Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

9 септември 2010 г.

Пилешко филе - важни съвети за правилното му печене на скара

Малко обяснение за неопитните. Един вид - опит за обобщаваща технология...

Пилешкото филе (или "бяло месо". Ако проявите интерес, ще ви обясня защо е бяло при земните птици и защо на летящите птици "бялото месо" са бутчетата...) е много особено месо за приготвяне. 

Ако не се спазят няколко много прости правила за приготвянето му, става сухо, "тричаво" и затова много кулинари  и домакини не го обичат.
За да се получи нежно, фино и сочно месо се изисква специален подход.
1. Пилешкото филе изисква много кратка термична обработка, от порядъка на минута или две, според дебелината и обема на парчето. След това вече става сухо и тричаво. От състоянието на полусурово до състоянието на тричаво времето е половин (!) минута. Разбира се, тук играе роля и силата на нагряването, така че може да е и по-малко от половин минута!
2. Много желателно е да се маринова предварително. Също толкова желателно е маринатата да съдържа някаква лека киселина, най-добре от цитрусови плодове, но не е изключено и млечна киселина, от айран, например.
3. За да се ускори мариноването и за да се намали обемът на месото с цел по-бързото и равномерно изпичане (изпържване), е необходимо месото да се начука равномерно до дебелина 0,5 - 0,7 см.
Така мариноването става за около половин час, а печенето - за минута-две от всяка страна.
4. За да се съхрани влагата при печенето на филето, в маринатата задължително трябва да присъства и зехтин или олио.
5. Ако трябва да се пекат повече парчета месо, за да не изсъхват вече изпечените и да са сочни към сервирането им, е необходимо да вземете мерки вече изпечените да се покриват с нещо, примерно в съд с капак.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens