Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

9 септември 2010 г.

Домати с ориз - просто деликатес...

Продукти:  

1 и 1/2 чаши ориз (аз предпочитам Басмати-дългозърнест или Ризон)
5 и 1/2 чаши вода
10 дребни узрели домата
3 средни глави лук
60 г. качествено краве масло
3 с.л. зехтин
1 ч.л. кафява захар (или топинг "Карамел")
1 с.л. подправка на MAGGI - "Вълшебен вкус - 10 зеленчука" (или 1/2 с.л. сол)
2 пресни люти чушки
1/2 ч.л. прясносмлян бял пипер
на върха на ножа индийско орехче

Приготвяне:
Загряваме фурната до 120 градуса.
В тавичката, в която ще готвим яденето сипваме 1 с.л. зехтин и с него намазваме дъното.
Нарязваме двете глави лук напречно на тънки кръгчета и с тях покриваме дъното.
Върху лука разпределяме половинките домати със срязаната част нагоре.
Разтваряме захарта (или 5-6 капки от топинга) в 1-2 ч.л. топла вода и капваме буквално по капка върху всеки домат.
Оставяме тавата във фурната за 1 час. (Всъщност, правим лук и домати "конфи"...)
През това време нарязваме останалата глава лук на ситни кубчета и започваме да го пържим в сместа от маслото и останалите 2 с.л. зехтин.
Пържим на среден огън докато лукът леко порозовее или започне да лепне по дъното.
Сваляме от огъня.
Изваждаме тавата и с лъжичка поливаме с по малко от мазнината всеки домат.
Връщаме във фурната.
В останалата мазнина и лука изсипваме затоплената вода, в която сме разтворили подправката Маги (или солта), белия пипер, индийското орехче и лютите чушки, начукани на пюре с малко сол (зимно време се справяте според ситуацията - домати от консерва и сух лют червен пипер...).
Добавяме ориза и оставяме под похлупак.
Когато изтече определеното време, изваждаме тавата и изсипваме в нея водата с ориза, като внимаваме да не попадат зрънца от ориза върху доматите. Ако трябва, избутваме зрънцата от доматите.  Целта е да не останат отгоре и да се запекат, без да могат да поемат от водата...
Подреждаме равномерно доматите и връщаме тавата във фурната.
Допичаме още 15 мин. на същата температура или до поемането на всичката вода, което става бързо, защото оризът предварително леко е набъбнал от водата.
Не е задължително, но любителите на зелените подправки могат да поръсят върху доматите по малко ситно нарязан магданоз с чисто козметична цел. Самата рецепта не го изисква като вкус или аромат.
Въпреки традиционните за моите рецепти пространни обяснения :), рецептата става лесно и приятно, като най-дългото време е запичането на доматите с лука, защото това става на сравнително ниска температура.
Рецептата е с невероятен вкус и е напълно гастрономска.
Интересно е, че не търпи никаква салата или допълнително месо като добавка.
Единствено "носи" с удоволствие леко подсолен айран.

3 коментара:

  1. Добавяме ориза и оставяме под похлупак.
    Когато изтече определеното време ...

    Сори но не ми стана ясно за "определеното" време ?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Ангеле! В рецептата съм описал този процес в по-скоро абстрактен стил, защото на по-подготвените кулинари е известно, че всеки от множеството сортове ориз или паста си имат индивидуално и специфично оптимално време за сваряване до готовност.При ориза, както и при пастата, това време зависи преди всичко от температурата на загряване, но и от специфичния вкус на готвещия. Затова времето за сваряване до оптимална готовност задължително се съобщава на опаковката на продукта. Това време не е задължително да се спазва и спокойно може да варира с плюс/минус 25% в зависимост от това какъв ориз или паста бихте искали да консумирате - "алденте" - леко жилав, който се усеща като такъв от зъбите, съвсем леко недоварен, или съвсем добре сварен, без да е преварен, или напълно разварен. Това си го определя всеки готвещ, като варира с времето за варене в комбинация с температурата.
    Основно правило, което важи и при ориза, и при пастата е, че отначало и двата продукта завират бурно, врат около 4-5 мин така, след това температурата се намалява до минимална и така се доваряват според времето за всеки сорт.
    Погледни информативно другите ми рецепти с ориз и ще разбереш повече за готвенето му. Ако все още не ти е ясно, попитай ме, с удоволствие ще ти обясня. Поздрави, Любо!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22 август, 2016

    Да споделяш знанията си е изкуство.Ти го владееш перфектно.

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens