ориз, оставяме да заври отново, намаляваме с още една степен огъня (на ІІ) и оставяме да ври на слаб огън, под капак, около 20 мин. Когато започнат да се образуват едри мехури, се изключва котлонът. Оризът престоява така, под капак, още 15 мин., след което капакът се вдига, поставя се два слоя чиста памучна кърпа или няколко (4-5) пласта домакинска хартия под капака и се оставя оризът да поеме цялата течност спокойно.
Към този ориз могат да се добавят или предварително задушени зеленчуци в масло, или запържено месо, или стафиди, заедно със ситно нарязани сушени кайсии, или от всичко по малко. Или морски дарове.
ЗАБЕЛЕЖКА: Не се подвеждайте по кратката рецепта - този ориз е най-добрият, който изобщо някога съм готвил и опитвал.
Тази рецепта е автентична арменска рецепта, подарена ми отдавна от моя много отдавнашна приятелка арменка, Ани Джермакян, за което от сърце й благодаря. Сигурно са й благодарни и многото почитатели на блога, които поне веднъж са опитали този прекрасен пилаф. :))



Втори вариант
150 г. масло
1 гл. лук
2,5 ч.чаши хладка вода
1 ч.чаша ориз
черен пипер
сол 

Загряваме маслото, докато започне да пуска мехурчета, прибавяме лука, нарязан "на лунички", и малко след това посоляваме, поръсваме с черния пипер и наливаме хладката вода.  
По нататък процедираме по начина, описан по-горе.

9 коментара:

  1. Анонимен13 ноември, 2011

    Бъдете благословена! Търсих рецептата, която и майка ми правеше и попаднах на Вашата. Този ориз се прави при арменците при погребение, като се рисува върху него кръст с черен пипер. Свещеникът пее върху ориза, при нас не се прави жито! Поздрави. Заруи Пъстикян

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14 август, 2012

    Оризът наистина е невероятен, много благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря много за рецептата! Оризът стана перфектен.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21 януари, 2014

    Оризът е перфектен....благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен01 април, 2014

    Вярно, че такъв ориз ядох на погребението на един много добър стар съсед арменец, чичо Торос... От тогава ми е в устата и затова го потърсих. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей,
    Моля те поясни какъв точно ориз използваш. Български или вносен бисерен или друг? Става ли с бланширан? Каква марка препоръчваш?
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ползването на ориз е въпрос на личен вкус и предпочитания, ако готвиш с по-големи претенции, но ако готвиш, просто за да сготвиш нещо, ползваш ориз на принципа "това, което има в къщи" :)). Оризът е много видове, всеки вид си има собствени показатели, най-важните от които са: едрина, време за сваряване до готовност и обем поемана вода. На всяка опаковка ориз си пише (или би трябвало задължително да пише) обемът поемана вода и времето за сваряване. Ако не пише, караме на око и личен опит. Има видове ориз, които изискват на една обемна част ориз 2 обемни части вода, но има и такива, които изискват до 6-7 части вода. Средното и стандартното е 3,5 обемни части вода на една обемна част ориз. Така че, рецептата трябва да се съобразява с вида ориз, който смяташ да ползваш, за да стане точно така, както е описана. Лично аз от години ползвам два вида ориз - Басмати и Жасминов, ако ги нямам в къщи, ползвам какъвто има. Критерият за по-качествения ориз обикновено е цената. Не ползвам бланширани оризи, не ми харесва как стават. Разликата в качеството на ориза се осъзнава след като го сготвиш - добрият ориз се "дели" на зрънца, лошият, както и да го сготвищ, се разкашква и лепи. Въпреки, че азиатците умират за ориз, който е лепкав поради начинът си на хранене - те с клечките предварително си овалват топчица от ориза, тогава го хващат и поднасят към устата. Арабите, пък, ядат с пръсти и също овалват хапка, преди да я поднесат към устата. Затова и обичат повече лепкав ориз. Желая ти успех и ако още нещо те интересува - просто питай... :))

      Изтриване
  7. Здравей, смущава ме количеството масло - 150 грама за 200 грама ориз. Сигурно е много вкусно, но ми се налага да ограничавам животинските мазнини. Как да реша проблема, без да пострада пилафът?

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей! :)) Оризът по принцип "обича" повечко мазнина и да се готви на слаб огън докато попие водата. Аз също ограничавам гивотинските мазнини и готвя само със зехтин, при това по малко. Нищо не може да се направи - ако сложиш по-малко масло или ако сложиш вместо масло олио или зехтин, просто няма да стане този оригинален пилаф, просто оризът си изисква масло, при това, в по-голямо количество... Пак ще стане, но няма да е това, което е в оригиналната рецепта, просто ще стане един вкусен и качествен пилаф, но не като в оригиналната рецепта.

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens