Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

16 септември 2010 г.

РИЗОТО

Автор    PeПиЧka ()  
Публикувано    30.09.04 10:31  

Ризотото е едно от най-популярните италиански ястия. В традиционното италианско меню ризотото се сервира като топло предястие след студените ордьоври и преди основното ястие. При неформални вечери ризотото, както и италианските спагети може да бъде сервирано като основно ястие. Никога не се сервира с хляб или като гарнитура.
За да се приготви хубаво ризото най-важно е да се избере правилния ориз.Той трябва да бъде дребен, кръглозърнест ориз, богат на скорбяла, която придава своеобразната кремообразна форма на ястието. Предвидете по една кафена чаша или една шепа сух ориз на човек (от 60 до 80 г). Оризът не трябва да се мие.
Затоплете мазнината (масло, зехтин или олио) в широка и не много висока тенджера за да може ориза свободно да набъбне. Пропорциите за мазнина и ориз е около 20 г мазнина на 100 г ориз. Първоначално загрейте само половината от маслото. Добавете ситно нарязан лук Добавете ориза и разбърквайте на слаб огън с дървена лъжица, докато ориза стане прозрачен.
В ризотото ориза се приготвя чрез постепенното добавяне на горещ бульон или други течности, Важно е да се помни, че течностите трябва непременно а бъдат горещи, когато се прибавят към ориза. Количеството течност, което се поема от ориза е различно - 1 към 3 или 1 към 4 отношение на ориз към течност. Сложете бульона в отделна тенджера на слаб огън и го добавяйте на порции, като разбърквате от време на време. Сипвайте ново количество бульон, когато ориза е поел предишното.
След около 20 мин (зависи от сортовете ориз) пробвайте дали се е сварил и спрете да добавяте течност, за да не стане лепкав. Добавете останалото масло на парченца като разделяте с вилица зрънцата ориз. След това прибавете и останалите съставки(виж по-долу) и накрая настъргания пармезан(кашкавал). А те могат да бъдат най- разнообразни - различни зеленчуци, сирена, морски дарове или риба, гъби, зелени подправки.
След като сте добавили прибавките разбъркайте внимателно и оставете на слаб огън за около 2-3 минути.След това свалете от огъня и похлупете за 5 мин. Сервирайте го дълбоки затоплени чинии и сервирайте веднага.


Ризотото задължително се поднася с настърган кашкавал ( всъщност, различни видове твърди сирена от типа "Пармиджано") и доматен сос.


ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВНОТО РИЗОТО
За 6 порции
500 г кръгъл късозърнест ориз
100 г краве масло
1 глава лук, ситно нарязана
1 ч.ч. сухо бяло вино
1,5 л бульон зеленчуков, гъбен или пилешки
100 г пармезан (може да се замени с обикновен кашкавал), настърган

ИДЕИ ЗА РАЗЛИЧНИ ДОБАВКИ КЪМ РИЗОТОТО

ГЪБИ С ЧЕСЪН
70 г масло
3 скилидки чесън
500 г пресни гъби, нарязани на едро
2 с.л. зелен лук, ситно нарязан
сол и черен пипер на вкус
Загрейте маслото и запържете чесъна и гъбите, свалете от огъня и добавете ситно нарязания зелен лук, сол и черен пипер на вкус.


ЗАДУШЕНА ТИКВА
700 г изчистена тиква, нарязана на малки парченца и сваренана пара
50 г масло
сол и черен пипер на вкус
Запържете сварената тиква в маслото, посолете и овкусете с черен пипер. 


ОСНОВНА РЕЦЕПТА ЗА ЗАДУШЕН ОРИЗ
300 ориз,
600 мл. вода,
100 гр. масло.
Оризът се изпържва в маслото, посолява се, добавя се водата и се задушава на слаб огън 10 - 15 мин.
Сваля се от огъня и се оставя да се задуши 10 мин. под капак.
Смесва се с другите продукти.


ОСНОВНА РЕЦЕПТА ЗА ДОМАТЕН СОС
200 гр. доматено пюре,
50 гр.масло ( зехтин, олио ),
1 с.л. брашно,
200 мл. зеленчуков или месен бульон ( вода с кубче бульон ),
20 гр. захар,
1 картоф,
2 зърна бахар,
дафинов лист, сол.
Брашното се изпържва с мазнината, добавя се доматеното пюре, бульона, нарязания на ситно картоф, подправките.
След пълното сваряване сосът се прецежда през гъста цедка или се пасира с пасатор.
Поднася се студен.


РИЗОТО С ГЪБИ
500 гр. задушен ориз,
250 гр. консервирани или 400 гр. пресни гъби,
40 гр. масло,
глава лук,
100 гр. кашкавал,(50 гр. на кубчета, 50 гр. настърган)
сол, черен пипер,
доматен сос.
Лукът се изпържва в маслото и се прибавят начупените или нарязани на филийки гъби, предварително задушени. Смесват се с 50 гр. нарязан на кубчета кашкавал, сол и черен пипер.
Поднася се с останалия настърган кашкавал и доматен сос.


РИЗОТО С ШУНКА
500 гр. задушен ориз, глава лук,
30 гр. масло,
200 гр. шунка,
100 гр. кашкавал,
сол, черен пипер,
доматен сос.
Кашкавалът се настъргва.
Шунката се нарязва на тънки ивички, лукът на ситно. Изпържват се в маслото.
Прибавя се солта, черния пипер и задушения ориз, половината от настъргания кашкавал.
Сместа се пълни с леко натъпкване в намазана с масло подходяща полукръгла чаша, ( шола, специална полукръгла форма, лъжица за сипване на супа ) след което се обръща в чинията за сервиране.
Поднася се с останалия настърган кашкавал и доматен сос.


РИЗОТО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
500 гр. задушен ориз,
100 гр. масло,
100 гр. сварени моркови,
100 гр. сварена целина на кубчета,
 50 гр. сварен грах
 50 гр. сварен зелен фасул,
  2 пресни червени чушки,
  2 глави лук,
1/2 вр. магданоз,
150 гр. кашкавал,( 100 гр. на кубчета, 50 гр. настърган )
сол,черен пипер,
доматен сос.
Лукът се изпържва в маслото и се добавят останалите продукти, разбърква се внимателно.
Поднася се с настъргания кашкавал и доматен сос.


РИЗОТО С РИБА И СКАРИДИ

500 гр. задушен ориз,
  1 гл. лук,
 10 скариди,
150 гр. риба,
100 гр. масло,
100 гр. кашкавал ( 50 гр. на кубчета, 50 гр. настърган ),
сол, черен пипер,
доматен сос.
Рибата и скаридите се сваряват в подсолена вода,отцеждат се, почистват се от кости и люспи
и се изпържват заедно с нарязания на ситно лук в маслото.
Добавя се солта и черния пипер,кашкавалът на кубчета, смесват се с ориза.
Поднася се с настъргания кашкавал и доматен сос.


РИЗОТО ПО ЛОВДЖИЙСКИ

500 гр. задушен ориз,
 50 гр. консервирани гъби,
 20 главички арпаджик
 50 гр. салам ( пресен или шпеков ),
 12 маслини,
 50 гр. масло,
100 гр. кашкавал ( 50 гр. на кубчета, 50 гр. настърган ),
сол, черен пипер,
доматен сос.
Сварява се обеления и нарязан на средни парчета лук, изпържва се в маслото заедно с гъбите и нарязания на кубчета салам.
прибавят се почистените от костилките маслини, кубчетата кашкавал, подправките, задушения ориз.
Поднася се с настъргания кашкавал и доматен сос.



РИЗОТО "ПАРИЗИЕН"

500 гр. задушен ориз,
300 гр. сварено и обезкостено пилешко месо,
100 гр. сварено телешко месо,
50 гр. масло,
глава лук,
100 гр. кашкавал ( 50 гр. на кубчета, 50 гр. настърган ),
сол, черен пипер,
доматен сос.
Лукът, ситно нарязан, се изпържва в мазнината, добавя се пилешкото и телешкото месо на малки парченца, подправките и задушения ориз.
Поднася се с настъргания кашкавал и доматен сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens