Постарах се да направя рецептата едновременно много здравословна и много вкусна.
Целта на рецептата беше да се запази сочността и нежният вкус на бялото пилешко месо, което, както е известно, изисква съвсем малко термична обработка.
Май се получи, но това вие ще кажете.
ПРОДУКТИ:
800 г. пилешко филе (две двойни филета) или бонфиле
800 г. чиста телешка кайма (количеството е много приблизително...)
40 г. краве масло
6 с.л. зехтин
2 гл. лук
4 яйца
4 скилидки чесън
40 г. печени бадеми
2 зърна бахар
20 зърна черен пипер
малка щипка лют пипер
галета (при необходимост)
1/2 ч.л. нишесте (за предпочитане оризово, ако има възможност за избор)
100 г. пресни печурки
100 г. кашкавал
Преди всичко, мариноваме пилешкото филе или бонфиле в следния разтвор за мариноване:
1 с.л. сол в 1 л. вода, леко спукани 2 зърна бахар и 20 зърна черен пипер, добре счукани 4 скилидки чесън.
В тази маринада месото престоява минимум 1 час и максимум 3 часа. Това зависи изцяло от големината на парчетата месо - бонфилетата престояват не повече от час.
Докато чакаме, се заемаме с приготвянето на каймата. Отделяме белтъците от жълтъците от яйцата.
В каймата добавяме четирите жълтъка, сол, черен пипер на вкус, малко лют пипер и две с.л. зехтин. Гъбите, кашкавалът и лукът смиламе в блендер или с пасатор и добавяме към каймата.
Измесваме добре каймата и я оставяме в хладилника докато приготвим месото.
След престоя си в маринадата, месото се измива и подсушава добре.
В тиган (за предпочитане тефлонов) разтопяваме маслото и добавяме 4 с.л. зехтин. Оставяме смесената мазнина да се загрее много добре и като обръщаме често, запечатваме месото равномерно.
Месото се пържи не повече от 10-15 сек. на страна, докато леко побелее. Общото запечатване не трябва да трае повече от 2 мин. при непрекъснато обръщане.
Така запечатаното месо изваждаме и поставяме върху домакинска хартия, за да се отцеди мазнината и да поизстине.
Докато изстива, разбиваме белтъците с много малко сол и 1/2 ч.л. нишесте.
Бадемите счукваме или смиламе по-наедро.
От поизстиналите вече филета отрязваме по-тънката третина, за да остане горната, равномерна по диаметър, част. Разбира се, ако ползваме бонфилета - "всяко за всяко".
Оформените парчета филе овалваме най-напред в белтъците, а след това в едросмлените бадеми. Така процедираме с всички парчета месо, независимо от големината им.
От готовото кайма откъсваме подходящо парче и го разточваме на не много дебела "палачинка", в която завиваме едно парче месо, като се стараем да загънем и крайщата, за да се херметизира и предотврати евентуалното изтичане на сок.
В този си вид т.н. руладини вече са готови и могат да бъдат печени на открита скара, на грил-тиган, печени на фурна, в тавичка, на дъното на която сме поставили малко масло и малко вода или да бъдат оваляни в галета и пържени в малко мазнина в тиган. Всичко зависи от вашият вкус.
Аз ги пекох на грил-тиган, докато каймата доби приятно запечен вид.
Филето, запечатано в този вид руладини остана невероятно сочно и много приятно на вкус.
Въпреки многогодишното ми пристрастие към пилешкото бяло месо по хигиенни съображения, досега не бях вкусвал толкова вкусно бяло месо.
Кашкавалът и гъбите в телешката кайма придадоха невероятен вкус на "обвивката".
Гарнирайте с гъсто картофено пюре, поръсено с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.
За пръв път досега, моята гурме-оценка за моя рецепта е 6 по шестобалната система.
Независимо от "прекалено обстоятелственото" обяснение, рецептата става относително бързо, ако не броим времето за мариноване.
Май се получи, но това вие ще кажете.
ПРОДУКТИ:
800 г. пилешко филе (две двойни филета) или бонфиле
800 г. чиста телешка кайма (количеството е много приблизително...)
40 г. краве масло
6 с.л. зехтин
2 гл. лук
4 яйца
4 скилидки чесън
40 г. печени бадеми
2 зърна бахар
20 зърна черен пипер
малка щипка лют пипер
галета (при необходимост)
1/2 ч.л. нишесте (за предпочитане оризово, ако има възможност за избор)
100 г. пресни печурки
100 г. кашкавал
Преди всичко, мариноваме пилешкото филе или бонфиле в следния разтвор за мариноване:
1 с.л. сол в 1 л. вода, леко спукани 2 зърна бахар и 20 зърна черен пипер, добре счукани 4 скилидки чесън.
В тази маринада месото престоява минимум 1 час и максимум 3 часа. Това зависи изцяло от големината на парчетата месо - бонфилетата престояват не повече от час.
Докато чакаме, се заемаме с приготвянето на каймата. Отделяме белтъците от жълтъците от яйцата.
В каймата добавяме четирите жълтъка, сол, черен пипер на вкус, малко лют пипер и две с.л. зехтин. Гъбите, кашкавалът и лукът смиламе в блендер или с пасатор и добавяме към каймата.
Измесваме добре каймата и я оставяме в хладилника докато приготвим месото.
След престоя си в маринадата, месото се измива и подсушава добре.
В тиган (за предпочитане тефлонов) разтопяваме маслото и добавяме 4 с.л. зехтин. Оставяме смесената мазнина да се загрее много добре и като обръщаме често, запечатваме месото равномерно.
Месото се пържи не повече от 10-15 сек. на страна, докато леко побелее. Общото запечатване не трябва да трае повече от 2 мин. при непрекъснато обръщане.
Така запечатаното месо изваждаме и поставяме върху домакинска хартия, за да се отцеди мазнината и да поизстине.
Докато изстива, разбиваме белтъците с много малко сол и 1/2 ч.л. нишесте.
Бадемите счукваме или смиламе по-наедро.
От поизстиналите вече филета отрязваме по-тънката третина, за да остане горната, равномерна по диаметър, част. Разбира се, ако ползваме бонфилета - "всяко за всяко".
Оформените парчета филе овалваме най-напред в белтъците, а след това в едросмлените бадеми. Така процедираме с всички парчета месо, независимо от големината им.
От готовото кайма откъсваме подходящо парче и го разточваме на не много дебела "палачинка", в която завиваме едно парче месо, като се стараем да загънем и крайщата, за да се херметизира и предотврати евентуалното изтичане на сок.
В този си вид т.н. руладини вече са готови и могат да бъдат печени на открита скара, на грил-тиган, печени на фурна, в тавичка, на дъното на която сме поставили малко масло и малко вода или да бъдат оваляни в галета и пържени в малко мазнина в тиган. Всичко зависи от вашият вкус.
Аз ги пекох на грил-тиган, докато каймата доби приятно запечен вид.
Филето, запечатано в този вид руладини остана невероятно сочно и много приятно на вкус.
Въпреки многогодишното ми пристрастие към пилешкото бяло месо по хигиенни съображения, досега не бях вкусвал толкова вкусно бяло месо.
Кашкавалът и гъбите в телешката кайма придадоха невероятен вкус на "обвивката".
Гарнирайте с гъсто картофено пюре, поръсено с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.
За пръв път досега, моята гурме-оценка за моя рецепта е 6 по шестобалната система.
Независимо от "прекалено обстоятелственото" обяснение, рецептата става относително бързо, ако не броим времето за мариноване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens