1 1/2 кг. агнешко от плешката или бутчето,
1 кг. спанак,
1 глава стар лук,
5 вр. пресен лук,
1 вр. киселец,
1 вр. лапад (може и без него, но пък с него става по-вкусно),
1 вр. пресен джоджен (е, без него не може...),
1 вр. магданоз,
1/2 ч.чаша ориз,
сол,
черен пипер,
60 гр. краве масло,
4 с.л. олио.
Нарязваме месото на подходящи порции и го сваряваме за 15 мин.в 1 1/2 л. леко подсолена вода.
След това го прехвърляме в подходяща тавичка, поливаме го с 2 с.л. олио, добавяме и 1 ч.чаша от бульона и хвърляме тавичката, завита с фолио, за 30 минути в загрятата предварително до 150°С фурна, по средата на фурната.
През това време запретваме ръкави и се захващаме с една доволно досадна дейност - измиваме и почистваме спанака.
Нарязваме го на едро. Към него добавяме нарязания пресен лук и всички зелени подправки, и те нарязани, разбира се.
След това нарязваме на ситно и главата стар лук, нея я изсипваме в тенджера, в която сме подгряли останалите 2 с.л. олио.
Задушаваме леко посоления лук за 6-7 минути, след което при него изсипваме ориза, промит, докато пусне чиста вода.
Задушаваме и ориза, докато лукът започне да порозовява.
Изсипваме нарязаните зеленчуци, наливаме 2 чаши от бульона и разбъркваме.
Посоляваме с 1/2 ч.л. сол и черния пипер и оставяме на слаб огън, под капак, да се задушава всичко за 15 минути.
Време е да се извади месото от фурната.
Изваждаме го, махаме фолиото, изваждаме месото в съд, изсипваме зеленчуците с ориза в тавичката, подреждаме месото отгоре, поливаме го с разтопеното масло и връщаме тавичката в горещата фурна до запичане на месото.
Когато месото "хване тен", а това обикновено става след двадесетина минути, изваждаме тавичката и оставяме яденето за 15 мин. да си поеме топлината.
През това време правим голяма купа зелена салата, наливаме по чаша студена бира и сервираме яденето в предварително подгрети чинии.
Гарнираме с клонче магданоз или няколко листенца пресен джоджен.
Тук са събрани моите авторски кулинарни рецепти и технологии, както и някои хубави оригинални рецепти, с разрешението на авторите им, или указание за източника им.
Коментари и мнения
"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."
ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".
Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...
За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens