Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

16 септември 2010 г.

ЛОКУМ

Понеже в темата за локумките се оказа, че хората зад граница просто не могат да намерят локум (че къде ти локум в Еквадор, примерно...  ), изрових рецептата от друг форум и ви я представям, за радост на всички любители на сладичкото и на локумките, в частност...

ЛОКУМ
"По молба на Сапиенс (това съм аз в другия форум...) пускам рецептата в отделна тема за по-лесно намиране от интересуващите се

1. Локум (рахат):  
За по-мек локум-
Стопява се 3/4 кг захар в 1,5 л вода. Отделно в малко вода се размива 150 г нишесте, прибавя се към захарния сироп и се вари при непрестанно бъркане като сладко до сгъстяване - капната капка да застива. Щом заври се прибавя сока на половин лимон. Преди да се махне от огъня се добавят аромат (розова вода, ванилия, сакъз и др.) и ядки по желание (фъстъци, орехи, бадеми)
Налива се в (правоъгълна е по-удобна за последващото нарязване) тава, избърсана с масло и като изстине се нарязва на кубчета, които се овалват в пудра захар.

За по-твърд локум : 1,5 л вода, 250 г нишесте и сок от 1 лимон

2. Локум (друга пропорция) : 3 чаени чаши нишесте, 6 чаени чаши вода, 8 чаени чаши захар, 1/2 чаена чаша нарязани ядки, малко розова вода (не пише колко малко?!?) Приготвя се като първия.

Само да допълня, че лично аз не съм правила домашен локум, но нито една рецепта от тази автентична книга от миналия век не ме е подвела досега."

Да благодарим на Fortuna за труда й да изрови рецептите от една нейна много стара готварска книга!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens