Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

9 септември 2010 г.

GOTIN начин за готвене на зелен фасул-яхния

Продукти:
1 кг. зелен фасул, от онзи, широкия, жълтия (pls, кажете как се казва, че да не се излагам повече...),
4 с.л. олио (зехтин),
1 голяма глава лук,
1 пълна ч.л. червен пипер,
4-5 скилидки чесън,
2 средни домата,
1/4 вр. магданоз,
1 с.л. брашно,
150 гр. сирене,
2 яйца или 2 жълтъка.

Приготвяне:
Най-напред се подготвят продуктите, за да ни е по-лесно и бързо готвенето.
Зеленият фасул се измива и почиства от крайщата с ножче.
Аз от много дълго време съм възприел да чупя на ръка зелен фасул и гъби, така че, начупваме зеления фасул...
Почистваме и нарязваме на ситно главата лук.
Бланшираме и обелваме доматите и ги нарязваме на ситни кубчета, настъргваме или пасираме.
Яйцата (по-добре само жълтъците...) разбиваме с брашното.
Сиренето намачкваме с вилица, колкото да се разтроши и добавяме към яйцата.
Чесънът смачквме с пресичка за чесън или счукваме с щипка сол в дървена гаванка (така, де, "класика в жанра"...).
В тенджерата, в която ще се готви, изсипваме олиото и го загряваме.
Добавяме нарязания на ситно лук и посоляваме с 1/2 ч.л. сол.
Пържим, докато стане леко златист.
Сваляме замалко от огъня и изсипваме лъжичката червен пипер, разбъркваме бързо и веднага изсипваме доматите, разбъркваме и доливаме 1/2 ч.чаша вода.
Добавяме и почистения зелен фасул, объркваме, добавяме още вода, така че почти да стигне нивото на зеления фасул и оставяме да заври.
Намаляваме огъня и оставяме ястието да къкри на слаб огън до пълното му сваряване.
5 минути преди да го свалим от огъня, го застройваме с приготвената застройка, като сипваме в нея на няколко пъти по малко сок от яхнията (може заедно с парченца зелен фасул), разбъркваме, за да се темперира и връщаме обратно в тенджерата, като бъркаме внимателно, но енергично, за да не се пресече яйцето (ако ползвате само жълтък, опасността е минимална).
Добавяме чесъна и ситно нарязания магданоз, разбъркваме няколко пъти за авторитет, но "с чувство за мярка и отговорност", за да не направим "каша от зелен фасул", и сваляме от огъня. Само две са яденетата в българската кухня, които изискват след свалянето от огъня да се капнат по няколко капки оцет, за да станат значително по-вкусни - това са лещата и зеленият фасул.
Оставяме яденето да изстине напълно.
Яхнията се поднася студена, като преди поднасянето, допълнително поръсваме със ситно нарязан магданоз. 
Добри подправки за такава яхния са: разбито кисело мляко със счукан с малко сол чесън и една идея ситно нарязан копър, или само със счукан с малко сол чесън, разбъркан с оцет.
Забележка: Трябва да внимаваме при употребата на сол по време на готвенето, за да не пресолим яденето, след като добавим застройката, която е с доста голямо количество сирене.

И още малко по темата:
Че то какво сложно има в зеления фасул, яхнията е най-доброто.:))
Няма някаква сложна рецепта, просто има правила - зеленият фасул никога не се бърка, а само леко се притиска отгоре, т.е. потупва се , обикновено с решетеста лъжица или се раздрусва, като пресните картофи. Почти накрая на варенето се слагат доматите. Аз винаги заедно с доматите добавям и 5-6-7-8 необелени скилидки чесън, с разчет да се варят най-много 8-10 мин. Приел съм практиката да слагам необелени скилидките, защото така става по-вкусно, според мене. При ядене, чесънът от скилидката просто се изсмуква от нея и е едно допълнително удоволствие. 
Накрая може да направите запръжка от ситно нарязан лук, олио, червен пипер, абе, класическата си българска запръжка, плюс около 1 с.л. предварително препечено на сух тиган брашно (най-добре е да се напънете някога и да си направите по-голямо количество и да си го затворите в бурканче с херметична капачка, неоценимо удобство при готвенето е!). Но може да направите и т.н. от мене "предварителна запръжка" , като в началото, преди да сложите зеления фасул в тенджерата, да запържете в основното количество мазнина ситнонарязан лук, да сложите червения пипер да се жарне и да замирише на хубаво и веднага да налеете чаша вода. После е ясно - зеленият фасул, вода, ври,ври, домати,чесън, малко ври, сваляме, изстива, ядем със задължителното кисело мляко, което за кеф и разнообразие може да бъде подлучено със счукан чесън. 
А, щях да забравя, преди да свалите от огъня - огромно ( най-обичам...) количество ситно нарязан магданоз, поне една връзка.
Ми, това е, какво толкова сложно...:))
Разбира се има и по-сложни рецепти, като зелен фасул плакия, но май обикновената яхния си е най-вкусна.
Не съм вегетарианец в общоприетия смисъл на думата, но твърде отдавна съм на мнението, че нищо по-вкусно не може да има от едно добре сготвено постно ястие. То с месо и баба знае... И най-некадърната готвачка, като позапържи малко месце и му бухне разни добавки, било то картофи, било ориз или някакъв зеленчук, винаги ще заджурка уж вкусна манджа, всички ще ахкат и ще охкат, и тя ще получи незаслужено самочувствието на добра готвачка.
А я да я видя как ще сготви абсолютно постно... И то да е по-вкусно от ядене с месо? 
А може...  
Ама не всеки го може... :))  
"Елементарно, Уотсън..." ( Е, да, ама, за да ти е "елементарно" елементарното, трябва да си най-малкото Шерлок Холмс...).

2 коментара:

  1. Пламена04 юли, 2014

    на зелен фасул бих сложила копър, според мен магданоза е много груб за този деликатен зеленчук

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина, копърът изглежда по-нежна подправка, но само привидно. Първо - много хора изобщо не понасят аромата на анасон, второ - ако сложиш копър на горещи пържени пресни картофи, копърът веднага става на твърди иглички, трето- ако прекалиш с количеството в таратор, може да ти стане тежко на стомаха и да повърнеш. А с магданозът такива проблеми няма, колкото и да прекалиш. Освен това, не бих причислил зеления фасул към леките зеленчуци. За да стане лек за ядене му е нужно доста да се посвари, освен това леко ядене не се подправя с кисело мляко и чесън, обикновено това се прави с по- трудносмилаеми яденета. но, ако ти харесва копърът, ползвай си го, стига да ти е вкусно... :))

      Изтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens